Immigratie
Wat kun je vinden op deze pagina?
De persoon vestigt zich vanuit het buitenland in jouw gemeente en heeft rechtmatig verblijf in Nederland. Hij is nooit in de BRP ingeschreven (dus ook niet in de RNI). De persoon moet uiterlijk de vijfde dag na aanvang van verblijf in Nederland in persoon, bij de gemeente waar hij zijn adres heeft, schriftelijk aangifte van verblijf en adres doen. Binnen vier weken na inschrijving moet de gemeente een volledig overzicht van de persoonslijst in begrijpelijke vorm aan de persoon toesturen en daarbij schriftelijk mededeling doen van artikel 13 en 14 van de Algemene verordening gegevensbescherming en van de belangrijke overige voorschriften wat betreft de BRP.
Als de persoon zich vestigt vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk, dan volg je eerst de werkwijze die is beschreven in procedure Eerste inschrijving vanuit Caribisch deel van Nederland.
Deze procedure is ook van toepassing op een kind dat in Nederland is geboren, maar niet op grond van het opmaken van een geboorteakte wordt ingeschreven, omdat de moeder (uit wie het kind is geboren) niet als ingezetene in de BRP van een gemeente is ingeschreven. In dit geval worden er geen immigratiegegevens opgenomen in categorie 08 Verblijfplaats. Verder moet je in deze situatie een Iv11-bericht versturen aan de geboortegemeente.
Administratieve levensloop
Met een eerste inschrijving start de administratieve levensloop van een persoon binnen de BRP. In principe wordt aan de hand van de overgelegde brondocumenten de actuele stand opgenomen. In sommige situaties is de opbouw vanaf de geboorte mogelijk of wenselijk, echter niet noodzakelijk. Vanaf het moment dat men is ingeschreven in de BRP moet de historie aaneengesloten zijn, dus er mogen geen gaten in de levensloop ontstaan.
Gerelateerden
Is betrokkene een gerelateerde van iemand die als ingezetene is ingeschreven, dan moeten zijn gegevens worden toegevoegd aan de betreffende categorie 02, 03, 05 of 09 van de persoonslijst van de gerelateerde. Zie hiervoor procedure Gerelateerden.
Eerste inschrijving vanuit het buitenland
Wanneer de persoon aangifte komt doen voer je eerst onderstaande stappen uit:
- Stap 1: Vaststellen van de identiteit;
- Stap 2: Toetsen aan de criteria bij aangifte van verblijf en adres (inclusief criterium van rechtmatig verblijf);
- Stap 3: Toetsen aan de uitzonderingssituaties;
- Stap 4: Verifiëren door middel van presentievraag;
- Stap 5: Verifiëren van het adres;
- Stap 6: Controleren signaleringslijst;
- Stap 7: Verstrekkingsbeperking.
Zie ook Inleiding voor algemene informatie. In de hierna beschreven procedure zijn alle categorieën genoemd die moeten/kunnen voorkomen op een PL. Zie voor meer informatie over verplichte categorieën LO BRP, hoofdstuk 4.8 en Opbouw PL. We geven per categorie een omschrijving;
Categorie 01 Persoon
Identificatienummers
01.01.10 A-nummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je kent uit het bestand van beschikbare A-nummers een A-nummer toe. Als de persoon zich vestigt vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk, dan neem je het A-nummer van de PIVA-PL over (zie procedure 16.4.3 Vestigingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk).
01.01.20 Burgerservicenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je kent een burgerservicenummer toe uit de voorraad nummers die bij de gemeente aanwezig is.
Naam
01.02.10 Voornamen
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. De volledige voornamen van de persoon, gescheiden door een spatie, waarvan zo mogelijk het predicaat is afgesplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je hier niets in, maar neem je de naam op in element 02.40 Geslachtsnaam.
01.02.20 Adellijke titel/predicaat
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. Dit vul je in volgens tabel 38 Adellijke titel/predicaat. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
01.02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld als hiervan sprake is. Dit vul je in volgens tabel 36 Voorvoegseltabel. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
01.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je neemt de geslachtsnaam van de persoon op waarbij je zo mogelijk de adellijke titel en de voorvoegsels afsplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je deze namen hier in.
Geboorte
01.03.10 Geboortedatum
Dit gegeven moet worden ingevuld.
01.03.20 Geboorteplaats
Dit gegeven moet worden ingevuld. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
01.03.30 Geboorteland
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult dit in volgens tabel 34 Landentabel. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
Geslacht
01.04.10 Geslachtsaanduiding
Dit gegeven moet worden ingevuld. Mogelijke waarden:
M = man
V = vrouw
O = onbekend
Overlegt de persoon geen brondocument met betrekking tot de geslachtsaanduiding, dan kan je verzoeken om dit op korte termijn te doen. Als dat niet mogelijk is, dan kan je ook een verklaring onder eed als bedoeld in artikel 2.8, tweede lid, onder e, van de Wet BRP afnemen ten behoeve van de geslachtsaanduiding.
A-nummerverwijzingen
01.20.10 Vorig A-nummer
Wordt niet ingevuld
01.20.20 Volgend A-nummer
Wordt niet ingevuld.
Naamgebruik
01.61.10 Aanduiding naamgebruik
Dit gegeven moet worden ingevuld. De op te nemen waarde bij inschrijving is altijd ‘E’ (= eigen geslachtsnaam). Nadat je de persoonslijst hebt aangelegd, kan je het naamgebruik actualiseren door procedure Wijzigen naamgebruik uit te voeren.
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP-aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP-aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Ontleen je de gegevens aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
01.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
01.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
01.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
01.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
01.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document (of de documenten) waaraan je de gegevens in deze categorie ontleent (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
01.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen.
Als zich na de geboortedatum van de persoon geen wijzigingen meer hebben voorgedaan in de gegevens in deze categorie, vul je in het geval dat er een geboorteakte is ingeleverd als 'ingangsdatum geldigheid' de geboortedatum van de persoon in. Heeft zich na de geboorte een nieuw rechtsfeit voorgedaan en dat rechtsfeit is in een overgelegd brondocument vermeld, dan is de 'ingangsdatum geldigheid' van de actuele categorie de datum van het latere rechtsfeit.
Diverse data zijn mogelijk zoals de geboortedatum, de datum huwelijk/aangaan geregistreerd partnerschap, datum naamswijziging, adoptiedatum, erkenningsdatum. Is er aan de hand van het ingeleverde brondocument geen 'ingangsdatum geldigheid' vast te stellen, dan vul je de standaardwaarde (00-00-0000) in. Dit is meestal het geval bij het ontlenen van gegevens aan een (internationaal) uittreksel of paspoort.
Categorie 02 Ouder1
In de hiernavolgende beschrijving worden de gegevens van de moeder (uit wie het kind is geboren) opgenomen in categorie 02 Ouder1. De gegevens van andere ouder (de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren), worden opgenomen in categorie 03 Ouder2. Het is ook mogelijk om de gegevens van de moeder (uit wie het kind is geboren) op te nemen in categorie 03 en de gegevens van de andere ouder op te nemen in categorie 02. Er wordt geadviseerd dit af te wisselen.
Er wordt in het Nederlands recht vanuit gegaan dat er bij geboorte juridisch gezien altijd een moeder is, namelijk de vrouw uit wie het kind is geboren. Als vreemd recht wordt toegepast, is het mogelijk dat er juridisch gezien geen moeder is.
Hieronder worden verschillende situaties toegelicht:
- Er is een ouder (niet ingeschreven in de BRP);
- Er is een ouder (wel ingeschreven in de BRP);
- Er is geen ouder;
- Er is geen brondocument met gegevens over de ouder;
- De gegevens over de moeder als het kind een vondeling is.
Er is een ouder (niet ingeschreven in de BRP)
Er is een brondocument beschikbaar waaraan gegevens over de ouder kunnen worden ontleend. Het blijkt dat de ouder niet is ingeschreven in de BRP.
Naam
02.02.10 Voornamen
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. De volledige voornamen van de ouder, gescheiden door een spatie, waarvan zo mogelijk het predicaat is afgesplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je hier niets in, maar neem je de naam op in element 02.40 Geslachtsnaam.
