Overslaan en naar de inhoud gaan
Handleiding Uitvoeringsprocedures HUP

Opbouw PL

Opbouw en inhoud persoonslijst

De persoonslijst is opgebouwd uit categorieën. Een categorie is opgebouwd uit groepen en een groep bestaat uit één of meerdere elementen. In het Gegevenswoordenboek (hoofdstuk 4) in het Logisch Ontwerp BRP zijn deze verschillende onderdelen van een persoonslijst beschreven. Je vindt daarin een toelichting, de (maximale) lengte van een element, een eventuele standaardwaarde, mogelijke waarden en voorwaarden. In het onderdeel Achtergronden en begrippen van deze handleiding vind je een toelichting op de structuur van een persoonslijst. Op deze pagina vind je een verdere uitwerking van de inhoud van de persoonslijst met ter verduidelijking voorbeelden. 

Categorieën

De persoonslijst van een ingezetene bevat minimaal de volgende categorieën:
•    01 Persoon
•    02 Ouder1
•    03 Ouder2
•    07 Inschrijving
•    08 Verblijfplaats

Dit zijn de zogenaamde “verplichte categorieën”, daarnaast zijn er ook categorieën die voor kunnen komen, maar die niet verplicht zijn in de persoonslijst van een ingezetene. Categorie 4 is niet verplicht maar het heeft wel de voorkeur deze altijd te vullen.
•    04 Nationaliteit
•    05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    06 Overlijden
•    09 Kind
•    10 Verblijfstitel
•    11 Gezagsverhouding
•    12 Reisdocument
•    13 Kiesrecht

Groep 01 Identificatienummers

Deze groep kan voorkomen in de volgende (historische) categorieën:
•    Categorie 01/51 Persoon
•    Categorie 02/52 Ouder1
•    Categorie 03/53 Ouder2
•    Categorie 05/55 Huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    Categorie 09/59 Kind
•    Categorie 21/71 Verwijzing

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    01.10 Administratienummer
•    01.20 Burgerservicenummer

De groep bestaat uit het administratienummer, bedoeld in artikel 4.9 van de Wet BRP en het burgerservicenummer, bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer.  In het Logisch Ontwerp BRP zijn de voorwaarden opgenomen waaraan deze nummers moeten voldoen. Een administratienummer wordt in categorie 01 Persoon altijd direct  bij de aanleg van een persoonslijst opgenomen. Voor het burgerservicenummer is dat pas vanaf 26 november 2007 zo. Voor die datum werd het SoFi-nummer pas na de aanleg van een persoonslijst in categorie 01 Persoon opgenomen. 

Als de gerelateerde niet ingeschreven is geweest dan zijn ook geen identificatienummers bekend in de BRP en kunnen deze niet opgenomen worden. Is de gerelateerde wel ingeschreven in de BRP dan worden deze nummers bij de eerste opname van de gerelateerde direct opgenomen . Vestigt de gerelateerde later dan worden de identificatienummers opgenomen door middel van de procedure aanvullen gerelateerden. 

01.10 Administratienummer
Bij de aanleg van een persoonslijst wordt het administratienummer door de gemeente toegekend uit het bestand met beschikbare nummers. Alleen bij een eerste vestiging vanuit het Caribisch gebied van het Koninkrijk neem je het administratienummer over van de PIVA-PL. Zie Immigratie.

01.20 Burgerservicenummer
Bij de aanleg van een persoonslijst wordt het burgerservicenummer door de gemeente toegekend uit het bestand met beschikbare nummers. 

Groep 02 Naam

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorieën:
•    Categorie 01 Persoon
•    Categorie 02 Ouder1
•    Categorie 03 Ouder2
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    Categorie 09 Kind
•    Categorie 21/71 Verwijzing

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    02.10 Voornamen
•    02.20 Adellijke titel/predicaat
•    02.30 Voorvoegsels
•    02.40 Geslachtsnaam

Als de groep voorkomt komt in ieder geval element 02.40 verplicht voor.

In de BRP worden de naamgegevens van een persoon verdeeld over verschillende elementen. Het betreft een technische uitsplitsing. De geslachtsnaam kan uitgesplitst worden over 3 verschillende elementen (adellijke titel, voorvoegsel en geslachtsnaam), tezamen vormen deze elementen de complete geslachtsnaam van een persoon zoals deze bijvoorbeeld afgedrukt wordt in een identiteitsdocument of akte.

Naamgegevens kunnen onbekend zijn als deze niet aan het brondocument ontleend kunnen worden. Met name in categorie 02 Ouder1 en categorie 03 Ouder) zal dit vaker voorkomen aangezien dit verplichte categorieën zijn op een persoonslijst en daarom altijd opgenomen moeten worden. In deze gevallen wordt bij de geslachtsnaam dan de standaardwaarde “.” ingevuld worden.

Er kan echter ook juridisch geen ouder zijn. Dat moet dan wel blijken uit het brondocument waaruit de gegevens overgenomen worden. In dat geval worden alleen de groepen 81 Document of 82 Akte en 85 Geldigheid en 86 Opneming opgenomen en blijven de andere groepen achterwege. In die gevallen wordt dus geen standaardwaarde “.” ingevuld bij de geslachtsnaam.

02.10 Voornamen
Dit zijn de volledige voornamen van de persoon, gescheiden door een spatie van de geslachtsnaam. Als de voornamen voorafgegaan worden door een Nederlands predicaat (tabel 38 Adellijke titel/predicaat) dan het predicaat opnemen in element 02.20 Adellijke titel/predicaat. 

Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan vul je hier niets in, maar neem je de volledige voornamen op in element 02.40 Geslachtsnaam. Dat doe je ook als iemand alleen maar een geslachtsnaam heeft en geen voornamen. Je neemt in deze gevallen ook geen “.” of “-“ of “—” op als voornaam. De voornamen zijn niet verplicht in groep 02 Naam en blijven in dit geval dus leeg. 

02.20 Adellijke titel/predicaat
In tabel 38 Adellijke titel/predicaat zijn Nederlandse adellijke titels en predicaten opgenomen. Een Nederlandse adellijke titel of predicaat wordt alleen afzonderlijk geregistreerd in dit element als deze voorafgaat aan de geslachtsnaam (titel) of de voornamen (predicaat). Buitenlandse adellijke titels en predicaten worden niet afzonderlijk geregistreerd maar maken deel uit van de geslachtsnaam of voornamen. 

Het kan voorkomen dat een naam geheel of gedeeltelijk overeenkomt met een omschrijving uit tabel 38, zonder dat er sprake is van een adellijke titel of predicaat. In die gevallen is het bovenstaande niet van toepassing

Bij twijfel kan de Hoge Raad van Adel worden geraadpleegd.

02.30 Voorvoegsels
Een voorvoegsel is dat deel van de geslachtsnaam dat voorkomt in tabel 36 Voorvoegsels en gescheiden wordt door een spatie van de rest van de geslachtsnaam. De inhoud van tabel 36 is hierbij leidend, de herkomst van de naam of de nationaliteit van de persoon heeft hier geen invloed op. En ook bij een namenreeks moet, zo nodig, het voorvoegsel worden afgesplitst. De enige uitzondering is dat wanneer bij het afsplitsen van de voorvoegsels van een gecombineerde geslachtsnaam (een geslachtsnaam die is samengesteld uit de geslachtsnamen van beide ouders) de gehele eerste geslachtsnaam zou worden afgesplitst, dan wordt deze niet afgesplitst. 

Is het voorvoegsel niet gescheiden door een spatie van de rest van de naam dan wordt deze niet afgesplitst maar opgenomen bij de geslachtsnaam.

Als een naam (gescheiden door een spatie) voorafgegaan wordt door meerdere voorvoegsels die los van elkaar allen voorkomen in tabel 36 maar niet als geheel dan moet je alleen het eerste deel registreren als voorvoegsel en het overige bij de geslachtsnaam. Voorbeeld: als de geslachtsnaam van een persoon begint met “de los” wordt “de” opgenomen als voorvoegsel en wordt “los’ opgenomen bij de geslachtsnaam. De combinatie “de los” komt namelijk niet voor in de Voorvoegseltabel.   

Als een geslachtsnaam in zijn geheel overeenkomt met een voorvoegsel die voorkomt in de Voorvoegseltabel, is er geen sprake van een voorvoegsel dat afzonderlijk wordt geregistreerd. Voorbeeld: de geslachtsnaam van een persoon is uitsluitend “Van” , dan wordt “Van” geregistreerd als geslachtsnaam.

Als een geslachtsnaam in zijn geheel overeenkomt met een voorvoegsel die voorkomt  in de Voorvoegseltabel en het eerste deel ook apart voorkomt in tabel 36 Voorvoegseltabel en – gescheiden door een spatie – voorafgaat aan de rest van de geslachtsnaam, dan wordt dat deel als voorvoegsel geregistreerd. Voorbeeld: Als de volledige geslachtsnaam van een persoon “Van Der” is, wordt “Van” geregistreerd als voorvoegsel en “Der” als geslachtsnaam.

02.40 Geslachtsnaam
Zo nodig worden eerst de adellijke titel en/of voorvoegsels afgesplitst in afzonderlijke elementen. De rest van de geslachtsnaam wordt in dit element vermeld.  Als de naam uitsluitend uit één of meerdere voornamen of een namenreeks bestaat, dan neem je deze namen hier op. Zijn de naamgegevens onbekend dan vul je hier de standaardwaarde “.” in. 

