Overslaan en naar de inhoud gaan
Handleiding Uitvoeringsprocedures HUP

Proceduregegevens

Welke gegevens kunnen in onderzoek staan

Wanneer er twijfels zijn over de juistheid van bepaalde gegevens dan kan een onderzoek worden gestart worden en neem je proceduregegevens op in de betreffende categorie. Daarin wordt vermeld van welk(e) gegeven(s) aan de correctheid wordt betwijfeld. Dat kunnen zowel actuele als historische gegevens zijn:

  • Het opnemen van proceduregegevens (ook wel onderzoeksgegevens genoemd) is mogelijk in de categorieën 01/51 Persoon, 02/52 Ouder1, 03/53 Ouder2, 04/54 Nationaliteit, 05/55 Huwelijk/geregistreerd partnerschap, 06/56 Overlijden, 08/58 Verblijfplaats, 09/59 Kind, 10/60 Verblijfstitel, 11/61 Gezagsverhouding, 12 Reisdocument en 21/71 Verwijzing.
  • De rubrieken 01.01.10 A-nummer persoon en 21.01.10 A-nummer uitgeschreven persoon kunnen nooit in onderzoek staan. 
  • Is de persoonslijst opgeschort, dan kunnen in de categorie die de aanleiding was voor de opschorting (06 Overlijden of 08 Verblijfplaats), proceduregegevens opgenomen worden.
  • Is de registratie van de nationaliteit beëindigd, in element 64.10 Reden beëindiging nationaliteit is code ‘404’ (Beëindiging registratie nationaliteit) opgenomen, dan mogen in die stapel ‘Nationaliteit’ geen proceduregegevens worden opgenomen, gewijzigd of beëindigd.

Terugmeldvoorziening (TMV)

Een onderzoek wordt in het algemeen uitgevoerd wanneer er twijfel bestaat over de juistheid van op de persoonslijst opgenomen gegevens. Die twijfel kan voortkomen uit allerlei signalen, bijvoorbeeld bij een inschrijving door de nieuwe bewoners van een adres maar ook van afnemers via de TMV. Hieronder volgt een korte beschrijving van de werking van de TMV. Op de website van RvIG vind je de Gebruikershandleiding TMV 2.0 portaal.

De bijhoudingsgemeente ontvangt een terugmelding in het TMV-portaal en neemt de melding in behandeling. Na het ontvangen van een terugmelding moet de bijhoudingsgemeente binnen vijf werkdagen daarop reageren door aan te geven of gegevens zijn verbeterd, aangevuld of verwijderd of dat eerst een nader onderzoek ingesteld wordt. Na afronding van het onderzoek wordt de terugmelding afgesloten. In de toelichting wordt aangegeven wat met de terugmelding is gebeurd.

Bijzondere situaties in het TMV-portaal:

  • De terugmelding wordt niet in behandeling genomen wanneer de terugmelding onvoldoende informatie bevat.
  • Is de terugmelding niet bestemd voor de ontvangende gemeente, dan wordt deze in het TMV-portaal doorgestuurd naar de bijhoudingsgemeente waar de melding voor bestemd is.
  • De terugmelding kan ingetrokken zijn door de melder. Dit kan gebeuren voor- of nadat de melding in behandeling is genomen.
  • Buitenlands adres wordt meegeleverd in een terugmelding, zie Emigratie.

Onderzoeksdossier

Wanneer gegevens in onderzoek worden gesteld, moet je ook daadwerkelijk een onderzoek uitvoeren. De voortgang van een dergelijk onderzoek wordt bewaakt door een onderzoeksdossier aan te leggen, zodat ook bij vertrek van de persoon de nieuwe bijhoudingsgemeente op de hoogte is van de (voorlopige) onderzoeksresultaten. Bij een intergemeentelijke adreswijziging zet de nieuwe bijhoudingsgemeente het (nog niet afgesloten) onderzoek voort en vraagt het onderzoeksdossier op bij de vorige gemeente. 
Betreft het onderzoeksdossier een vorig adres dan beoordeelt de nieuwe bijhoudingsgemeente of het nodig is om het onderzoeksdossier op te vragen. Heeft de nieuwe bijhoudingsgemeente na het verwerken van de adreswijziging geen twijfel (meer) over de adresgegevens die in onderzoek staan (in de door de adreswijziging historisch geworden categorie) en daarom het onderzoeksdossier niet opvraagt, dan sluit de nieuwe bijhoudingsgemeente het onderzoek op de persoonslijst. De vorige bijhoudingsgemeente behoudt in dat geval het onderzoeksdossier.

Onderzoek in adresgegevens

Voor het in onderzoek stellen van adresgegevens is het volgende van belang. Regel is dat de adresgegevens in de BRP afkomstig zijn uit de BAG. Als er twijfel ontstaat over de gegevens zoals die in de BAG vermeld staan, dan moet eerst een terugmelding worden gedaan aan de gemeentelijke BAG. De beheerder van de BAG moet hiernaar onderzoek doen. Leidt dit tot een wijziging in de BAG-gegevens die relevant is voor de BRP, dan moet de BAG dit doorgeven aan de BRP. Deze wijziging wordt vervolgens verwerkt in de BRP.

Gaat het om de betrouwbaarheid van de adresgegevens (“woont de persoon daadwerkelijk op het betreffende adres?”), dan leidt dit niet tot een terugmelding aan de BAG en moet er een adresonderzoek worden gestart. Dit kan leiden tot een deelresultaat van een adresonderzoek, namelijk dat in ieder geval al duidelijk is dat de persoon niet meer woont op het adres waarop hij ingeschreven is in de BRP. Zie Deelresultaat van een adresonderzoek.

Doorlinkpagina:

 


 

Scroll naar boven