02.02.20 Adellijke titel/predicaat
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. Dit vul je in volgens tabel 38 Adellijke titel/predicaat. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
02.02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld als hiervan sprake is. Dit vul je in volgens tabel 36 Voorvoegseltabel. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
02.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je neemt de geslachtsnaam van de ouder op waarbij je zo mogelijk de adellijke titel en de voorvoegsels afsplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je deze namen hier in.
Is de (geslachts-)naam van de ouder onbekend, of wordt er geen brondocument overlegt waaruit je de oudergegevens kunt ontlenen, dan vul je hier de standaardwaarde (“.”) in.
Groep 03 Geboorte
Als één of meerdere rubrieken in groep 03 Geboorte bekend zijn, dan neem je alle rubrieken op. Onbekende gegevens neem je in dat geval op met de standaardwaarde. Je neemt groep 03 Geboorte niet op als alle gegevens onbekend zijn. In dat geval laat je alle rubrieken leeg.
02.03.10 Geboortedatum
Dit gegeven invullen als het bekend is. Als de geboortedatum onbekend is, dan neem je de standaardwaarde (00-00-0000) op als de 'geboorteplaats' en/of het 'geboorteland' bekend zijn.
02.03.20 Geboorteplaats
Dit gegeven invullen als het bekend is. Is de 'geboorteplaats' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteland' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
02.03.30 Geboorteland
Dit gegeven invullen als het bekend is. Je vult dit in volgens tabel 34 Landentabel. Is het 'geboorteland' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteplaats' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
Geslacht
02.04.10 Geslachtsaanduiding
Dit gegeven invullen als het bekend is. Dit gegeven vul je met V (vrouwelijk) of M (mannelijk). Als het geslacht niet bekend is, dan vul je hier niets in. Staat expliciet vermeld dat de ouder als geslacht X heeft, dan vul je O (Onbekend) in.
Familierechtelijke betrekking
02.62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop de familierechtelijke betrekking tussen de persoon en de ouder is ingegaan. Dit is veelal de geboortedatum. Andere data zijn ook mogelijk zoals de adoptiedatum. Is er aan de hand van het ingeleverde brondocument geen datum vast te stellen, dan vul je de standaardwaarde (00-00-0000) in. Dit is meestal het geval bij het ontlenen van gegevens aan een (internationaal) uittreksel.
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP-aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP-aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Ontleen je de gegevens aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
02.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte, waaruit de familierechtelijke betrekking blijkt, is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
02.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
02.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaruit de familierechtelijke betrekking blijkt (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
02.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. De op te nemen waarde is afhankelijk van de datum van het laatste rechtsfeit. Heeft de persoon de ouder vanaf de geboorte, dan vul je de geboortedatum in. Heeft de ouder na de geboorte een andere naam gekregen, dan vul je hier de datum van het verkrijgen van de nieuwe naam van de ouder (= nieuw rechtsfeit) in.
Diverse data zijn mogelijk, zoals de geboortedatum, adoptiedatum of erkenningsdatum. Is aan de hand van het ingeleverde brondocument geen 'ingangsdatum geldigheid' vast te stellen, dan vul je de standaardwaarde (00-00-0000) in. Dit is meestal het geval bij het ontlenen van gegevens aan een (internationaal) uittreksel.
Er is een ouder (wel ingeschreven in de BRP)
Er is een brondocument beschikbaar waaraan je gegevens over de ouder kunt ontlenen. Het blijkt dat de ouder als ingezetene is ingeschreven. Je ontleent groep 01 Identificatienummers, groep 02 Naam, groep 03 Geboorte en groep 04 Geslacht aan de persoonslijst van de ouder. Zijn er verschillen tussen de oudergegevens op het brondocument en de gegevens in categorie 01 Persoon op de persoonslijst van de ouder zelf maar heb je wel vastgesteld dat het om dezelfde persoon gaat, dan neem je toch de gegevens van de persoonslijst van de ouder over. De gegevens op de PL van de ouder zijn leidend. Het geconstateerde verschil kan wel aanleiding zijn om de gegevens in categorie 01 van de ouder in onderzoek te nemen.
Is de ouder als niet-ingezetene ingeschreven (in de RNI), dan ontleen je groep 01 Identificatienummers aan de persoonslijst van de ouder. De gegevens in groep 02 Naam, 03 Geboorte en 04 Geslacht ontleen je aan een brondocument.
Verder neem je in beide situaties de groepen 62, 81/82 en 85 op zoals in procedure Er is een ouder (niet ingeschreven in de BRP) is beschreven.
Er is geen ouder
Als uit het brondocument blijkt dat er juridisch gezien geen ouder is, dan wordt dit vastgelegd door in deze categorie uitsluitend de groepen 81 Akte of 82 Document en 85 Geldigheid op te nemen ('lege categorie'). Hiervoor is gekozen om in de persoonslijst het onderscheid tot uitdrukking te kunnen brengen tussen de situatie dat er juridisch gezien geen ouder is en de situatie dat er wel een ouder is, maar de oudergegevens onbekend zijn.
Akte
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP-aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP-aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Ontleen je de gegevens aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
02.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte, waaruit het ontbreken van de familierechtelijke betrekking blijkt, is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
02.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
02.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaruit de familierechtelijke betrekking blijkt (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
02.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Je vult hier de datum in vanaf wanneer de persoon geen ouder heeft. Diverse data zijn mogelijk, zoals de geboortedatum. Is aan de hand van het ingeleverde brondocument geen 'ingangsdatum geldigheid' vast te stellen, dan vul je de standaardwaarde (00-00-0000) in.
Er is geen brondocument met gegevens over de ouder
Er is geen brondocument beschikbaar waaraan gegevens over de ouder kunnen worden ontleend, of er kan op het moment van inschrijving geen uitsluitsel worden verkregen over de oudergegevens. De gegevens zijn daarom onbekend.
Naam
02.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Vanwege het ontbreken van een brondocument is de geslachtsnaam van de ouder onbekend. Daarom vul je hier de standaardwaarde (“.”) in.
Familierechtelijke betrekking
02.62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop de familierechtelijke betrekking tussen de persoon en de ouder is ingegaan. Omdat de oudergegevens onbekend zijn, neem je hier de standaardwaarde (00-00-0000) op.
Document
02.82.10 Gemeente document
Hier vul je eigen de gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
02.82.30 Beschrijving document
Omdat een brondocument ontbreekt, neem je hier de standaardwaarde (“.”) op.
Geldigheid
02.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Omdat er geen brondocument beschikbaar is waaruit blijkt wie de ouder is, neem je hier de standaardwaarde (00-00-0000) op.
De gegevens over de moeder als het kind een vondeling is
Uit het brondocument blijkt dat het kind een vondeling is. Deze procedure geldt alleen voor de gegevens over de moeder.
Onderstaande procedure geldt alleen als het brondocument een Nederlandse geboorteakte is. In Nederland heeft het kind juridisch gezien namelijk altijd een moeder. Als het een buitenlands brondocument is, dan is het opnemen van de geslachtsnaam en de geslachtsaanduiding afhankelijk van de gegevens op dat brondocument en het plaatselijke recht.
Naam
02.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult hier de standaardwaarde (“.”) in.
Geslacht
02.04.10 Geslachtsaanduiding
Je vult hier “V” (vrouwelijk) in.
Familierechtelijke betrekking
02.62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult hier de geboortedatum in.
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP-aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP-aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Ontleen je de gegevens aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
02.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte, waaruit de familierechtelijke betrekking blijkt, is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
02.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
02.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
02.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaruit blijkt dat het kind een vondeling is (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
02.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Je vult hier de geboortedatum in.
Categorie 03 Ouder2
In de beschrijving hieronder worden de gegevens van andere ouder (de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren) opgenomen in categorie 03 Ouder2. De gegevens van de moeder (uit wie het kind is geboren) zijn opgenomen in categorie 02 Ouder1. Het is ook mogelijk om de gegevens van de moeder (uit wie het kind is geboren) op te nemen in categorie 03 en van de andere ouder op te nemen in categorie 02. Wanneer het kind juridisch maar één ouder heeft, adviseren wij de moeder uit wie het kind geboren is op te nemen in categorie 02 Ouder 1.