Alleen voornaam of voornamen
V1.4.2a    
02.10 Voornamen   
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Mohammed
Alleen geslachtsnaam
V1.4.2b    
02.10 Voornamen   
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Mahfoez
Hele naam onbekend of juridische ouder onbekend
V1.4.2c    
02.10 Voornamen   
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  .
Namenreeks
V1.4.2d    
02.10 Voornamen   
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Sameh Adel Mohamed Ghanem
Voornaam met adellijk predicaat
V1.4.2e    
02.10 Voornamen  Adelheid
02.20 Adellijke titel/predicaat  jonkvrouw
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Dibbets
Geslachtsnaam met adellijke titel
V1.4.2f    
02.10 Voornamen  Diederick
02.20 Adellijke titel/predicaat  baron
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Forstner van Dambenoy
Geslachtsnaam met voorvoegsels
V1.4.2g    
02.10 Voornamen  Wilhelmina
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam  van den
02.40 Geslachtsnaam  Berg
Voorvoegsel niet in tabel
V1.4.2h    
02.10 Voornamen  Catharina
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Uyt den Boogaert
Voorvoegsel gedeeltelijk in tabel
V1.4.2i    
02.10 Voornamen  Manuel
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam  de
02.40 Geslachtsnaam  los Lobos
Geslachtsnaam met voorvoegsel zonder spatie
V1.4.2j    
02.10 Voornamen  Guust
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  DeMesmaeker

Groep 03 Geboorte

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorieën:
•    Categorie 01 Persoon
•    Categorie 02 Ouder1
•    Categorie 03 Ouder2
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    Categorie 09 Kind
•    Categorie 21/71 Verwijzing

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    03.10 Geboortedatum
•    03.20 Geboorteplaats
•    03.30 Geboorteland

Als de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor.

Voor categorie 01 Persoon en 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap geldt dat deze groep altijd opgenomen moet worden. Als er sprake is van een ten onrechte opgenomen categorie in 05 huwelijk/geregistreerd partnerschap dan komt groep 03 niet voor. Als de gegevens onbekend zijn dan moeten standaardwaarde ingevuld worden. In de andere categorieën is deze groep niet verplicht en als alle elementen onbekend zijn wordt de hele groep niet opgenomen in de persoonslijst. Als minimaal één van de elementen wel bekend is dan wordt de groep  helemaal opgenomen en wordt voor de onbekende gegevens de standaardwaarde ingevuld. 

03.10 Geboortedatum
De geboortedatum bestaat uit een dag, maand en jaar. Als alleen het jaar bekend is dan worden de dag en maand gevuld met de waarde 00-00. Is alleen de maand en het jaar bekend dan wordt de dag gevuld met de waarde 00. Is de hele datum niet bekend, maar moet de groep wel opgenomen worden, dan wordt de standaardwaarde 00-00-0000 vermeld. Voor de categorieën 02 Ouder1, 03 Ouder2 en 09 Kind geldt dat je de standaardwaarde alleen opneemt als minimaal één van de andere elementen wel bekend is. Is dit niet het geval dan wordt de hele groep 03 geboorte niet opgenomen. 

03.20 Geboorteplaats
Betreft het een Nederlandse gemeente dan vul je de code van die gemeente volgens tabel 33 Gemeententabel. Bij een buitenlandse plaats hanteer je in principe de schrijfwijze van de plaatsnaam zoals vermeld in het brondocument. Heb je het vermoeden dat er een gangbare Nederlandse schrijfwijze is, raadpleeg dan de website van de Taalunie: http://namen.taalunie.org/landen. Op deze website is voor elk land de Nederlandse schrijfwijze van de plaatsen te vinden. Bij de daar genoemde plaatsen hanteer je de Nederlandse schrijfwijze. Bijvoorbeeld: Parijs en niet Paris, Keulen en niet Köln, Londen en niet London of Luik en niet Liège.

In buitenlandse brondocumenten kan het voorkomen dat geen plaats wordt vermeld maar bijvoorbeeld alleen maar de aanduiding van een provincie of staat. In die gevallen moet je nagaan of het mogelijk is de plaats uit een aanvullend brondocument te ontlenen. Is dat niet mogelijk dan moet de standaardwaarde “0000” (en niet de tekst “Onbekend”) opgenomen worden. De standaardwaarde wordt ook opgenomen als de geboorteplaats onbekend is. Voor de categorieën 02 Ouder1, 03 Ouder2 en 09 Kind geldt dat je de standaardwaarde alleen opneemt als minimaal één van de andere elementen wel bekend is. Anders blijft heel groep 03 Geboorte achterwege. 

Als de geboorteplaats niet binnen het territorium van een land ligt (bijvoorbeeld bij een geboorte op zee) dan moet je een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de geboorteplaats opnemen, zo mogelijk aangevuld met lengte- en breedtegraden. Als land van geboorte moet dan “9999” Internationaal gebied vermeld worden. 

In het zeldzame geval dat de geboorte wel op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden maar niet in een gemeente (bijvoorbeeld bij een geboorte op schip op de Waddenzee) moet je ook een omschrijving opnemen die je zo mogelijk aanvult met lengte- en breedtegraden.

03.30 Geboorteland
Hier wordt de code van het land ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel. Daarbij moet je rekening houden met de eventuele begin- en einddatum van de tabelregel. Je moet de code opnemen van het land dat geldig was op de datum van geboorte. Bij een buitenlandse akte mag je het land beredeneren of afleiden ook al is het land niet expliciet in de akte vermeld. In een Nederlandse akte staat ook alleen maar de geboortegemeente en niet expliciet het land Nederland vermeld. 

Is het land niet opgenomen in het brondocument en kun je het er ook niet uit afleiden dan moet je de standaardwaarde “0000” opnemen. Voor de categorieën 02 Ouder1, 03 Ouder2 en 09 Kind geldt dat je de standaardwaarde alleen opneemt als minimaal één van de andere elementen wel bekend is. Anders blijft heel groep 03 Geboorte achterwege.  

Als de geboorte niet heeft plaatsgevonden op het grondgebied van een land dan wordt code “9999” Internationaal gebied opgenomen. Als plaats wordt een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving opgenomen, zo mogelijk aangevuld met lengte- en breedtegraden.

Toelichting bij voorbeelden
In de voorbeelden is naast de code uit tabel 33 Gemeententabel en 34 Landentabel voor de leesbaarheid ook de bijbehorende omschrijving weergegeven. Datums zijn, voor de leesbaarheid, afgebeeld op volgorde van dd-mm-eejj (dag, maand, jaar).

Geboorte in Nederland
V1.4.3a    
03.10 Geboortedatum  01-01-2000
03.20 Geboorteplaats  0363 Amsterdam
03.30 Geboorteland  6030 Nederland
Geboorte in Nederland buiten gebied gemeente
V1.4.3b    
03.10 Geboortedatum  23-12-1977
03.20 Geboorteplaats  veerboot De Rottum op het Wad
03.30 Geboorteland  6030 Nederland
Geboorte in buitenland
V1.4.3c    
03.10 Geboortedatum  12-01-1980
03.20 Geboorteplaats  Athene
03.30 Geboorteland  6003 Griekenland
Geboorte in internationaal gebied
V1.4.3d    
03.10 Geboortedatum  23-08-1950
03.20 Geboorteplaats  Ind.Oceaan 10g3 42min NB 64gr 00min OL
03.30 Geboorteland  9999 Internationaal Gebied
Geboortedatum onbekend
V1.4.3e    
03.10 Geboortedatum  00-00-0000
03.20 Geboorteplaats  Constanta
03.30 Geboorteland  7047 Roemenië
Geboortedatum deels onbekend
V1.4.3f    
03.10 Geboortedatum  00-00-1950
03.20 Geboorteplaats  Taourirt
03.30 Geboorteland  5022 Marokko
Geboorteplaats onbekend
V1.4.3g    
03.10 Geboortedatum  12-05-1990
03.20 Geboorteplaats  0000
03.30 Geboorteland  6014 Verenigde Staten van Amerika
Geboorteland onbekend
V1.4.3h    
03.10 Geboortedatum  01-11-1960
03.20 Geboorteplaats  Wad Medani
03.30 Geboorteland  0000 Onbekend
Alle geboortegegevens onbekend in categorie 01 of 05
1.4.3i    
03.10 Geboortedatum  00-00-0000
03.20 Geboorteplaats  0
03.30 Geboorteland  0000 Onbekend

Groep 04 Geslacht

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorieën:
•    Categorie 01 Persoon
•    Categorie 02 Ouder1
•    Categorie 03 Ouder2
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap

De groep bestaat uit het volgende element:
•    04.10 Geslachtsaanduiding

In categorie 01 Persoon geldt dat de geslachtsaanduiding altijd opgenomen moet worden. Als dit onbekend is moet de standaardwaarde ‘O’ opgenomen worden. Voor de andere categorieën geldt dat opname van het geslacht niet verplicht is, maar wel zo snel mogelijk opgenomen moet wordt. In ieder geval als de gerelateerde in dezelfde gemeente wordt ingeschreven. Zie Aanvullen gerelateerdengegevens. Als uit het brondocument geen geslachtsaanduiding van de gerelateerde blijkt dan wordt deze groep niet opgenomen.

Historie
Op 1 februari 2001 zijn er enkele belangrijke wijzigingen in Logisch Ontwerp 3 doorgevoerd, vooruitlopend op een aantal wijzigingen in de burgerlijke stand op 1 april 2001. Op die datum werd het huwelijk opengesteld voor personen van gelijk geslacht en werd adoptie door personen van gelijk geslacht mogelijk. In categorie 02 Ouder1 (voorheen Moeder), categorie 03 Ouder2 (voorheen Vader) en 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap werd element 04.10 Geslachtsaanduiding toegevoegd. In categorie 02 en 03 werden de oudergegevens opgenomen waarbij er geen voorschrift meer was in welke categorie de moeder (uit wie het kind geboren was) en in welke categorie de andere ouder opgenomen moet worden.  

