Overslaan en naar de inhoud gaan
Handleiding Uitvoeringsprocedures HUP

Correcties en ten onrechte opgenomen gegevens

Correcties zijn aanpassingen van onjuiste of ten onrechte opgenomen gegevens op de persoonslijst. Er zijn verschillende redenen om te corrigeren, bijvoorbeeld:

  • je constateert dat een gegeven onjuist is naar aanleiding van een correctieverzoek van de burger;
  • uit een onderzoek blijkt dat een gegeven onjuist is, zie procedure Het in onderzoek stellen van gegevens in dit verband;
  • je ontvangt een brondocument waaruit blijkt dat gegevens onjuist zijn;
  • je ontvangt een brondocument waaruit blijkt dat een eerder onbekend gegevens bekend wordt;
  • er is een fout gemaakt bij het opnemen van de gegevens op de persoonslijst;
  • een gegeven of een hele categorie blijkt ten onrechte te zijn opgenomen;
  • op de persoonslijst opgenomen gegevens blijken strijdig met de Nederlandse openbare orde.

Ten onrechte opgenomen gegevens

Als gegevens in een categorie ten onrechte zijn opgenomen dan wordt de categorie ook gecorrigeerd. Dat geldt eveneens voor een hele categorie die ten onrechte opgenomen is. Zie de beschrijvingen bij correcties in de verschillende categorieën om de bepalen of er al dan niet historie moet ontstaan.

Bepaal vooraf in welke categorie(en) de correctie doorgevoerd moet worden: is dit alleen in de actuele categorie, alleen in één of meerdere historische categorie(en) of zowel in de actuele als in één of meerdere historische categorie(en). Als in meerdere categorieën de correctie doorgevoerd moet worden dan wordt de correctie in de oudste van die categorieën ontleend aan de daarop betrekking hebbende akte of het betreffende brondocument. In de bovenliggende, meer actuele, categorieën wordt de correctie ook doorgevoerd en daarin worden de gegevens in groep 81 Akte of groep 82 Document ongewijzigd overgenomen uit de bijbehorende onjuiste categorie. Ook de ingangsdatum geldigheid wordt overgenomen.

Fout op brondocument

Is er op het brondocument een fout gemaakt, dan ligt het voor de hand om de gegevens op het brondocument te (laten) corrigeren. In hoofdstuk Akten en Brondocumenten is beschreven of je van een brondocument mag afwijken of dat je verplicht bent de gegevens van het brondocument te volgen. In het laatste geval moet je de gegevens overnemen en corrigeren zodra je een gecorrigeerd brondocument hebt ontvangen.

Gebruik van de persoonskaart bij een fout bij de conversie van PK naar PL

In incidentele situaties is het toegestaan om de persoonskaart (PK) te gebruiken als brondocument bij het corrigeren van de persoonslijst. Je mag de persoonskaart alleen als brondocument gebruiken bij het corrigeren van een gemaakte fout als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • er bij het aanleggen van de persoonslijst een fout is gemaakt bij het overnemen van de gegevens van de persoonskaart;
  • de persoonskaart daarbij als brondocument is geregistreerd in element 82.30 Beschrijving document op de persoonslijst (PK of PKA);
  • er in de gemeente geen ander toegestaan brondocument voorhanden is waaraan je de te corrigeren gegevens kan ontlenen.

Bij het op deze wijze doorvoeren van een correctie moet je in de nieuwe categorie met de gecorrigeerde gegevens in groep 82 Document de beschrijving “PK conversiefout” opnemen. Zie Brondocument PK in uitzonderingssituaties.

Strijdig of onjuist

Gegevens die in strijd zijn met de Nederlandse openbare orde, mogen niet worden opgenomen in de BRP. Zijn deze gegevens toch opgenomen, dan is deze registratie onjuist en daarom moet in element 84.10 Indicatie onjuist/strijdig de O (=Onjuist) geplaatst worden (en niet de S = Strijdig).

Ingangsdatum geldigheid bij correcties

In de nieuw opgenomen categorie wordt dezelfde ingangsdatum geldigheid ingevuld als in de categorie waarin de indicatie onjuist is opgenomen, tenzij de correctie (mede) de ingangsdatum geldigheid betreft. Als in de onjuiste categorie bij de ingangsdatum geldigheid de standaardwaarde (00-00-0000) was opgenomen en de werkelijke datum is nu wel bekend, dan wordt in de nieuwe categorie deze werkelijke datum ingevuld (in plaats van de standaardwaarde). Als een met de ingangsdatum geldigheid samenhangende datum gecorrigeerd wordt dan wordt tegelijkertijd ook de ingangsdatum geldigheid gecorrigeerd als deze ook de (onjuiste) datum bevat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een correctie van de geboortedatum waarbij de ingangsdatum geldigheid ook de geboortedatum bevat of bij correctie van de overlijdensdatum. 

Volgorde historie binnen een categorie

Naast een actuele categorie kunnen één of meerdere historische categorieën binnen een stapeltje voorkomen. Deze historische categorieën worden gesorteerd op volgorde van ingangsdatum geldigheid. Als de ingangsdatum geldigheid van één of meerdere historische categorieën gelijk is dan worden deze gesorteerd op volgorde van de datum van opneming. Zijn de ingangsdatum geldigheid en de datum van opneming beiden gelijk dan worden onjuiste categorieën vóór de juiste historische categorie gesorteerd. Bij een correctie van een ingangsdatum geldigheid naar een ‘oudere’ datum wordt de juiste historische categorie (na correctie) dan ook terecht gesorteerd onder de onjuiste categorie met een meer recente ingangsdatum geldigheid.

Rechtsbescherming

Houd bij het uitvoeren van correcties rekening met de bepalingen zoals deze zijn beschreven in de artikelen 2.58 en verder in de Wet BRP en de bepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Doorlinkpagina:

Scroll naar boven