Uit de brondocumenten moet blijken of er juridisch gezien wel of geen andere ouder is. Als er juridisch gezien een andere ouder is, kunnen de gegevens geheel of gedeeltelijk onbekend zijn. Onderzoek aan de hand van het brondocument of de persoonslijst van de betreffende ouder in de BRP is opgenomen.
Er is een andere ouder (niet ingeschreven in de BRP)
Zie de toelichting bij Categorie 02 Ouder1 situatie Er is een ouder (niet ingeschreven in de BRP).
Er is een andere ouder (wel ingeschreven in de BRP)
Zie de toelichting bij Categorie 02 Ouder1 situatie Er is een ouder (wel ingeschreven in de BRP).
Er is geen andere ouder
Als uit het brondocument blijkt dat er juridisch gezien geen andere ouder is, dan wordt dit vastgelegd door in deze categorie uitsluitend de groepen 81 Akte of 82 Document en 85 Geldigheid op te nemen. De meest voorkomende situatie is dat de moeder (uit wie het kind is geboren) ongehuwd is en er geen erkenning heeft plaatsgevonden. Hiervoor is gekozen om in de persoonslijst het onderscheid tot uitdrukking te kunnen brengen tussen de situatie dat er juridisch gezien geen andere ouder is en de situatie dat er wel een andere ouder is, maar de gegevens onbekend zijn.
Zie de toelichting bij Categorie 02 Ouder1 situatie Er is geen ouder.
Er is geen brondocument met gegevens over de andere ouder
Er is geen brondocument beschikbaar waaraan gegevens over de andere ouder kunnen worden ontleend, of er kan op het moment van inschrijving geen uitsluitsel worden verkregen over de gegevens. De gegevens zijn daarom onbekend.
Zie de toelichting bij Categorie 02 Ouder1 situatie Er is geen brondocument met gegevens over de ouder.
De gegevens over de andere ouder als het kind een vondeling is
Als uit het brondocument blijkt dat het kind een vondeling is, dan wordt dit vastgelegd door in deze categorie uitsluitend de groepen 81 Akte of 82 Document en 85 Geldigheid op te nemen. Dit wijkt dus af van de gegevens over de moeder van een vondeling.
Zie de toelichting bij Categorie 02 Ouder1 situatie Er is geen ouder.
Categorie 04 Nationaliteit
Bij eerste inschrijving kunnen zich in de praktijk de volgende situaties voordoen:
A. de in te schrijven persoon heeft de Nederlandse nationaliteit;
B. de in te schrijven persoon heeft één of meer vreemde nationaliteiten;
C. de gegevens over de nationaliteit van de persoon zijn onbekend;
D. de in te schrijven persoon is staatloos;
E. de nationaliteit kan bij de inschrijving nog niet worden vastgesteld;
F. de persoon wordt behandeld als Nederlander.
De situaties A, B, C en F kunnen zich gecombineerd voordoen. Bij bezit van de Nederlandse nationaliteit (situatie A), wordt alleen de Nederlandse nationaliteit opgenomen. Hetzelfde geldt voor de behandeling als Nederlander (situatie F). Bij bezit van meerdere vreemde nationaliteiten worden alle nationaliteiten geregistreerd in een aparte stapel. Het vermoeden van het bezit van één of meerdere nationaliteiten (situatie C) - eventueel voorkomend naast andere vreemde nationaliteiten (situatie B) - wordt geregistreerd in de BRP als één onbekende nationaliteit.
De nationaliteit van een persoon wordt afgeleid van brondocumenten en/of door toepassing van de desbetreffende nationaliteitswetgeving en verdragen.
Bij het opnemen van de nationaliteitsgegevens, pas je procedure Nationaliteit toe.
Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap
Voor elk ooit gesloten huwelijk of aangegaan geregistreerd partnerschap moet een eigen stapel Huwelijk/geregistreerd partnerschap in categorie 05 opgenomen worden. Ook alle al ontbonden huwelijken/geregistreerde partnerschappen moeten opgenomen worden. Dit moet gebeuren door per huwelijk/geregistreerd partnerschap eerst de gegevens m.b.t. huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap en daarna de gegevens m.b.t. ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap op te nemen. Daardoor wordt de categorie met de gegevens m.b.t. huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap historisch (55) en de categorie met de gegevens m.b.t. ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap actueel (05).
Ook als de ingeschrevene met dezelfde persoon een nieuw huwelijk of een geregistreerd partnerschap is aangegaan, wordt dat in een nieuwe stapel opgenomen.
Is het huwelijk gesloten buiten Nederland en is er tenminste één vreemdeling betrokken, houd dan rekening met het vereiste dat de echtgenoten een verklaring moeten afleggen dat hun huwelijk niet is aangegaan met het oogmerk verblijfsrecht in Nederland te verkrijgen (artikel 2.9, eerste lid, van de Wet BRP). Een modelformulier voor deze verklaring is opgenomen op de site van de NVVB. Deze verklaring is niet vereist als:
- het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) langer dan tien jaar geleden is voltrokken,
- het huwelijk inmiddels is ontbonden, of
- het huwelijk ambtshalve wordt opgenomen, of
- de vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijft als bedoeld in artikel 8, onder b, d of e, van de Vreemdelingenwet 2000 (zijn er twee vreemdelingen betrokken bij het huwelijk, dan moeten beide vreemdelingen hieraan voldoen).
Het kan voorkomen dat alleen de gegevens m.b.t. de ontbinding van het huwelijk/geregistreerd partnerschap bekend zijn. Als er een huwelijk/geregistreerd partnerschap ontbonden is, dan moet er niettemin ook een huwelijk zijn gesloten of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. In dit geval wordt er een actuele categorie 05 aangelegd met de gegevens m.b.t. ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap en een historische categorie 55 met de onbekende gegevens m.b.t. huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap. Bij alle elementen in groep 06 Huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap wordt dan de standaardwaarde opgenomen.
Met partner wordt in deze procedure zowel de echtgenoot als de geregistreerd partner bedoeld. Onderzoek aan de hand van het brondocument of de persoonslijst van de partner in de BRP is opgenomen.
1 Gegevens m.b.t. huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
A. de partner is niet ingeschreven in de BRP
Naam
05.02.10 Voornamen
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. De volledige voornamen van de echtgenoot/geregistreerd partner, gescheiden door een spatie, waarvan zo mogelijk het predicaat is afgesplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je hier niets in, maar neem je de naam op in element 02.40 Geslachtsnaam.
02.02.20 Adellijke titel/predicaat
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. Dit vul je in volgens tabel 38 Adellijke titel/predicaat. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
02.02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld als hiervan sprake is. Dit vul je in volgens tabel 36 Voorvoegseltabel. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
05.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je neemt de geslachtsnaam op waarbij je zo mogelijk de adellijke titel en de voorvoegsels afsplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je deze namen hier in.
Geboorte
05.03.10 Geboortedatum
Dit gegeven moet worden ingevuld. Is de geboortedatum van de partner onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (00-00-0000) in.
05.03.20 Geboorteplaats
Dit gegeven invullen als het bekend is. Is de 'geboorteplaats' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteland' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
02.03.30 Geboorteland
Dit gegeven invullen als het bekend is. Je vult dit in volgens tabel 34 Landentabel. Is het 'geboorteland' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteplaats' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
Geslacht
05.04.10 Geslachtsaanduiding
Je vult hier een V (vrouw), M (man) of O (onbekend, wanneer dit expliciet vermeld is) in als het bekend is. Als het geslacht niet bekend is, komt de groep 04 Geslacht niet voor.
Huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
05.06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Is de datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (00-00-0000) in.
05.06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Is de plaats onbekend dan neem je de standaardwaarde (0000) op. Zie Groep 06 voor meer informatie over dit gegeven.
05.06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult dit in volgens tabel 34 Landentabel. Is het land van de huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (0000) in. Zie Groep 06 voor meer informatie hierover.
Soort verbintenis
05.15.10 Soort verbintenis
Dit gegeven moet worden ingevuld. Mogelijke waarden:
H = huwelijk
P = geregistreerd partnerschap
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP-aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP-aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgevormd, dan neemt u groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Worden de gegevens ontleend aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
05.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte in de registers van de Burgerlijke Stand is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Invullen volgens tabel 39 Akteaanduiding en het aktenummer eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
05.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
05.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaraan de gegevens in deze categorie zijn ontleend (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
05.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Als er zich na de datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap van de persoon (categorie 01) geen actualiseringen meer hebben voorgedaan in de persoonsgegevens van de partner, dan vul je hier de datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap in.