Mogelijke waarden
M = Man
V = Vrouw
O = Onbekend

Als in het brondocument, op basis waarvan iemand wordt ingeschreven, geen geslachtsaanduiding is opgenomen dan kun je de betreffende persoon verzoeken zo snel mogelijk een document te overleggen waaruit dit wel blijkt. Als dat niet mogelijk is kun je ook een verklaring onder eed over de geslachtsaanduiding afnemen. Zie artikel 2.8, tweede lid, onder e van de Wet BRP. Het onnodig opnemen van geslachtsaanduiding ‘O’ is niet in het belang van de persoon zelf en afnemers en moet daarom zoveel mogelijk worden voorkomen.

Er zijn personen die zich nog man nog vrouw voelen of juist allebei. Deze hele diverse groep wordt ‘non-binair’ genoemd. Betrokkene kan een verzoek tot wijziging van de geslachtsaanduiding in ‘X’ doen bij een rechtbank. De BRP kent echter niet de mogelijkheid als geslachtsaanduiding ‘X’ op te nemen. Er wordt aan de geboorteakte een latere vermelding van wijziging geslacht in ‘X’ opgenomen, maar in de BRP wordt dit verwerkt als geslachtsaanduiding ‘O’.

Groep 05 Nationaliteit

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 04 Nationaliteit

De groep bestaat uit het volgende element:
•    05.10 Nationaliteit

Als een nationaliteit opgenomen wordt dan wordt dit element gevuld met een 4-cijferige code die voorkomt in tabel 32 Nationaliteitentabel. Deze code moet geldig zijn op de bijbehorende datum geldigheid van de betreffende categorie 04. 

Nederlandse nationaliteit
V1.4.5a    
05.10 Nationaliteit 0001 Nederlandse
63.10 Reden opname nationaliteit Code uit tabel 37 Reden opnemen nationaliteit
85.10 Ingangsdatum geldigheid  Datum verkrijging Nederlanderschap
86.10 Datum van opneming  Systeemdatum

Groep 06 Huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
•    06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
•    06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap

Als sprake is van een huwelijkssluiting of aangaan geregistreerd partnerschap komen alle elementen verplicht voor. 

06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
De datum bestaat uit een dag, maand en jaar. Als alleen het jaar bekend is dan worden de dag en maand gevuld met de waarde 00-00. Is alleen de maand en het jaar bekend dan wordt de dag gevuld met de waarde 00. Is de hele datum niet bekend dan wordt de standaardwaarde 00-00-0000 vermeld. 

06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan geregistreerd partnerschap
Betreft het een Nederlandse gemeente dan vul je de code van die gemeente volgens tabel 33 Gemeententabel. Bij een buitenlandse plaats hanteer je in principe de schrijfwijze van de plaatsnaam zoals vermeld in het brondocument. Heb je het vermoeden dat er een gangbare Nederlandse schrijfwijze is, raadpleeg dan de website van de Taalunie. Op deze website is voor elk land de Nederlandse schrijfwijze van de plaatsen te vinden. Bij de daar genoemde plaatsen hanteer je de Nederlandse schrijfwijze. Bijvoorbeeld: Parijs en niet Paris, Keulen en niet Köln, Londen en niet London of Luik en niet Liège.

Is de plaats niet opgenomen of te herleiden aan het brondocument dan moet de standaardwaarde “0000” (en niet de tekst “Onbekend”) opgenomen worden. 

06.30 Land huwelijkssluiting/ aangaan geregistreerd partnerschap
Hier wordt de code van het land ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel. Daarbij moet je rekening houden met de eventuele begin- en einddatum van de tabelregel. Je moet de code opnemen van het land dat geldig was op de datum van sluiting huwelijk/aangaan geregistreerd partnerschap. Bij een buitenlandse akte mag je het land beredeneren of afleiden ook al is het land niet expliciet in de akte vermeld. In een Nederlandse akte staat ook alleen maar de huwelijksgemeente/ gemeente aangaan geregistreerd partnerschap en niet expliciet het land Nederland vermeld. 

Is het land niet opgenomen in het brondocument en kun je het er ook niet uit afleiden dan moet je de standaardwaarde “0000” opnemen. 

Toelichting bij voorbeelden

In de voorbeelden is naast de code uit tabel 33 Gemeentetabel en 34 Landentabel voor de leesbaarheid ook de bijbehorende omschrijving weergegeven. Datums zijn, voor de leesbaarheid, afgebeeld op volgorde van dd-mm-eejj (dag, maand, jaar). De voorbeelden gelden voor zowel  huwelijk als geregistreerd partnerschap.

Huwelijk in Nederland
V1.4.6a    
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 23-02-2023
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 1960 West Betuwe
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 6030 Nederland
Huwelijk in buitenland, sluitingsplaats onbekend
V1.4.6b    
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 18-01-1990
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 0000 Onbekend
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 8031 Zimbabwe
Huwelijk in buitenland, sluitingsdatum onbekend
V1.4.6c    
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 00-00-0000
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap Quanninah
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 7014 Egypte
Huwelijk in buitenland, sluitingsdatum gedeeltelijk onbekend
V1.4.6d    
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 00-00-1995
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap Quanninah
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 7014 Egypte
Huwelijk in buitenland, alle sluitingsgegevens onbekend
V1.4.6e    
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 00-00-0000
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 0000
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 0000 Onbekend

Groep 07 Ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    07.10 Datum ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    07.20 Plaats ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap
•    07.30 Land ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap 
•    07.40 Reden ontbinding huwelijk/geregistreerd partnerschap

Als sprake is van een ontbinding van een huwelijk/ geregistreerd partnerschap komen alle elementen verplicht voor. 

07.10 Datum ontbinding huwelijk/ geregistreerd partnerschap
De datum bestaat uit een dag, maand en jaar. Als alleen het jaar bekend is dan worden de dag en maand gevuld met de waarde 00-00. Is alleen de maand en het jaar bekend dan wordt de dag gevuld met de waarde 00. Is de hele datum niet bekend dan wordt de standaardwaarde 00-00-0000 vermeld.  

07.20 Plaats ontbinding huwelijk/ geregistreerd partnerschap
Betreft het een Nederlandse gemeente dan vul je de code van die gemeente volgens tabel 33 Gemeententabel. Bij een buitenlandse plaats hanteer je in principe de schrijfwijze van de plaatsnaam zoals vermeld in het brondocument. Heb je het vermoeden dat er een gangbare Nederlandse schrijfwijze is, raadpleeg dan bij voorkeur de website van de Taalunie. Op deze website is voor elk land de Nederlandse schrijfwijze van de plaatsen te vinden. Bij de daar genoemde plaatsen hanteer je de Nederlandse schrijfwijze. Bijvoorbeeld: Parijs en niet Paris, Keulen en niet Köln, Londen en niet London of Luik en niet Liège.

Is de plaats niet opgenomen of te herleiden aan het brondocument dan moet de standaardwaarde “0000” (en niet de tekst “Onbekend”) opgenomen worden. 

07.30 Land ontbinding huwelijk/ geregistreerd partnerschap
Hier wordt de code van het land ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel. Daarbij moet je rekening houden met de eventuele begin- en einddatum van de tabelregel. Je moet de code opnemen van het land dat geldig was op de datum van ontbinding van het huwelijk geregistreerd partnerschap. Bij een buitenlandse akte mag je het land beredeneren of afleiden ook al is het land niet expliciet in de akte vermeld. In een Nederlandse akte staat ook alleen maar de ontbindingsgemeente en niet expliciet het land Nederland vermeld. 

Is het land niet opgenomen in het brondocument en kun je het er ook niet uit afleiden dan moet je de standaardwaarde “0000” opnemen. 

07.40 Reden ontbinding huwelijk/ geregistreerd partnerschap
Bevat 3-cijferige code volgens tabel 41 Reden ontbinding/nietigverklaring huwelijk/geregistreerd partnerschap die aangeeft om welke reden het huwelijk of geregistreerd partnerschap is ontbonden of nietig verklaard.

Mogelijke waarden:
A = vermissing van een persoon gevolgd door een ander huwelijk/geregistreerd partnerschap 
N = nietigverklaring 
O = overlijden echtgenoot/geregistreerde partner 
R = rechtsvermoeden van overlijden echtgenoot/geregistreerde partner 
S = echtscheiding of huwelijksontbinding na scheiding van tafel en bed/eindigen geregistreerde partnerschap door overeenkomst of ontbinding 
V = beëindigd volgens vreemd recht én om andere redenen dan hierboven vermeld (bijvoorbeeld een verstoting) 
. = onbekend.

Toelichting bij voorbeelden
In de voorbeelden is naast de code uit tabel 33 Gemeententabel en 34 Landentabel voor de leesbaarheid ook de bijbehorende omschrijving weergegeven. Datums zijn, voor de leesbaarheid, afgebeeld op volgorde van dd-mm-eejj (dag, maand, eeuw en jaar). De voorbeelden gelden voor zowel ontbinding huwelijk als ontbinding geregistreerd partnerschap.