Als de datum van de huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap onbekend is, dan vul je hier de standaardwaarde (00-00-0000) in.
B. de partner is wel ingeschreven in de BRP
Het blijkt dat de partner als ingezetene is ingeschreven. Je ontleent groep 01 Identificatienummers, groep 02 Naam, groep 03 Geboorte en groep 04 Geslacht aan de persoonslijst van de partner. Zijn er verschillen tussen de partnergegevens op het brondocument en de gegevens in categorie 01 Persoon op de persoonslijst van de partner zelf maar heb je wel vastgesteld dat het om dezelfde persoon gaat, dan neem je toch de gegevens van de persoonslijst van de partner over. De gegevens op de PL van de partner zijn leidend. Het geconstateerde verschil kan wel aanleiding zijn om de gegevens in categorie 01 van de partner in onderzoek te nemen.
Is de partner als niet-ingezetene ingeschreven (in de RNI), dan ontleen je groep 01 Identificatienummers aan de persoonslijst van de partner. De gegevens in groep 02 Naam, 03 Geboorte en 04 Geslacht ontleen je als deze afwijken aan een brondocument.
Verder neem je in beide situaties de groepen 06, 81/82 en 85 op zoals in procedure A. de partner is niet ingeschreven in de BRP is beschreven.
2 Gegevens m.b.t. de ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
Als een huwelijk/geregistreerd partnerschap ontbonden is, dan wordt een actuele categorie 05 met de gegevens m.b.t. de ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap opgenomen. De categorie met de bijbehorende gegevens m.b.t. huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap wordt door deze actualisering historisch. Voor elk ontbonden huwelijk/geregistreerd partnerschap wordt in de betreffende stapel een actuele categorie 05 aangelegd.
In verband met de duidelijkheid zijn uitsluitend de te wijzigen gegevens uitgewerkt en niet de complete categorie. Na actualisering van categorie 05, komt de groep 06 Huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap niet meer in de actuele categorie voor.
Ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
05.07.10 Datum ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Is de datum ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (00-00-0000) in.
05.07.20 Plaats ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Is de plaats onbekend dan neem je de standaardwaarde (0000) op. Zie Groep 07 voor meer informatie over dit gegeven.
05.07.30 Land ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Vul dit in volgens tabel 34 Landentabel. Is het land van de ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (0000) in. Zie Groep 07 voor meer informatie hierover.
05.07.40 Reden ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
Dit gegeven moet worden ingevuld. Vul dit in volgens tabel 41 Reden ontbinding/nietigverklaring huwelijk/geregistreerd partnerschap.
Mogelijke waarden:
A = vermissing van een persoon gevolgd door een ander huwelijk/geregistreerd partnerschap
N = nietigverklaring
O = overlijden echtgenoot/geregistreerde partner
R = rechtsvermoeden van overlijden echtgenoot/geregistreerde partner
S = echtscheiding of huwelijksontbinding na scheiding van tafel en bed/eindigen geregistreerde partnerschap door overeenkomst of ontbinding
V = beëindigd volgens vreemd recht én om andere redenen dan hierboven vermeld (bijvoorbeeld een verstoting)
. = onbekend
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Worden de gegevens ontleend aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
05.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte in de registers van de Burgerlijke Stand is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
05.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
05.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaraan de gegevens in deze categorie zijn ontleend (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
05.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Als er zich na de datum ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap van de persoon (categorie 01) geen actualiseringen meer hebben voorgedaan in de persoonsgegevens van de partner, dan vul je hier de datum ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap in.
Is de datum van de ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap onbekend, dan neem je hier de standaardwaarde (00-00-0000) op.
Categorie 06 Overlijden
Categorie 06 Overlijden wordt bij een eerste inschrijving niet opgenomen, omdat overleden personen niet worden ingeschreven.
Categorie 07 Inschrijving
Opname
07.68.10 Datum eerste inschrijving BRP/RNI
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult hier dezelfde datum in als bij rubriek 08.10.30 Datum aanvang adreshouding.
Geheim
07.70.10 Indicatie geheim
Dit gegeven moet worden ingevuld. Deze indicatie geeft aan of er wel of niet gegevens over de persoon aan bepaalde derden mogen worden verstrekt. Hier wordt de waarde “0” (geen verstrekkingsbeperking) ingevuld, tenzij de persoon schriftelijk verzoekt om beperking van de verstrekking (zie procedure Verstrekkingsbeperking).
Categorie 08 Verblijfplaats
Gemeente
08.09.10 Gemeente van inschrijving
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
08.09.20 Datum inschrijving
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult hier dezelfde datum in als bij rubriek 08.10.30 Datum aanvang adreshouding.
Adreshouding
08.10.10 Functie adres
Dit gegeven moet worden ingevuld. Mogelijke waarden:
B = briefadres
W = woonadres.
08.10.20 Gemeentedeel
Dit gegeven kan worden ingevuld als de straatnaam meerdere malen voorkomt in de gemeente.
08.10.30 Datum aanvang adreshouding
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is in dit geval de datum van ontvangst van de aangifte van verblijf en adres. Vindt de inschrijving ambtshalve plaats, dan vul je hier de datum in waarop het voornemen hiervan kenbaar is gemaakt.
Adres
08.11.10 Straatnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals die in de BAG staat bij 'Naam openbare ruimte'. Wanneer deze waarde langer is dan 24 tekens, gelden de inkortingsregels die horen bij de NEN-5825 [2002] norm. De inkorting is raadpleegbaar in de Bag Viewer bij “Verkorte schrijfwijze”.
08.11.15 Naam openbare ruimte
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG. Dit BAG-gegeven is de naam die aan de openbare ruimte is toegekend.
08.11.20 Huisnummer
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG. Het betreft de numerieke aanduiding van een adresseerbaar object toegekende nummering.
08.11.30 Huisletter
Als dit gegeven een waarde heeft in de BAG moet deze waarde worden ingevuld. Dit betreft een alfabetisch teken achter het huisnummer.
08.11.40 Huisnummertoevoeging
Als dit gegeven een waarde heeft in de BAG moet deze waarde worden ingevuld. Dit is een aan een adresseerbaar object toegekende toevoeging aan een huisnummer of een combinatie van huisletter en huisnummer.
08.11.50 Aanduiding bij huisnummer
VERVALLEN
08.11.60 Postcode
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG.
08.11.70 Woonplaatsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG.
08.11.80 Identificatiecode verblijfplaats
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG. Dit BAG-gegeven is een combinatie van een viercijferige gemeentecode, een tweecijferige objecttypecode die aangeeft of de aanduiding een verblijfsobject (01), ligplaats (02) of standplaats (03) betreft en het voor het betreffende objecttype binnen de gemeente toegekende unieke tiencijferig volgnummer.
Een verblijfplaats kan een ligplaats, een standplaats of een verblijfsobject in een of meerdere panden zijn, waaraan respectievelijk een ligplaatsidentificatie, standplaatsidentificatie of verblijfsobjectidentificatie is toegekend. De identificatiecode verblijfplaats wordt ook wel aangeduid als Adresseerbaar objectnummer (AON).
08.11.90 Identificatiecode nummeraanduiding
Dit gegeven moet worden ingevuld met dezelfde waarde zoals in de BAG. Dit BAG-gegeven is een combinatie van een viercijferige gemeentecode, de tweecijferige objecttypecode 20 die aangeeft dat het om een nummeraanduiding gaat en het voor het betreffende objecttype binnen een gemeente toegekende unieke tiencijferig volgnummer.
Een nummeraanduiding is een door het bevoegd gemeentelijk orgaan als zodanig toegekende aanduiding van een adresseerbaar object. De identificatiecode nummeraanduiding wordt ook wel aangeduid als Identificatienummer adres (INA).
08.12.10 Locatiebeschrijving
VERVALLEN
Immigratie
Deze gegevens worden opgenomen als een persoon zich vanuit het buitenland in Nederland vestigt. Is een kind in Nederland geboren en wordt het ingeschreven op basis van aangifte van verblijf en adres en is het kind niet afkomstig uit het buitenland, dan wordt de groep 14 Immigratie niet opgenomen.
08.14.10 Land vanwaar ingeschreven
Dit gegeven moet worden ingevuld. Invullen volgens tabel 34 Landentabel. Is het land vanwaar ingeschreven onbekend, dan vul je hier de standaardwaarde (0000) in.
08.14.20 Datum vestiging in Nederland
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je vult hier dezelfde datum in als bij rubriek 08.10.30 Datum aanvang adreshouding.
08.72.10 Omschrijving van de aangifte adreshouding
Dit gegeven moet worden ingevuld. Een omschrijving van de persoon door wie de aangifte van verblijf en adres is gedaan. Mogelijke waarden:
A = ambtshalve, verzorger voor minderjarig kind of de bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad of een andere levensgezel dan de echtgenoot/geregistreerd partner van een in een instelling verblijvende persoon, onder overlegging van een schriftelijke verklaring ter zake van het hoofd van de desbetreffende instelling
G = gezaghouder (ouder, voogd of curator)
H = hoofd instelling (gezondheidszorg) (betrokkene is niet in staat aangifte te doen of iemand te machtigen)
I = ingeschrevene
K = meerderjarig inwonend kind voor ouder (met hetzelfde nieuwe woonadres)
M = meerderjarige gemachtigde
O = inwonende ouder voor meerderjarig kind (met hetzelfde nieuwe woonadres)
P = echtgenoot/geregistreerd partner (met hetzelfde nieuwe woonadres)
Geldigheid
08.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Je vult hier dezelfde datum in als bij rubriek 08.10.30 Datum aanvang adreshouding.
Categorie 09 Kind
Voor ieder kind moet in een aparte stapel een categorie 09 Kind opgenomen worden. Onderzoek aan de hand van het brondocument of de persoonslijst van het betreffende kind in de BRP is opgenomen.
A. het kind is niet ingeschreven in de BRP
Gegevens over een kind dat in het buitenland verblijft, voor de inschrijving van de ouder is geboren en zelf niet is ingeschreven, kunnen worden opgenomen aan de hand van een overgelegd brondocument. Gegevens over kinderen kunnen ook worden opgenomen als:
- het kind levenloos geboren is;
- in Nederland een akte is opgemaakt die vermeldt dat het kind op het moment van de aangifte niet in leven is;
- het kind is overleden zonder zelf ingeschrevene te zijn.
Voor gegevens over een kind dat voor de geboorteaangifte is overleden of een levenloos geboren kind, zie procedure Kind levend geboren, overleden voor de geboorteaangifte en Kind levenloos geboren.
Naam
09.02.10 Voornamen
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. De volledige voornamen van het kind, gescheiden door een spatie, waarvan zo mogelijk het predicaat is afgesplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je hier niets in, maar neem je de naam op in element 02.40 Geslachtsnaam.
09.02.20 Adellijke titel/predicaat
Dit gegeven moet worden ingevuld als het bekend is. Dit vul je in volgens tabel 38 Adellijke titel/predicaat. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
02.02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld als hiervan sprake is. Dit vul je in volgens tabel 36 Voorvoegseltabel. Zie Groep 02 voor meer informatie hierover.
09.02.40 Geslachtsnaam
Dit gegeven moet worden ingevuld. Je neemt de geslachtsnaam op waarbij je zo mogelijk de adellijke titel en de voorvoegsels afsplitst. Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je deze namen hier in.
Geboorte
Als één of meerdere rubrieken in groep 03 Geboorte bekend zijn, dan neem je alle rubrieken op. Onbekende gegevens neem je in dat geval op met de standaardwaarde. Je neemt groep 03 Geboorte niet op als alle gegevens onbekend zijn. In dat geval laat je alle rubrieken leeg.
09.03.10 Geboortedatum
Dit gegeven invullen als het bekend is. Als de 'geboortedatum' onbekend is, dan vul je hier de standaardwaarde (00-00-0000) in als de 'geboorteplaats' en/of het 'geboorteland' bekend zijn.
09.03.20 Geboorteplaats
Dit gegeven invullen als het bekend is. Is de 'geboorteplaats' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteland' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
02.03.30 Geboorteland
Dit gegeven invullen als het bekend is. Je vult dit in volgens tabel 34 Landentabel. Is het 'geboorteland' onbekend, dan neem je de standaardwaarde (0000) op als de 'geboortedatum' en/of 'geboorteplaats' bekend zijn. Zie Groep 03 voor meer informatie hierover.
Akte of Document
Als je de gegevens ontleent aan een akte uit de registers van de burgerlijke stand in Nederland en je neemt een aktenummer op in groep 81 Akte, dan moet dit een BRP aktenummer zijn. Is het geen aktenummer volgens de BRP aktenummering en kan het aktenummer ook niet worden omgenummerd, dan neem je groep 82 Document op. Zie hiervoor Aktenummers.
Worden de gegevens ontleend aan een ander brondocument, dan neem je groep 82 Document op. Een van beide groepen moet voorkomen. Ze mogen nooit gelijktijdig voorkomen.
Akte
05.81.10 Registergemeente akte
Hier wordt de gemeentecode ingevuld van de gemeente waar de akte, waaruit de familierechtelijke betrekking blijkt, is opgemaakt. Dit vul je in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.81.20 Aktenummer
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de akte waaruit de gegevens blijken (de latere vermelding maakt deel uit van de akte). Dit vul je in volgens tabel 39 Akteaanduiding. Het aktenummer moet je eventueel 'omnummeren'. Zie Aktenummers.
Document
05.82.10 Gemeente document
Hier vul je de eigen gemeentecode in volgens tabel 33 Gemeententabel.
05.82.20 Datum document
Dit is de datum waarop de ontlening uit het document heeft plaatsgevonden. Veelal zal dit de systeemdatum zijn.
05.82.30 Beschrijving document
Een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving van het document waaraan de gegevens in deze categorie zijn ontleend (zie Brondocumentomschrijvingen).
Geldigheid
09.85.10 Ingangsdatum geldigheid
Dit gegeven moet worden ingevuld. Dit is de datum waarop het geheel van gegevens zijn geldigheid heeft gekregen. Diverse data zijn mogelijk zoals de geboortedatum, adoptiedatum of erkenningsdatum. Is de datum onbekend, dan neem je de standaardwaarde (00-00-0000) op.
B. het kind is wel ingeschreven in de BRP
Het blijkt dat het kind als ingezetene is ingeschreven. Je ontleent groep 01 Identificatienummers, groep 02 Naam en groep 03 Geboorte aan de persoonslijst van het kind. Zijn er verschillen tussen de kindgegevens op het brondocument en de gegevens in categorie 01 Persoon op de persoonslijst van het kind zelf maar heb je wel vastgesteld dat het om dezelfde persoon gaat, dan neem je toch de gegevens van de persoonslijst van het kind over. De PL van het kind is leidend. Het geconstateerde verschil kan wel aanleiding zijn om de gegevens in categorie 01 van het kind in onderzoek te nemen.
Is het kind als niet-ingezetene ingeschreven (in de RNI), dan ontleen je groep 01 Identificatienummers aan de persoonslijst van het kind. De gegevens in groep 02 Naam, 03 Geboorte en 04 Geslacht ontleen je aan een brondocument.
Verder neem je in beide situaties de groepen 81/82 en 85 op zoals in procedure A. het kind is niet ingeschreven in de BRP is beschreven.
Categorie 10 Verblijfstitel
Categorie 10 Verblijfstitel bevat gegevens over de verblijfsrechtelijke status van de ingeschrevene. Categorie 10 wordt niet op basis van aangifte door de persoon opgenomen. Deze gegevens worden uitsluitend op basis van de door het ministerie van Justitie gedane mededelingen opgenomen. Zie hiervoor procedure Verblijfstitel.
Categorie 11 Gezagsverhouding
Categorie 11 Gezagsverhouding bevat gegevens over het gezag over de ingeschrevene. Categorie 11 wordt niet op basis van aangifte door de persoon opgenomen. Deze gegevens worden ontleend aan het uittreksel van het centraal gezagsregister of het centraal curatele- en bewindregister. Zie hiervoor het hoofdstuk Gezagsverhouding.