Ontbinding huwelijk in Nederland
V1.4.7a    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 04-09-2018
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap 0228 Ede
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 6030 Nederland
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap S echtscheiding
Ontbinding huwelijk in buitenland, plaats onbekend
V1.4.7b    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 16-11-2017
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap 0000
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 7020 Pakistan
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap O Overlijden
Ontbinding huwelijk in internationaal gebied
V1.4.7c    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 28-08-2018
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap Ind.Oceaan 10gr 42min NB 64gr 00min OL
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 9999 Internationaal Gebied
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap O Overlijden
Ontbinding huwelijk in buitenland, datum onbekend
V1.4.7d    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 00-00-0000
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap Bukan
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 5012 Iran
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap O Overlijden
Ontbinding huwelijk in buitenland, datum gedeeltelijk onbekend
V1.4.7e    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 00-00-1990
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap Messaad
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 6047 Algerije
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap S echtscheiding
Ontbinding huwelijk in buitenland, datum, plaats en land ontbinding onbekend
V1.4.7f    
07.10 Datum ontbinding huwelijk/partnerschap 00-00-0000
07.20 Plaats ontbinding huwelijk/partnerschap 0000
07.30 Land ontbinding huwelijk/partnerschap 0000 Onbekend
07.40 Reden ontbinding huwelijk/partnerschap O Overlijden

Groep 08 Overlijden

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 06 Overlijden

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    08.10 Datum overlijden
•    08.20 Plaats overlijden
•    08.30 Land overlijden 

Als de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor.

08.10 Datum overlijden
De datum bestaat uit een dag, maand en jaar. Als alleen het jaar bekend is dan worden de dag en maand gevuld met de waarde 00-00. Is alleen de maand en het jaar bekend dan wordt de dag gevuld met de waarde 00. Is de hele datum niet bekend dan wordt de standaardwaarde 00-00-0000 vermeld.  

08.20 Plaats overlijden
Betreft het een Nederlandse gemeente dan vul je de code van die gemeente volgens tabel 33 Gemeententabel. Bij een buitenlandse plaats hanteer je in principe de schrijfwijze van de plaatsnaam zoals vermeld in het brondocument. Heb je het vermoeden dat er een gangbare Nederlandse schrijfwijze is, raadpleeg dan bij voorkeur de website van de Taalunie. Op deze website is voor elk land de Nederlandse schrijfwijze van de plaatsen te vinden. Bij de daar genoemde plaatsen hanteer je de Nederlandse schrijfwijze. Bijvoorbeeld: Parijs en niet Paris, Keulen en niet Köln, Londen en niet London of Luik en niet Liège.

Is de plaats niet opgenomen of te herleiden aan het brondocument dan moet de standaardwaarde “0000” (en niet de tekst “Onbekend”) opgenomen worden. 

08.30 Land overlijden
Hier wordt de code van het land ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel. Daarbij moet je rekening houden met de eventuele begin- en einddatum van de tabelregel. Je moet de code opnemen van het land dat geldig was op de datum van ontbinding van het huwelijk geregistreerd partnerschap. Bij een buitenlandse akte mag je het land beredeneren of afleiden ook al is het land niet expliciet in de akte vermeld. In een Nederlandse akte staat ook alleen maar de ontbindingsgemeente en niet expliciet het land Nederland vermeld. 

Is het land niet opgenomen in het brondocument en kun je het er ook niet uit afleiden dan moet je de standaardwaarde “0000” opnemen. 

Toelichting bij voorbeelden

In de voorbeelden is naast de code uit tabel 33 Gemeententabel en 34 Landentabel voor de leesbaarheid ook de bijbehorende omschrijving weergegeven. Datums zijn, voor de leesbaarheid, afgebeeld op volgorde van dd-mm-eejj (dag, maand, eeuw en jaar). 

Overlijden in Nederland
V1.4.8a    
08.10 Datum overlijden  16-01-2024
08.20 Plaats overlijden  0014 Groningen
08.30 Land overlijden  6030 Nederland
 Overlijden in buitenland, overlijdensplaats onbekend
V1.4.8b    
08.10 Datum overlijden  12-12-2013
08.20 Plaats overlijden  0000
08.30 Land overlijden  5043 Irak
Overlijden in internationaal gebied
V1.4.8c    
08.10 Datum overlijden  06-01-2024
08.20 Plaats overlijden  MSC Euribia 22NB, 64WL
08.30 Land overlijden  9999 Internationaal gebied
Overlijden in buitenland, overlijdensdatum onbekend
V1.4.8d    
08.10 Datum overlijden  00-00-0000
08.20 Plaats overlijden  Aleppo
08.30 Land overlijden  7009 Syrië
Overlijden in buitenland, overlijdensplaats en -land onbekend
V1.4.8e    
08.10 Datum overlijden  00-12-2006
08.20 Plaats overlijden  Homs
08.30 Land overlijden  7009 Syrië
Overlijden in buitenland, overlijdensplaats en -land onbekend
V1.4.8f    
08.10 Datum overlijden  01-03-1999
08.20 Plaats overlijden  0000
08.30 Land overlijden  0000 Onbekend

Groep 09 Gemeente

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    09.10 Gemeente van inschrijving
•    09.20 Datum inschrijving
•    Categorie 21/71 Verwijzing

De gehele groep en dus beide elementen komen altijd verplicht voor.

09.10 Gemeente van inschrijving
De 4-cijferige code van de gemeente van inschrijving, die hoort bij het opgenomen adres, volgens tabel 33 Gemeententabel. Als sprake is van een inschrijving in de RNI dan is hier code 1999 opgenomen.   

09.20 Datum inschrijving
De datum waarop de persoon ingeschreven is in de gemeente van inschrijving zoals vermeld in 09.10. Bij aansluitende verhuizingen binnen deze gemeente wijzigt de datum van inschrijving niet. Alleen als een infrastructurele wijziging uitgevoerd wordt waarbij de gemeente van inschrijving wijzigt (herindeling) wijzigt ook de datum van inschrijving in een nieuwe datum in de nieuwe gemeente. 

Groep 10 Adreshouding

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    10.10 Functie adres
•    10.20 Gemeentedeel
•    10.30 Datum aanvang adreshouding

Als de groep voorkomt zijn de elementen 10.10 en 10.30 verplicht.

10.10 Functie adres
Hier wordt de aanduiding opgenomen of het adres een woonadres of een briefadres betreft.

Mogelijke waarden
B = briefadres
W = woonadres

10.20 Gemeentedeel
Als een straat niet uniek is binnen een gemeente wordt hier een nadere plaatsbepaling opgenomen, bijvoorbeeld de naam van een dorp of een buurtschap zodat het adres uniek geïdentificeerd kan worden. Na de BAG-koppeling (zie Koppeling BRP met de BAG wordt bij een Nederlands adres in categorie 08 altijd element 11.70 Woonplaats opgenomen. Als bij een adres een gemeentedeel is opgenomen is dit meestal gelijk aan de woonplaats, dit is echter geen verplichting.

10.30 Datum aanvang adreshouding
Afhankelijk van de gevolgde procedure en het moment van aangifte wordt hier de datum van aanvang van de adreshouding ingevuld. Ook kan het daarbij van belang zijn of de aangifte al dan niet binnen de gestelde termijnen ontvangen is. 

Hieronder zijn voor een aantal belangrijke procedures de bijbehorende datums opgenomen. In het verleden kan een andere regelgeving van toepassing zijn geweest waarbij andere datums en/of termijnen van toepassing waren. 

  • inschrijving op basis van geboorteakte – geboortedatum
  • inschrijving op basis van aangifte verblijf en adres – datum ontvangst aangifte
  • aangifte adreswijziging (ontvangen tussen 4 weken vóór en 5 dagen ná de verhuizing) – verhuisdatum in aangifte 
  • aangifte adreswijziging (ontvangen buiten termijn) – datum ontvangst aangifte
  • ambtshalve inschrijving – datum verzending voornemen ambtshalve inschrijving
  • infrastructurele wijziging – datum infrastructurele wijziging

Groep 11 Adres

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorieën:
•    Categorie 08 Verblijfplaats
•    Categorie 16 Tijdelijk verblijfsadres

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    11.10 Straatnaam
•    11.15 Naam openbare ruimte
•    11.20 Huisnummer
•    11.30 Huisletter
•    11.40 Huisnummertoevoeging
•    11.50 Aanduiding bij huisnummer
•    11.60 Postcode
•    11.70 Woonplaatsnaam

•    11.80 Identificatiecode verblijfplaats
•    11.90 Identificatiecode nummeraanduiding

Als de groep voorkomt in categorie 08 zijn de elementen 11.10, 11.15, 11.20, 11.70. 11.80 en 11.90 verplicht. Element 11.50 mag niet meer opgenomen zijn in het actuele adres van een niet-opgeschorte persoonslijst.

In categorie 16 is alleen element 11.10 verplicht en kan element 11.50 nog wel voorkomen in een actueel adres, echter niet in combinatie met element 11.40. Als één van de elementen 11.15, 11.70, 11.80 of 11.90 voorkomt dan moeten deze alle vier gevuld zijn.

11.10 Straatnaam
De officiële straatnaam, zoals vastgesteld is door het gemeentebestuur. Deze moet gelijk zijn aan de naam van de openbare ruimte in de BAG, tenzij de officiële straatnaam meer dan 24 tekens bevat. Wanneer deze waarde langer is dan 24 tekens, gelden de inkortingsregels die horen bij de NEN-5825 [2002] norm. De inkorting is raadpleegbaar in de Bag Viewer bij “Verkorte schrijfwijze” bij Openbare ruimte. Zie ook Inkortingsregels straatnamen

Als straatnaam mag geen postbus, postbox of poste restante gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2024 moet het adres in categorie 08 gekoppeld zijn aan hetzelfde adres in de BAG. Dat houdt automatisch in dat vanaf die datum niet meer de standaardwaarde (.) opgenomen mag worden. Zie Vaste koppeling BAG-BRP (Logisch Ontwerp 2024-Q1). 

11.15 Naam openbare ruimte
De officiële straatnaam, voluit geschreven, zoals opgenomen als openbare ruimte in de BAG. 

11.20 Huisnummer
Het huisnummer (maximaal 5 posities) wat aan het adres in de BAG is toegekend. Het is niet toegestaan voorloopnullen te gebruiken. 

11.30 Huisletter
Een alfabetisch teken achter het huisnummer wat in de BAG is toegekend. Toegestaan zijn de letters a-z en A-Z.

11.40 Huisnummertoevoeging 
Letters of tekens die in de BAG zijn toegevoegd om de brievenbus te kunnen vinden. Dit kan direct achter het huisnummer opgenomen worden of achter de combinatie huisnummer en huisletter.

11.50 Aanduiding bij huisnummer
Een aanduiding die gebruikt wordt bij adressen die niet te voorzien zijn van een gebruikelijke straatnaam en huisnummer. Vanaf 1 januari 2024 moet het adres in categorie 08 gekoppeld zijn aan hetzelfde adres in de BAG. Omdat de BAG de aanduiding bij huisnummer niet kent mag er vanaf  die datum geen aanduiding bij huisnummer meer opgenomen  worden. De BAG  kent wel stand- en ligplaatsen, waar een volledig adres aan toegekent is.

Mogelijke waarden:
by = bij
to = tegenover

11.60 Postcode
De postcode wordt vastgesteld door PostNL en wordt overgenomen vanuit de BAG. 

11.70 Woonplaatsnaam
Dit gegeven wordt overgenomen uit de BAG.

11.80 Identificatiecode verblijfplaats
Dit gegeven wordt overgenomen uit de BAG. Dit BAG-gegeven is een combinatie van een viercijferige gemeentecode, gevolgd door een tweecijferige objecttypecode die aangeeft of de aanduiding een verblijfsobject (01), ligplaats (02) of standplaats (03) betreft. Aangevuld met een uniek tiencijferig volgnummer dat binnen de gemeente aan het betreffende objecttype is toegekend. 

Een verblijfplaats kan een ligplaats, een standplaats of een verblijfsobject in een of meerdere panden zijn, waaraan respectievelijk een ligplaatsidentificatie, standplaatsidentificatie of verblijfsobjectidentificatie is toegekend. De identificatiecode verblijfplaats wordt ook wel aangeduid als Adresseerbaar objectnummer (AON)

11.90 Identificatiecode nummeraanduiding
Dit gegeven wordt overgenomen vanuit de BAG. Dit BAG-gegeven is een combinatie van een viercijferige gemeentecode, de tweecijferige objecttypecode 20 die aangeeft dat het om een nummeraanduiding gaat en het voor het betreffende objecttype binnen een gemeente toegekende unieke tiencijferig volgnummer. 

Een nummeraanduiding is een door het bevoegd gemeentelijk orgaan als zodanig toegekende aanduiding van een adresseerbaar object. De identificatiecode nummeraanduiding wordt ook wel aangeduid als Identificatienummer adres (INA).

Naam openbare ruimte kleiner of gelijk aan 24 tekens
V1.4.11a    
11.10 Straatnaam Kerkstraat
11.15 Naam Openbare ruimte Kerkstraat
11.20 Huisnummer 16
11.30 Huisletter a
11.40 Huisnummertoevoeging  
11.50 Aanduiding bij huisnummer  
11.60 Postcode 4064EB
11.70 Woonplaatsnaam Varik
11.80 Identificatiecode verblijfplaats gevuld
11.90 Identificatiecode nummeraanduiding gevuld
Naam openbare ruimte groter dan 24 tekens
V1.4.11b    
11.10 Straatnaam W Frederik Hermansstr
11.15 Naam Openbare ruimte Willem Frederik Hermansstraat
11.20 Huisnummer 1000
11.30 Huisletter  
11.40 Huisnummertoevoeging  
11.50 Aanduiding bij huisnummer  
11.60 Postcode 3544KP
11.70 Woonplaatsnaam Utrecht
11.80 Identificatiecode verblijfplaats gevuld
11.90 Identificatiecode nummeraanduiding gevuld

Groep 12 Locatie

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

De groep bestaat uit het volgende element:
•    12.10 Locatiebeschrijving

Element 12.10 mag vanaf 1 januari 2024 niet meer opgenomen zijn in het actuele adres op een niet-opgeschorte persoonslijst. Kan alleen nog voorkomen in een historisch adres of in een, door overlijden vóór 1 januari 2024, opgeschorte persoonslijst.

Tot 1 januari 2024 kon een locatieomschrijving opgenomen worden als geen adres opgenomen kon worden. Vanaf 1 januari 2024 moet het adres in categorie 08 gekoppeld zijn aan hetzelfde adres in de BAG. Omdat de BAG geen locatieomschrijvingen kent houdt dit automatisch in dat vanaf 1 januari 2024 geen locatiebeschrijving meer opgenomen mag worden.

Groep 13 Adres buitenland

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    13.10 Land adres buitenland
•    13.20 Datum aanvang adres buitenland
•    13.30 Regel 1 adres buitenland
•    13.40 Regel 2 adres buitenland
•    13.50 Regel 3 adres buitenland

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

Als de groep voorkomt zijn de elementen 13.10 en 13.20 verplicht. Is geen buitenlands adres bekend dan worden de elementen 13.30, 13.40 en 13.50 niet opgenomen. 

13.10 Land adres buitenland
Hier wordt de code van het betreffende land ingevuld volgens tabel 34 Landentabel. De Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden ook aangeduid met de landcode uit de Landentabel. De naam van het eiland wordt daarom niet nogmaals opgenomen in het adres buitenland (elementen 13.30, 13.40 en 13.50).

13.20 Datum aanvang adres buitenland
Dit is de datum waarop de datum van aangifte van vertrek naar het buitenland is ontvangen of de datum waarop het voornemen van ambtshalve uitschrijving kenbaar is gemaakt. Zie de betreffende procedure voor meer informatie.

13.30 Regel 1 adres buitenland
Hier wordt bij voorkeur de straatnaam en huisnummer van het buitenlandse adres ingevuld, hanteer hierbij zoveel mogelijk de buitenlandse schrijfwijze van het adres. De woonplaats met eventuele (post)code wordt vermeld in element 13.40. Je mag in deze regel geen landaanduiding opnemen, deze wordt in element 13.10 vermeld. 

13.40 Regel 2 adres buitenland
In deze regel van het buitenlandse adres wordt de woonplaats opgenomen. Daaraan kan een (post)code voorafgaan of volgen. Twijfel je over de correcte schrijfwijze raadpleeg dan de site van Universal Postal Union. Je mag in deze regel geen landaanduiding opnemen, deze wordt in element 13.10 vermeld. 

13.40 Regel 3 adres buitenland
In deze regel kunnen de aanvullende gegevens bij een adres worden vermeld. Je kunt hierbij denken aan de naam van de gemeente (als die afwijkt van de woonplaats), het district, de provincie of een eiland. Je mag in deze regel geen landaanduiding opnemen, deze wordt in element 13.10 vermeld. 

In de voorbeelden is geen (fictieve) datum aanvang adres buitenland ingevuld. Deze is afhankelijk van de procedure die uitgevoerd wordt. Naast de code uit tabel 34 Landentabel is voor de leesbaarheid ook de bijbehorende omschrijving weergegeven.

Geen gegevens bekend (zowel land als adres)
V1.4.13a    
13.10 Land adres buitenland 0000 Onbekend
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland  
13.40 Regel 2 adres buitenland  
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Alleen land bekend
V1.4.13b    
13.10 Land adres buitenland 6003 Griekenland
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland  
13.40 Regel 2 adres buitenland  
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Alleen land en woonplaats bekend
V1.4.13c    
13.10 Land adres buitenland 6003 Griekenland
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland  
13.40 Regel 2 adres buitenland 546 27 Thessaloniki
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Alleen eiland Caribisch deel Nederland bekend
V1.4.13d    
13.10 Land adres buitenland 5107 Curaçao
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland  
13.40 Regel 2 adres buitenland  
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Adres op Curaçao
V1.4.13e    
13.10 Land adres buitenland 5107 Curaçao
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland Roodeweg 188
13.40 Regel 2 adres buitenland Willemstad
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Adres in Polen
V1.4.13f    
13.10 Land adres buitenland 7028 Polen
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland ul. Asfaltowa 2
13.40 Regel 2 adres buitenland 05-470 Rudzienko
13.50 Regel 3 adres buitenland  
Adres in China (Hong Kong)
V1.4.13g    
13.10 Land adres buitenland 6022 China
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland Wah Fai Mansion, 3\F, Flat B
13.40 Regel 2 adres buitenland 38-40 Granville Rd
13.50 Regel 3 adres buitenland Tsim Sha Tsui, Hongkong
Adres in India
V1.4.13h    
13.10 Land adres buitenland 7046 India
13.20 Datum aanvang adres buitenland invullen
13.30 Regel 1 adres buitenland E-230, Sector 9
13.40 Regel 2 adres buitenland New Vijay Nagar
13.50 Regel 3 adres buitenland Ghaziabad 201001

Groep 14 Immigratie

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    14.10 Land vanwaar ingeschreven 
•    14.20 Datum vestiging in Nederland

Indien de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor

14.10 Land vanwaar ingeschreven 
Hier wordt de code van het land ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel.

14.20 Datum vestiging in Nederland
Hier wordt de datum van inschrijving in Nederland ingevuld. Bij ambtshalve inschrijving is dit de datum waarop de betrokkene schriftelijk van het voornemen tot ambtshalve inschrijving mededeling is gedaan. In alle andere gevallen is dit de datum waarop de aangifte is ontvangen.