Categorie 12 Reisdocument
Bij het opnemen van een reisdocument kunnen zich de volgende situaties voordoen:
- Er wordt een Nederlands reisdocument getoond. Is het document in het buitenland verstrekt, dan moet je de chip aan de balie uitlezen. Verder pas je procedure Reisdocument toe.
- Er is sprake van een signalering. Zie Stap 6: Controleren signaleringslijst voor meer informatie en voer procedure Signalering verstrekking reisdocument uit.
Categorie 13 Kiesrecht
Een niet-Nederlandse EU-onderdaan kan bij of na vestiging in Nederland een verzoekschrift voor deelname aan de Europese verkiezingen indienen. Je moet betrokkene daarover bij vestiging informeren. Wordt het verzoekschrift bij de aangifte van verblijf en adres ingediend, dan actualiseer je categorie 13 Kiesrecht. Zie hoofdstuk Kiesrecht.
- Aangifte eerste inschrijving vanuit buitenland
-
V16.4.1 Categorie 01 Persoon 01.10 A-nummer Gevuld 01.20 Burgerservicenummer Gevuld 02.10 Voornamen Anne 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Polzer 03.10 Geboortedatum 12-11-1981 03.20 Geboorteplaats München 03.30 Geboorteland 9089 Bondsrepubliek Duitsland 04.10 Geslachtsaanduiding V 61.10 Aanduiding naamgebruik E 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document pas 9089 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 02 Ouder1 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam . 03.10 Geboortedatum 03.20 Geboorteplaats 03.30 Geboorteland 04.10 Geslachtsaanduiding 62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking 00-00-0000 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document . 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 03 Ouder2 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam . 03.10 Geboortedatum 03.20 Geboorteplaats 03.30 Geboorteland 04.10 Geslachtsaanduiding 62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking 00-00-0000 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document . 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 04 Nationaliteit 05.10 Nationaliteit 0055 Burger van de Bondsrepubliek Duitsland 63.10 Reden opname nationaliteit 301 Vaststelling bezit vreemde nationaliteit 64.10 Reden beëindiging nationaliteit 65.10 Aanduiding bijzonder Nederlanderschap 73.10 EU-persoonsnummer 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document pas 9089 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Bacharuddin Soekarnoputri 03.10 Geboortedatum 23-7-1985 03.20 Geboorteplaats Bandung 03.30 Geboorteland 6024 Indonesië 04.10 Geslachtsaanduiding M 07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 15-10-2023 07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap Bloemfontein 07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 5014 Zuid-Afrika 07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap S 15.10 Soort verbintenis H 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document huwakte 5014 85.10 Ingangsdatum geldigheid 15-10-2023 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 55 Huwelijk/geregistreerd partnerschap 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Bacharuddin Soekarnoputri 03.10 Geboortedatum 23-7-1985 03.20 Geboorteplaats Bandung 03.30 Geboorteland 6024 Indonesië 04.10 Geslachtsaanduiding M 06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 12-7-2018 06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap Bloemfontein 06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 5014 Zuid-Afrika 15.10 Soort verbintenis H 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document huwakte 5014 84.10 Indicatie onjuist/strijdigheid 85.10 Ingangsdatum geldigheid 12-7-2018 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 07 Inschrijving 66.20 Datum ingang blokkering PL 67.10 Datum opschorting bijhouding 67.20 Omschrijving reden opschorting bijhouding 68.10 Datum eerste inschrijving BRP datum (complete aangifte) 69.10 Gemeente waar de PK zich bevindt 70.10 Indicatie geheim 0 80.10 Versienummer Gevuld 80.20 Datumtijdstempel Gevuld 87.10 PK-gegevens volledig meegeconverteerd Categorie 08 Verblijfplaats 09.10 Gemeente van inschrijving 1696 Wijdemeren 09.20 Datum inschrijving datum (complete aangifte) 10.10 Functie adres W 10.20 Gemeentedeel 10.30 Datum aanvang adreshouding datum (complete aangifte) 11.10 Straatnaam Herenweg 11.15 Naam Openbare ruimte Herenweg 11.20 Huisnummer 41 11.30 Huisletter g 11.40 Huisnummertoevoeging 11.50 Aanduiding bij huisnummer 11.60 Postcode 3625AB 11.70 Woonplaatsnaam Breukeleveen 11.80 Identificatiecode verblijfplaats Gevuld 11.90 Identificatiecode nummeraanduiding Gevuld 14.10 Land vanwaar ingeschreven 5014 Zuid-Afrika 14.20 Datum vestiging in Nederland datum (complete aangifte) 72.10 Omschrijving van de aangifte adreshouding I Ingeschrevene 75.10 Indicatie document 85.10 Ingangsdatum geldigheid datum (complete aangifte) 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 09 Kind 01.10 A-nummer Gevuld 01.20 Burgerservicenummer Gevuld 02.10 Voornamen Florence 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Polzer 03.10 Geboortedatum 19-12-2021 03.20 Geboorteplaats Durban 03.30 Geboorteland 5014 Zuid-Afrika 82.10 Gemeente document 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document ga mon 5014 85.10 Ingangsdatum geldigheid 19-12-2021 86.10 Datum van opneming Systeemdatum 89.10 Registratie betrekking Categorie 13 Kiesrecht 31.10 Aanduiding Europees kiesrecht 2 31.20 Datum verzoek of mededeling Europees kiesrecht datum (complete aangifte) 31.30 Einddatum uitsluiting Europees kiesrecht 82.10 Gemeente van ontlening 1696 Wijdemeren 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document Y32
Eerste inschrijving, vóór 01-10-1994 ingeschreven geweest
Bij inschrijving van een persoon die vóór 1 oktober 1994 in Nederland is geboren of vóór die datum in de persoonsregisters was opgenomen, is het niet meer toegestaan de persoonskaart als brondocument voor inschrijving te gebruiken, ook niet voor het A-nummer.
Deze inschrijving wordt beschouwd als een reguliere inschrijving van een persoon die niet eerder ingeschreven is geweest. Zie Eerste inschrijving vanuit buitenland.
Eerste inschrijving vanuit het Caribisch deel van Nederland
In het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden, op een vergelijkbare wijze als in Nederland, bevolkingsadministraties bijgehouden. Dit wordt de PIVA genoemd. De uitwisseling van persoonsgegevens tussen de bevolkingsadministraties van het Koninkrijk der Nederlanden (PIVA en BRP) draagt bij aan de kwaliteit van de bevolkingsadministraties en aan het voorkomen dat een persoon in twee bevolkingsadministraties tegelijk als ingezetene staat ingeschreven. Er is geen rechtstreekse koppeling tussen PIVA en de BRP, daarom wordt gebruik gemaakt van een koppelpunt: de PIVA-BRP Koppeling. Dit koppelpunt, ook wel de PBK-module genoemd, wordt door RvIG beheerd.
Werking PBK-module
Een ingezetene is verplicht om aangifte van vertrek te doen als hij langer dan acht maanden in een jaar buiten Nederland verblijft. Geeft hij aan naar het Caribisch deel van het Koninkrijk te vertrekken, dan wordt dat feit opgenomen in de BRP en worden zijn persoonsgegevens verstuurd aan de PBK-module. De PBK-module stuurt de gegevens vervolgens naar het betreffende eiland.
Andersom werkt het net zo. Bij vertrek vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Nederland moet betrokkene zich afmelden op het eiland van vertrek. Hij geeft daarbij aan in welke gemeente in Nederland hij zich gaat vestigen. Hij krijgt van het eiland van vertrek een verhuisbericht mee als bedoeld in artikel 2.5 van de Wet BRP. Zijn persoonsgegevens worden verstuurd naar de PBK-module. De PBK-module stuurt de gegevens vervolgens naar de betreffende gemeente. De gemeente ontvangt deze gegevens (hierna de PIVA-PL genoemd) in een Vb01-bericht.
In onderstaande tekst wordt dieper ingegaan op een eerste inschrijving vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het betreft een persoon die aangifte doet van verblijf en adres in de gemeente en nooit eerder is ingeschreven in de BRP. De stappen die moeten worden doorlopen zijn grotendeels hetzelfde als in bovenstaande procedures.