Immigratie
V1.4.14a  
09.10 Gemeente van inschrijving 1696 Wijdemeren
09.20 Datum inschrijving datum (complete aangifte)
10.10 Functie adres W
10.20 Gemeentedeel  
10.30 Datum aanvang adreshouding datum (complete aangifte)
11.10 Straatnaam Herenweg
11.15 Naam Openbare ruimte Herenweg
11.20 Huisnummer 41
11.30 Huisletter 9
11.40 Huisnummertoevoeging  
11.50 Aanduiding bij huisnummer  
11.60 Postcode 3625AB
11.70 Woonplaatsnaam Breukeleveen
11.80 Identificatiecode verblijfplaats Gevuld
11.90 Identificatiecode nummeraanduiding Gevuld
14.10 Land vanwaar ingeschreven 5014 Zuid-Afrika
14.20 Datum vestiging in Nederland datum (complete aangifte)
72.10 Omschrijving van de aangifte adreshouding I Ingeschrevene
75.10 Indicatie document  
85.10 Ingangsdatum geldigheid datum (complete aangifte)
86.10 Datum van opneming systeemdatum

Groep 15 Soort verbintenis

Een aanduiding die aangeeft of het om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap gaat.

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap

De groep bestaat uit het volgende element:
•    15.10 Soort verbintenis

Mogelijke waarden:
H = huwelijk
P = geregistreerd partnerschap
. = onbekend (standaardwaarde)

Historie
In Nederland is een geregistreerd partnerschap mogelijk vanaf 1 januari 1998. 

Huwelijk
V1.4.15a    
  Categorie 05 Huwelijk/geregistreerd partnerschap  
01.10 A-nummer  Gevuld
01.20 Burgerservicenummer  Gevuld
02.10 Voornamen  André
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Bloem
03.10 Geboortedatum  11-07-1983
03.20 Geboorteplaats  0518 's Gravenhage
03.30 Geboorteland  6030 Nederland
04.10 Geslachtsaanduiding  M
06.10 Datum huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 21-12-2021
06.20 Plaats huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 0484 Alphen aan den Rijn
06.30 Land huwelijkssluiting/aangaan partnerschap 6030 Nederland
15.10 Soort verbintenis H
81.10 Registergemeente akte 0484 Alphen aan den Rijn
81.20 Aktenummer  30A0981
85.10 Ingangsdatum geldigheid  21-12-2021
86.10 Datum van opneming  22-12-2021

Groep 16 Telefoon

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 17 Contactgegevens

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    16.10 Telefoonnummer
•    16.20 Verificatie-indicatie
•    16.30 Geldig vanaf

Het telefoonnummer waaronder iemand bereikbaar is. Deze groep kan alleen voorkomen als iemand in de RNI is ingeschreven. Als de groep voorkomt dan zijn de elementen 16.10 en 16.30 verplicht.

16.10 Telefoonnummer
Het telefoonnummer waarop betrokkene bereikbaar is. 

16.20 Verificatie-indicatie
Hier is een aanduiding opgenomen of is vastgesteld dat het een geldig telefoonnummer betreft en of vastgesteld is dat dit telefoonnummer bij de betrokken persoon hoort.

Mogelijke waarden:
NV = niet geverifieerd
BV = bestaan geverifieerd
PV = persoon geverifieerd (nummer hoort bij deze persoon)

16.30 Geldig vanaf
Hier wordt de datum opgenomen waarop het telefoonnummer is geregistreerd.

Groep 17 E-mailadres

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 17 Contactgegevens

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    17.10 E-mailadres
•    17.20 Verificatie-indicatie
•    17.30 Geldig vanaf

Het e-mailadres waaronder iemand bereikbaar is. Deze groep kan alleen voorkomen als iemand in de RNI is ingeschreven. Als de groep voorkomt dan zijn de elementen 17.10 en 17.30 verplicht.

17.10 E-mailadres
Het e-mailadres waarop betrokkene bereikbaar is. 

17.20 Verificatie-indicatie
Hier is een aanduiding opgenomen of is vastgesteld dat het een e-mailadres betreft en of vastgesteld is dat dit e-mailadres bij de betrokken persoon hoort.

Mogelijke waarden:
NV = niet geverifieerd
BV = bestaan geverifieerd
PV = persoon geverifieerd (e-mailadres hoort bij deze persoon)

17.30 Geldig vanaf
Hier wordt de datum opgenomen waarop het e-mailadres is geregistreerd.

Groep 18 Einde geldigheid

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 16 Tijdelijk verblijfsadres

De groep bestaat uit het volgende element:
•    18.10 Einddatum geldigheid

De datum waarop betrokkene niet meer zijn tijdelijk verblijfsadres op dit adres houdt. Deze groep kan alleen voorkomen als iemand in de RNI is ingeschreven. 

Groep 19 Adrestype

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 16 Tijdelijk verblijfsadres

De groep bestaat uit het volgende element:
•    19.10 Type adres

Beschrijving van de relatie van de betrokken persoon en dit adres. Deze groep kan alleen voorkomen als iemand in de RNI is ingeschreven.  

Mogelijke waarde:
T = Tijdelijk verblijfsadres

Groep 20 A-nummerverwijzingen

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 01 Persoon

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    20.10 Vorig A-nummer
•    20.20 Volgend A-nummer

Een A-nummer kan gewijzigd worden als blijkt dat 2 personen hetzelfde A-nummer hebben. Als sprake is van dubbelopneming dan wordt een A-nummerwijziging niet doorgevoerd in groep 01 van de persoonslijst van betrokkene , wel wordt deze groep met A-nummerverwijzingen opgenomen. 

De A-nummerverwijzingen bevatten de gegevens die verwijzen naar vorige en opvolgende A-nummers. 

20.10 Vorig A-nummer
Het administratienummer wat eerder aan de persoonslijst is toegekend.

20.20 Volgend A-nummer
Het administratienummer wat later aan de persoonslijst is toegekend.

Groep 31 Europees kiesrecht

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 13 Kiesrecht

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    31.10 Aanduiding Europees kiesrecht
•    31.20 Datum verzoek of mededeling Europees kiesrecht
•    31.30 Einddatum uitsluiting Europees kiesrecht
•    31.40 Adres EU-lidstaat van herkomst
•    31.50 Plaats EU-lidstaat van herkomst
•    31.60 Land EU-lidstaat van herkomst

Als de groep voorkomt zijn in ieder geval de elementen 31.10 Aanduiding Europees kiesrecht en 31.20 Datum verzoek of mededeling Europees kiesrecht verplicht. Als element 31.40 Adres EU-lidstaat van herkomst voorkomt dan komen ook 31.50 Plaats- en 31.60 Land EU-staat van herkomst voor. Als 31.50 Plaats EU-lidstaat van herkomst voorkomt dan komt ook 31.60 Land EU-lidstaat van herkomst voor.  

In deze groep worden de gegevens met betrekking tot deelname aan verkiezingen voor het Europees parlement vastgelegd. Deze gegevens worden gebruikt bij het bepalen of iemand een oproep moet ontvangen voor verkiezingen voor het Europees parlement.

31.10 Aanduiding Europees kiesrecht
In dit element wordt opgenomen of de persoon al dan niet een oproep moet ontvangen voor deelname aan de Europese verkiezingen in Nederland.

Mogelijke waarden:
1 = persoon is uitgesloten van het Europees kiesrecht
2 = persoon ontvangt oproep voor deelname aan Europese verkiezingen

31.20 Datum verzoek of mededeling Europees kiesrecht
Hierin wordt de datum opgenomen waarop het verzoek tot deelname aan de Europese verkiezingen in Nederland is ontvangen. Is de persoon uitgesloten van het Europees kiesrecht dan wordt hier de datum opgenomen waarop de gemeente de mededeling heeft ontvangen van autoriteiten van de EU-lidstaat waarvan de persoon de nationaliteit bezit.

31.30 Einddatum uitsluiting Europees kiesrecht
Als sprake is van uitsluiting Europees kiesrecht voor een bepaalde tijd dan wordt hier de einddatum uitsluiting opgenomen. Na het bereiken van deze datum wordt deze uitsluiting verwijderd van de persoonslijst.

31.40 Adres EU-lidstaat van herkomst
Het adres wordt overgenomen uit het, door de kiezer ingevulde, Y32-formulier. Het betreft het adres in het land waarvan de persoon de nationaliteit bezit en waar de persoon als laatste ingeschreven is geweest als kiezer. Als je het adres opneemt moeten ook de plaats en het land van herkomst worden ingevuld.

31.50 Plaats EU-lidstaat van herkomst
De plaatsnaam wordt overgenomen uit het, door de kiezer ingevulde, Y32-formulier. De plaatsnaam kan eventueel voorafgegaan of gevolgd worden door een postcode. Het betreft de plaats in het land waarvan de persoon de nationaliteit bezit en waar de persoon als laatste ingeschreven is geweest als kiezer. Als je de plaats van herkomst invult moet ook het land van herkomst worden ingevuld.

31.60 Land EU-lidstaat van herkomst
Het land wordt overgenomen uit het door de kiezer ingevulde Y32-formulier. Het betreft het land waarvan de persoon de nationaliteit bezit en waar de persoon ingeschreven is geweest als kiezer. De bijbehorende code van het land wordt ingevuld zoals vermeld in tabel 34 Landentabel. 

Europees kiesrecht
V1.4.31    
     
31.10     Aanduiding Europees kiesrecht 2
31.20     datum ontvangst verzoek  
31.30     Einddatum uitsluiting Europees kiesrecht  
31.40     Adres EU-lidstaat van herkomst Rue du Mehrbächel 72
31.50     Plaats EU-lidstaat van herkomst 68550 Saint Amarin
31.60     Land EU-lidstaat van herkomst 5002 Frankrijk

Groep 32 Gezag minderjarige

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 11 Gezagsverhouding

De groep bestaat uit het volgende element:
•    32.10 Indicatie gezag minderjarige.

Deze groep kan niet tegelijk voorkomen met groep 33 Curatele in categorie 11 Gezagsverhouding.

Hierin worden alle vormen van gezag die aangetekend worden in het centraal gezagsregister (CGR) opgenomen. De gegevens ontleen je aan een kennisgeving die door het centraal gezagsregister wordt toegestuurd aan de gemeente. Niet alle vormen van gezag die aangetekend worden in het gezagsregister worden opgenomen in de BRP. Bijvoorbeeld tijdelijke voogdij of ontheffing van de ouderlijke macht wordt niet in de BRP opgenomen en daar ontvang je dan ook geen kennisgeving van. 

Als bij een minderjarige deze categorie niet voorkomt in de persoonslijst dan moet het gezag van rechtswege bepaald worden door de gebruiker van de gegevens. Maar ook al komt er een indicatie gezag voor dan moet nog steeds gekeken worden of zich na de opname van gezag in categorie 11 nieuwe rechtsfeiten hebben voorgedaan waardoor het gezag van rechtswege verandert zou kunnen zijn en opnieuw bepaald moet worden.  Dat is bijvoorbeeld het geval bij een zogenaamd reparatiehuwelijk of een adoptie. Als het gezag bij één of meerdere derden berust dan worden geen verdere gegevens over die derde(n) opgenomen en zal een uittreksel uit het gezagsregister opgevraagd moeten worden. Daarnaast moet je ook altijd controleren of de betreffende ouder niet zelf onder curatele is gesteld of overleden is. Want dan oefent die ouder van rechtswege het gezag niet meer uit.

Mogelijke waarden: 
1  = Ouder1 heeft het gezag
2  = Ouder2 heeft het gezag
12= Ouder2 en Ouder2 hebben beiden het gezag
1D= Ouder1 en een derde hebben het gezag
2D= Ouder2 en een derde hebben het gezag
D  = één of meerdere derden hebben het gezag 

Gezag
V1.4.32a    
  Categorie 11 Gezagsverhouding  
32.10 Indicatie gezag minderjarige 12 Ouder1 en ouder2 hebben het gezag
33.10 Indicatie curateleregister  
82.10 Gemeente document 0060 Ameland
82.20 Datum document systeemdatum
82.30 Beschrijving document uittreksel gezagsregister
85.10 Ingangsdatum geldigheid datum beslissing
86.10 Datum van opneming systeemdatum
     

Groep 33 Curatele

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 11 Gezagsverhouding

De groep bestaat uit het volgende element:
•    33.10 Indicatie curatele

Deze groep kan niet tegelijk voorkomen met groep 32 Indicatie gezag minderjarige in categorie 11 Gezagsverhouding.

Onder curatele wordt verstaan de curatele die aangetekend wordt in het centraal curatele- en bewindregister. Je mag pas curatele opnemen in categorie 11 als je een uittreksel van het centraal curatele- en bewindregister hebt ontvangen.

Mogelijke waarde:
1 = persoon is onder curatele gesteld

Curatele
V1.4.33a    
32.10 Indicatie gezag minderjarige  
33.10 Indicatie curateleregister 1
82.10 Gemeente document 0498 Drechterland
82.20 Datum document systeemdatum
82.30 Beschrijving document uittreksel curatele- en bewindregister
85.10 Ingangsdatum geldigheid datum meerderjarigheid
86.10 Datum van opneming systeemdatum

Groep 35 Nederlands reisdocument

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 12 reisdocument

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    35.10 Soort Nederlands reisdocument
•    35.20 Nummer Nederlands reisdocument 
•    35.30 Datum uitgifte Nederlands reisdocument 
•    35.40 Autoriteit van afgifte Nederlands reisdocument 
•    35.50 Datum einde geldigheid Nederlands reisdocument 
•    35.60 Datum inhouding dan wel vermissing Nederlands reisdocument 
•    35.70 Aanduiding inhouding dan wel vermissing Nederlands reisdocument

In deze groep worden de gegevens met betrekking tot het in bezit zijnde of ingehouden/vermiste Nederlandse reisdocument opgenomen. Reisdocumenten waarvan de geldigheidsduur vijf jaar of korter is en die meer dan 11 jaar geleden zijn uitgegeven moeten van de persoonslijst verwijderd worden. Voor reisdocumenten met een geldigheidsduur langer dan 5 jaar geldt dat deze 16 jaar na de uitgifte verwijderd moeten worden.

35.10 Soort Nederlands reisdocument
De soorten Nederlands reisdocument zijn opgenomen in tabel 48 Nederlands reisdocument. Gedeeltelijk zijn deze soorten al langer dan 11 jaar geleden beëindigd en mogen niet meer voorkomen op een persoonslijst.  

35.20 Nummer Nederlands reisdocument
De beginletter in het nummer van het Nederlandse reisdocument geeft een indicatie over de soort reisdocument.
N = nationaal paspoort 
I = Nederlandse identiteitskaart 
B = zakenpaspoort 
A = vreemdelingenpaspoort 
R = vluchtelingenpaspoort 
D = diplomatiek paspoort 
S = dienstpaspoort

Het nummer van een Nederlands reisdocument bestaat uit 9 posities en is als volgt opgebouwd:
•    Positie 1 en 2 letter
•    Positie 3 t/m 8 cijfer of letter
•    Positie 9 cijfer

De letter O komt nooit voor omdat dit te veel lijkt op het cijfer 0. De letter I komt wel voor en kan verward worden met het cijfer 1.

35.30 Datum uitgifte Nederlands reisdocument 
Hier wordt de datum vermeld waarop het reisdocument is verstrekt.

35.40 Autoriteit van afgifte Nederlands reisdocument 
Hier wordt vermeld wie het reisdocument heeft afgegeven. De Nederlandse autoriteiten die een reisdocument kunnen afgeven zijn opgenomen in tabel 49 Autoriteit afgifte Nederlands reisdocument. Daarbij de volgende aandachtspunten:
•    Is het reisdocument verstrekt door de burgemeester van een Nederlandse gemeente dan wordt een B gevolgd door de gemeentecode ingevuld;
•    Is het reisdocument op of na 9 maart 2014 buiten het Koninkrijk verstrekt wordt een BU0518 (Minister van Buitenlandse Zaken + gemeentecode ’s-Gravenhage) ingevuld;
•    Is het reisdocument vóór 9 maart 2014 buiten het Koninkrijk verstrekt dan wordt een C gevolgd door de landcode ingevuld (consulaire post);
•    Is het reisdocument verstrekt door de gezaghebber van Bonaire (landcode 5106), Saba (landcode 5108) of Sint Eustatius (landcode 5109) dan wordt GH ingevuld gevolgd door de landcode;
•    Is het reisdocument verstrekt door gouverneur van Aruba (landcode 5095), Curaçao (landcode 5107) of Sint Maarten (landcode 5110) dan wordt GN ingevuld gevolgd door de landcode.
•    Reisdocumenten die voor 10 oktober 2010 zijn verstrekt door de gouverneur of gezaghebber in de Nederlandse Antillen hebben de bewaartermijn van 11 jaar bereikt en worden niet meer overgenomen of moeten verwijderd worden. 

35.50 Datum einde geldigheid Nederlands reisdocument 
Hier wordt de datum waarop het reisdocument zijn geldigheid verliest opgenomen. 

35.60 Datum inhouding dan wel vermissing Nederlands reisdocument 
Is het reisdocument niet meer in bezit van de houder dan wordt hier de datum waarop het is ingehouden of vermist. Is het reisdocument van rechtswege vervallen maar nog in bezit van de houder wordt hier de datum opgenomen waarop het document van rechtswege is vervallen. Bijvoorbeeld doordat de naam van de houder van het document in de BRP gewijzigd is en niet meer overeenkomt met de naam in het reisdocument maar er is nog geen nieuw reisdocument aangevraagd.

35.70 Aanduiding inhouding dan wel vermissing Nederlands reisdocument
Als het reisdocument is ingehouden, van rechtswege vervallen is of vermist wordt hier de reden vermeld.

Mogelijke waarden:
I = ingehouden/ingeleverd
R = van rechtswege vervallen
V = vermist

Reisdocument
V1.4.35    
     
35.10  Soort Nederlands reisdocument    NI
35.20 Nummer Nederlands reisdocument     IX90R18C1
35.30 Datum uitgifte Nederlands reisdocument     25-2-2017
35.40 Autoriteit van afgifte Nederlands reisdocument    B0981
35.50 Datum einde geldigheid Nederlands reisdocument    25-02-2027
35.60 Datum inhouding/vermissing Nederlands reisdocument     datum onttrekking
35.70  Aanduiding inhouding/vermissing Nederlands reisdocument   I
36.10  Signalering Nederlands reisdocument      
82.10 Gemeente waar het paspoortdossier zich bevindt     0981 Vaals
82.20 Datum van opname in het paspoortdossier     25-2-2017
82.30  Beschrijving dossier paspoortgegevens    Aanvraagformulier Aanvraagformulier
85.10 Ingangsdatum geldigheid     datum onttrekking
86.10 Datum van opneming    systeemdatum

Groep 36 Signalering

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 12 reisdocument

De groep bestaat uit het volgende element:
•    36.10 Signalering met betrekking tot verstrekken van een Nederlands reisdocument

Mogelijke waarde:
1 = belemmering verstrekking Nederlands reisdocument

Personen van wie een paspoort kan worden geweigerd of vervallen worden verklaard, worden opgenomen in een register: het zogenaamde Register Paspoortsignaleringen (RPS) ook bekend als 'signaleringsregister'

Signalering
V1.4.36    
35.10 Soort Nederlands reisdocument  
35.20 Nummer Nederlands reisdocument  
35.30 Datum uitgifte Nederlands reisdocument  
35.40 Autoriteit van afgifte Nederlands reisdocument  
35.50 Datum einde geldigheid Nederlands reisdocument  
35.60 Datum inhouding/vermissing Nederlands reisdocument  
35.70 Aanduiding inhouding/vermissing Nederlands reisdocument  
36.10 Signalering Nederlands reisdocument 1
82.10 Gemeente waar het paspoortdossier zich bevindt 0000 Onbekend
82.20 Datum van opname in het paspoortdossier 00-00-0000
82.30 Beschrijving dossier paspoortgegevens Signaleringslijst
85.10 Ingangsdatum geldigheid Datum opname RPS
86.10 Datum van opneming Systeemdatum

Groep 38 Uitsluiting kiesrecht

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 13 Kiesrecht

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    38.10 Aanduiding uitgesloten kiesrecht
•    38.20 Einddatum uitsluiting kiesrecht

Als de groep voorkomt dat is element 38.10 Aanduiding uitgesloten kiesrecht verplicht. Is sprake van een uitsluiting voor het leven dan komt element 38.20 Einddatum uitsluiting kiesrecht niet voor.