Iemand die zich vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk vestigt in Nederland, moet aangifte van verblijf en adres doen. Belangrijk is dat bij Stap 2: Toetsen aan de criteria bij aangifte van verblijf en adres er aanvullende eisen gelden voor hervestigingen uit het Caribisch deel van Nederland.
De eerste eis is dat de persoon een verhuisbericht van het eiland overlegt waar hij is vertrokken. Daarop volgt dat de PIVA-PL is ontvangen door de gemeente.
Als een persoon bij de aangifte geen verhuisbericht overlegt, moet op een andere manier zekerheid worden verkregen of het vertrek van betrokkene is geregistreerd in de PIVA, ofwel dat die persoon nooit ingeschreven is geweest in de PIVA. De aangifte dan nog niet compleet. De persoon krijgt dan de gelegenheid om de aangifte aan te vullen. Je stelt betrokkene schriftelijk op de hoogte van de hersteltermijn en de actie die – als aan het herstel niet wordt voldaan - daarop volgt. Wordt aan het gevraagde niet binnen de aangegeven termijn voldaan, dan stelt je de aangifte buiten behandeling. Herstelt betrokkene de aangifte voordat je deze aangifte buiten behandeling hebt gesteld, dan geldt de oorspronkelijke datum als datum van aangifte.
Levenloos geboren kinderen
Voor het (opnieuw) opnemen van gegevens over levenloos geboren kinderen, zie hoofdstuk Kind levenloos geboren.
Procedure
Zie Inleiding voor algemene informatie. Je voert de volgende stappen uit:
- Stap 1: Vaststellen van de identiteit;
- Stap 2: Toetsen aan de criteria bij aangifte van verblijf en adres (inclusief criterium van rechtmatig verblijf);
- Stap 3: Toetsen aan de uitzonderingssituaties;
- Stap 4: Verifiëren door middel van presentievraag;
- Stap 5: Verifiëren van het adres;
- Stap 6: Controleren signaleringslijst;
- Stap 7: Verstrekkingsbeperking.
Stap 2: Toetsen aan de criteria bij aangifte van verblijf en adres
Er zijn drie criteria waaraan je in deze stap toetst:
- Verwachte verblijfsduur: Voor alle personen - ongeacht de nationaliteit - geldt dat de verwachte verblijfsduur tenminste 2/3 van een jaar moet zijn (deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn). Personen die korter in Nederland gaan verblijven, komen niet voor inschrijving als ingezetene in aanmerking. Het toegestane verblijfsrecht is een indicatie voor de duur van het verblijf. Voor personen met de Nederlandse nationaliteit kan je de verwachte duur van het verblijf alleen toetsen door het stellen van vragen.
- Rechtmatig verblijf: Vreemdelingen moeten rechtmatig in Nederland verblijven. Een vreemdeling die niet rechtmatig in Nederland verblijft, mag op grond van artikel 2.38, zesde lid, onder c, van de Wet BRP, geen aangifte doen. Een vreemdeling die in het bezit is van een geldige verblijfsvergunning, heeft rechtmatig verblijf. Dit geldt ook als hij een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV) heeft die korter dan drie maanden geleden is afgegeven. Tot slot geldt dit ook voor een vreemdeling over wie een mededeling als bedoeld in artikel 24a, eerste lid, van het Besluit BRP wordt ontvangen van de IND.
- Verhuisbericht PIVA: Voor personen komende vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt een extra eis. Zij moeten een verhuisbericht overleggen, afgegeven door het hoofd van de afdeling Burgerzaken van het betreffende eiland. Als een persoon bij de aangifte geen verhuisbericht overlegt, moet op een andere manier zekerheid worden verkregen of het vertrek van betrokkene is geregistreerd in de PIVA, ofwel dat die persoon nooit ingeschreven is geweest in de PIVA (artikel 2.5 van de Wet BRP).
Als aan deze eisen zijn voldaan zijn er vervolgens twee opties;
1. PIVA-PL is wel ontvangen
Heb je de PIVA-PL ontvangen, dan vervolg je procedure bij Stap 3: Toetsen aan de uitzonderingssituaties. Hierna hou je rekening met de volgende zaken:
- De PIVA-PL is een brondocument;
- Het gebruik van het A-nummer van de PIVA-PL.
De PIVA-PL is een brondocument
Bij een aangifte van verblijf en adres moet de persoon brondocumenten overleggen. De informatie uit hoofdstuk Brondocumenten voor gegevens over de burgerlijke staat is hierbij van toepassing. Het Vb01-bericht met de gegevens van de PIVA-PL is een brondocument zoals bedoeld in artikel 2.8, tweede lid, onder d, van de Wet BRP. Dit betekent dat je de persoonsgegevens van de PIVA-PL mag gebruiken bij het actualiseren van de persoonslijst, als er geen sterkere brondocumenten voorhanden zijn. Je neemt dan als brondocument in element 82.30 de tekst "PIVA-PL" op. Als het aannemelijk is dat gegevens onjuist zijn, dan ontleen je deze gegevens niet aan de PIVA-PL.
De persoon is nog steeds verplicht om andere documenten te overleggen, zoals een geboorteakte of een huwelijksakte. Je kunt bij de beoordeling of gegevens aannemelijk onjuist zijn, meewegen welk brondocument voor de PIVA-PL is gebruikt. Verder speelt ook de onderlinge consistentie een rol. Een voorbeeld van een mogelijke inconsistentie is als de datum ingang familierechtelijke betrekkingen in categorie 02 Ouder1 en 03 Ouder2 onbekend is (standaardwaarde 00-00-0000) en de ingangsdatum geldigheid een werkelijke waarde is.
De PIVA-PL is een brondocument voor de gegevens over de burgerlijke staat en kan je dus gebruiken voor de gegevens in categorie 01 Persoon, 02 Ouder1, 03 Ouder2, 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap en 09 Kind, als er geen sterker brondocument voorhanden is. Je gebruikt de PIVA-PL niet voor categorie 04 Nationaliteit, 08 Verblijfplaats, 11 Gezagsverhouding, 12 Reisdocument en 13 Kiesrecht. Voor deze categorieën moet je andere brondocumenten gebruiken. Zo kan je voor categorie 04 een bewijs van nationaliteit of paspoort gebruiken. De gegevens in categorie 08 ontleen je aan de aangifte. Wat betreft categorie 12 kan je het reisdocument zelf, een C3 formulier, een RAAS formulier van de uitgevende instantie van het reisdocument of het Basisregister Reisdocumenten (onderdeel van ReIS) gebruiken.
Gegevens over een huwelijk of geregistreerd partnerschap mag je overnemen van de PIVA-PL. Is het huwelijk gesloten buiten Nederland en is er tenminste één vreemdeling betrokken, houdt dan rekening met het vereiste dat de echtgenoten een verklaring moeten afleggen dat hun huwelijk niet is aangegaan met het oogmerk verblijfsrecht in Nederland te verkrijgen (artikel 2.9, eerste lid, van de Wet BRP). Een modelformulier voor deze verklaring is opgenomen op de website van de NVVB. Deze verklaring is niet vereist als:
- het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) langer dan tien jaar geleden is voltrokken,
- het huwelijk inmiddels is ontbonden, of
- het huwelijk ambtshalve wordt opgenomen, of
- de vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijft als bedoeld in artikel 8, onder b, d of e, van de Vreemdelingenwet 2000.
De PIVA-PL is een brondocument waaraan je gegevens ontleent. Je moet dit document dus bewaren zoals omschreven staat in de bepalingen Bijlage 6 van de Regeling BRP.
Het gebruik van het A-nummer van de PIVA-PL
Om PIVA en BRP consistent te houden, wordt bij een eerste inschrijving het A-nummer van de PIVA-PL overgenomen in de BRP. Je ontleent het A-nummer aan het Vb01-bericht met de PIVA-PL, niet aan het overgelegde verhuisbericht. Heb je per ongeluk toch een nieuw A-nummer toegekend bij de eerste inschrijving dan wijzig je deze direct na constatering in het A-nummer van de PIVA-PL. Je voert de procedure Wijzigen A-nummer uit.
Gerelateerden
De A-nummers van gerelateerden die op de PIVA-PL voorkomen worden niet ontleend aan deze PIVA-PL in categorie 02 Ouder1, 03 Ouder2, 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap en 09 Kind. Wel is het belangrijk om een presentievraag te stellen voor deze gerelateerden. Zijn deze ingeschreven in de BRP, dan ontleen je groep 01 Identificatienummers, groep 02 Naam, groep 03 Geboorte en groep 04 Geslacht aan de persoonslijst van de gerelateerde. Zijn er verschillen tussen de gerelateerdengegevens op het brondocument en de gegevens in categorie 01 Persoon op de persoonslijst van de gerelateerde zelf maar heb je wel vastgesteld dat het om dezelfde persoon gaat, dan neem je toch de gegevens van de persoonslijst van de gerelateerde over. De gegevens op de PL van de gerelateerde zijn leidend. Het geconstateerde verschil kan wel aanleiding zijn om de gegevens in categorie 01 van de gerelateerde in onderzoek te nemen.
Is de ouder als niet-ingezetene ingeschreven (in de RNI), dan ontleen je groep 01 Identificatienummers aan de persoonslijst van de gerelateerde. De gegevens in groep 02 Naam, 03 Geboorte en 04 Geslacht ontleen je aan het brondocument.
2. PIVA-PL is niet ontvangen
Heb je de PIVA-PL niet ontvangen, dan moet je in overleg met de persoon en eventueel het eiland van vertrek achterhalen wat de situatie is. De vraag is of de persoon is uitgeschreven uit de PIVA (zich heeft afgemeld op het eiland van vertrek). De volgende situaties zijn mogelijk:
- Wel uitgeschreven uit de PIVA;
- Niet uitgeschreven uit de PIVA;
- Niet ingeschreven in de PIVA.
Wel uitgeschreven uit de PIVA
Als de persoon een verhuisbericht overlegt, dan betekent dat hij zich heeft afgemeld op het eiland van vertrek. De PIVA-PL is dan verstuurd aan de PBK-module. Je kunt de PIVA-PL opvragen door een Vb01-bericht te sturen naar de PBK-module (mailbox 300002). In jouw verzoek vermeld je het A-nummer, de namen en de geboortedatum van betrokkene. De PIVA-PL wordt vervolgens door middel van een Vb01-bericht naar je verstuurd. Bij ontvangst van de PIVA-PL ga je verder met procedure 1. PIVA-PL is wel ontvangen.
Beschikt de persoon niet over een verhuisbericht, bespreek dan met de persoon wat de situatie is. Neem eventueel contact op met het eiland van vertrek. Blijkt dat hij zich wel heeft afgemeld bij het eiland van vertrek, maar beschikt de PBK-module niet over de PIVA-PL, vraag dan de PIVA-PL rechtstreeks op bij het eiland van vertrek. De belangrijkste oorzaken dat de PBK-module geen PIVA-PL heeft, zijn:
- Een PIVA-PL wordt na een jaar verwijderd uit de PBK-module. Meldt de persoon zich niet binnen een jaar bij zijn gemeente, dan kan de PIVA-PL dus niet meer door de PBK-module worden verstuurd;
- De persoon is weliswaar uitgeschreven uit de PIVA, maar niet vanwege het vertrek naar een Nederlandse gemeente. Hij is bijvoorbeeld eerst naar een ander land vertrokken en daarna pas naar Nederland. De PBK-module heeft de PIVA-PL daarom nooit ontvangen.
Bij ontvangst van de PIVA-PL ga je verder met procedure 1. PIVA-PL is wel ontvangen.
Niet uitgeschreven uit de PIVA
Blijkt dat de persoon niet is uitgeschreven uit de PIVA, dan moet hij dit alsnog regelen. Het is immers de verplichting van de persoon om zijn vertrek van het eiland door te geven. Pas als hij zich heeft afgemeld en hij is uitgeschreven uit de PIVA, mag hij worden ingeschreven als ingezetene in de BRP. Na het uitschrijven uit de PIVA wordt de PIVA-PL verstuurd naar de PBK-module en vervolgens naar jouw gemeente. Bij ontvangst van de PIVA-PL ga je verder met procedure 1. PIVA-PL is wel ontvangen.
Niet ingeschreven in de PIVA
Beweert de persoon dat hij helemaal niet was ingeschreven in de PIVA, dan heb je daarvan een bewijs van de persoon of een bevestiging van het eiland (waar hij heeft verbleven) nodig. Hierna kan je verder met procedure bij Stap 3: Toetsen aan de uitzonderingssituaties.
- Eerste inschrijving vanuit Caribisch deel van Nederland
-
V16.4.3 Categorie 01 Persoon 01.10 A-nummer Gevuld (A-nummer van PIVA-PL) 01.20 Burgerservicenummer Gevuld 02.10 Voornamen Nydia 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Abath 03.10 Geboortedatum 06-05-1999 03.20 Geboorteplaats Aruba 03.30 Geboorteland 5095 Aruba 04.10 Geslachtsaanduiding V 61.10 Aanduiding naamgebruik E 82.10 Gemeente document 0879 Zundert 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document PIVA-PL 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 02 Ouder1 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen May 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Girigori 03.10 Geboortedatum 21-12-1973 03.20 Geboorteplaats Aruba 03.30 Geboorteland 7011 Nederlandse Antillen 04.10 Geslachtsaanduiding V 62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking 00-00-0000 82.10 Gemeente document 0879 Zundert 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document PIVA-PL 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 03 Ouder2 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen Elis 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Abath 03.10 Geboortedatum 16-06-1969 03.20 Geboorteplaats Aruba 03.30 Geboorteland 7011 Nederlandse Antillen 04.10 Geslachtsaanduiding V 62.10 Datum ingang familierechtelijke betrekking 00-00-0000 82.10 Gemeente document 0879 Zundert 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document PIVA-PL 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 04 Nationaliteit 05.10 Nationaliteit 0001 Nederlandse 63.10 Reden opname nationaliteit 000 Onbekend 64.10 Reden beëindiging nationaliteit 65.10 Aanduiding bijzonder Nederlanderschap 73.10 EU-persoonsnummer 82.10 Gemeente document 0879 Zundert 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document pas Gezaghebber van Aruba 85.10 Ingangsdatum geldigheid 00-00-0000 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 07 Inschrijving 66.20 Datum ingang blokkering PL 67.10 Datum opschorting bijhouding 67.20 Omschrijving reden opschorting bijhouding 68.10 Datum eerste inschrijving BRP datum (complete aangifte) 69.10 Gemeente waar de PK zich bevindt 70.10 Indicatie geheim 0 80.10 Versienummer Gevuld 80.20 Datumtijdstempel Gevuld 87.10 PK-gegevens volledig meegeconverteerd Categorie 08 Verblijfplaats 09.10 Gemeente van inschrijving 0772 Eindhoven 09.20 Datum inschrijving datum (complete aangifte) 10.10 Functie adres W 10.20 Gemeentedeel 10.30 Datum aanvang adreshouding datum (complete aangifte) 11.10 Straatnaam Flight Forum 11.15 Naam Openbare ruimte Flight Forum 11.20 Huisnummer 3100 11.30 Huisletter 11.40 Huisnummertoevoeging 11.50 Aanduiding bij huisnummer 11.60 Postcode 5657EW 11.70 Woonplaatsnaam Eindhoven 11.80 Identificatiecode verblijfplaats Gevuld 11.90 Identificatiecode nummeraanduiding Gevuld 14.10 Land vanwaar ingeschreven 5095 Aruba 14.20 Datum vestiging in Nederland datum (complete aangifte) 72.10 Omschrijving van de aangifte adreshouding I Ingeschreven 75.10 Indicatie document 85.10 Ingangsdatum geldigheid datum (complete aangifte) 86.10 Datum van opneming Systeemdatum Categorie 09 Kind 01.10 A-nummer 01.20 Burgerservicenummer 02.10 Voornamen Tirzo 02.20 Adellijke titel/predicaat 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam 02.40 Geslachtsnaam Abath 03.10 Geboortedatum 20-05-2021 03.20 Geboorteplaats Aruba 03.30 Geboorteland 5095 Aruba 82.10 Gemeente document 0879 Zundert 82.20 Datum document Systeemdatum 82.30 Beschrijving document ovlakte 5095 85.10 Ingangsdatum geldigheid 20-05-2021 86.10 Datum van opneming Systeemdatum 89.10 Registratie betrekking L