38.10 Aanduiding uitgesloten kiesrecht
De letter A geeft aan dat de persoon uitgesloten is van het kiesrecht. Dat geldt voor alle verkiezingen in Nederland en voor de verkiezingen voor het Europees parlement.

38.20 Einddatum uitsluiting kiesrecht
Is sprake van een uitsluiting kiesrecht voor een bepaalde periode dan wordt hier de datum waarop de uitsluiting eindigt vermeld. Is die einddatum bereikt dan moet je categorie 13 helemaal van de persoonslijst verwijderen tenzij er ook gegevens met betrekking tot Europees kiesrecht voorkomen. In dat geval verwijder je alleen de gegevens met betrekking tot de uitsluiting kiesrecht niet dan van het Europees kiesrecht.

Groep 39 Verblijfstitel

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 10 Verblijfstitel

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    39.10 Aanduiding verblijfstitel
•    39.20 Datum einde verblijfstitel
•    39.30 Ingangsdatum verblijfstitel

Verblijfstitelgegevens worden, via de Og11-cyclus, aangeleverd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en bevatten een code die aangeeft welke verblijfsrechtelijke status iemand bezit. De IND is verantwoordelijk voor de verblijfstitelgegevens van personen die niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit of niet behandeld worden als Nederlander. Op het moment dat iemand de Nederlandse nationaliteit verkrijgt of behandeld wordt als Nederlander is de gemeente van inschrijving verantwoordelijk voor de beëindiging van de verblijfstitel.  

39.10 Aanduiding verblijfstitel
Dit element bevat een code uit tabel 56 Verblijfstiteltabel. 

39.20 Datum einde verblijfstitel
Als sprake is van een verblijfstitel voor een bepaalde tijd wordt hier de datum getoond waarop de verblijfstitel gaat vervallen.

39.30 Ingangsdatum verblijfstitel
In dit element wordt de datum ingevuld waarop de verblijfstitel geldig is geworden. Deze datums hoeven in verschillende categorieën 10/60 Verblijfstitel niet opeenvolgend te zijn. Het is goed mogelijk dat een latere verblijfstitel met terugwerkende kracht opgenomen wordt door de IND. Uiteraard geldt voor de datum die in element 85.10 Ingangsdatum geldigheid opgenomen is wel dat deze opeenvolgend moet zijn. Deze datum is in categorie 10 Verblijfstitel fictief en zegt niets over de geldigheid van de verblijfstitel zelf, die is opgenomen in dit element.

Groep 40 Afnemer

Deze groep kan voorkomen in de volgende categorie:
•    Categorie 14 Afnemersindicatie

De groep bestaat uit het volgende element:
•    40.10 Afnemersindicatie

De afnemersindicatie bevat een code die opgenomen is in tabel 35 Autorisatietabel. Het bevat een nummer dat door RvIG wordt toegekend aan een geautoriseerde afnemer of derde die recht heeft op verstrekking van spontane mutaties. In het autorisatiebesluit, dat door RvIG opgesteld wordt, is opgenomen voor welke gegevens op welke voorwaarden gegevens gedeeld worden met een afnemer. Afnemersindicaties worden in BRP-V bij de persoonslijst opgeslagen en maken geen deel uit van de persoonslijst die door de gemeenten worden bijgehouden. 

Groep 61 Naamgebruik

Deze groep komt verplicht voor in de volgende categorie:
•    Categorie 01 Persoon

De groep bestaat uit het volgende element:
•    61.10 Aanduiding naamgebruik

De aanduiding naamgebruik geeft in een code weer hoe de persoon aangeschreven wil worden. Voor de codes anders dan E geldt dan wel dat er sprake moet zijn van een al dan niet ontbonden huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het gaat alleen om de manier van aanschrijven, de geslachtsnaam van een persoon zelf is opgenomen in element 02.20 Adellijke titel, 02.30 Voorvoegsel en 02.40 (Geslachtsnaam).

Bij de conversie van de persoonskaart naar de persoonslijst is indertijd bij gehuwde vrouwen of weduwen naamgebruik V geconverteerd, volgens de toen geldende Wet- en Regelgeving. Op 1 oktober 1994 is de Wet GBA in werking getreden en zijn er ruimere mogelijkheden in het kiezen van naamgebruik gekomen. Vanaf 1 januari 1998 kunnen ook mannen met een al dan niet ontbonden huwelijk konden hun naamgebruik laten wijzigen. 

Mogelijke waarden:
E = eigen geslachtsnaam 
P = geslachtsnaam (laatste) echtgenoot/geregistreerd partner 
V = geslachtsnaam (laatste) echtgenoot/geregistreerd partner voor eigen geslachtsnaam 
N = geslachtsnaam (laatste) echtgenoot/geregistreerd partner na eigen geslachtsnaam

In officiële documenten (zoals een akte, uittreksel uit BRP of een identiteitsdocument) zal altijd de eigen geslachtsnaam van een persoon vermeld worden. Bij sommige documenten is het mogelijk daaraan de geslachtsnaam van de laatste echtgenoot/geregistreerd partner aan toe te voegen of vooraf te laten gaan. De manier van opmaak van de naamgegevens is afhankelijk van het softwaresysteem van de gemeente.

Naamgebruik
9.4.1    
01.10 A-nummer  Gevuld
01.20 Burgerservicenummer  Gevuld
02.10 Voornamen  Paula
02.20 Adellijke titel/predicaat   
02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam   
02.40 Geslachtsnaam  Smit
03.10 Geboortedatum  10-4-2000
03.20 Geboorteplaats  Soest
03.30 Geboorteland  Nederland
04.10 Geslachtsaanduiding V
61.10 Aanduiding naamgebruik P
81.10 Registergemeente akte  
81.20 Aktenummer   
82.10 Gemeente document Soest
82.20 Datum document Systeemdatum
82.30 Beschrijving document  verznmgbr
85.10 Ingangsdatum geldigheid  Datum huwelijk/geregistreerd partnerschap
86.10 Datum van opneming Systeemdatum

Groep 62 Familierechtelijke betrekking

Deze groep komt voor in de volgende categorieën:
•    Categorie 02 Ouder1
•    Categorie 03 Ouder2

De groep bestaat uit het volgende element:
•    62.10 Datum familierechtelijke betrekking

Dit element bevat de datum waarop de familierechtelijke betrekking tussen ouder en kind ontstaan is. Dat kan de geboortedatum van het kind zijn als er direct bij geboorte sprake was van een familierechtelijke betrekking. Dit dat kan ook een andere datum zijn als de familierechtelijke betrekking pas later ontstaan is door bijvoorbeeld een erkenning of een adoptie. Als de datum niet afgeleid kan worden uit het brondocument dan wordt de standaardwaarde 00-00-0000 opgenomen. 

Groep 63 Opnemen nationaliteit

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 04 Nationaliteit

De groep bestaat uit het volgende element:
•    63.10 Reden opname nationaliteit

De reden opname nationaliteit bevat een code die opgenomen is in tabel 37 Reden opnemen/beëindigen nationaliteit. Bij de Nederlandse nationaliteit wordt een code opgenomen die in de tabel aangeduid wordt met soort “VK”. Is sprake van bijzonder Nederlanderschap, een vreemde nationaliteit, de onbekende nationaliteit of vaststelling staatloosheid wordt een code opgenomen die met soort “OP” is aangeduid in de tabel. De standaardwaarde “000” kan alleen voorkomen bij de Nederlandse nationaliteit als de reden opnemen nationaliteit niet van rechtswege is en ook niet aan een brondocument ontleend kan worden. Bijvoorbeeld bij de opname van de Nederlandse nationaliteit aan de hand van een Nederlands reisdocument. 

De code voor reden opname nationaliteit moet geldig zijn op de datum ingang geldigheid van de betreffende nationaliteit.

Opnemen nationaliteit
V1.4.63      
05.10 Nationaliteit 0001 Nederlandse
63.10 Reden opname nationaliteit Code uit tabel 37 Reden opnemen nationaliteit
85.10 Ingangsdatum geldigheid  Datum verkrijging Nederlanderschap
86.10 Datum van opneming  Systeemdatum

Groep 64 Beëindigen nationaliteit

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 04 Nationaliteit

De groep bestaat uit het volgende element:
•    64.10 Reden beëindigen nationaliteit

De reden opname nationaliteit bevat een code die opgenomen is in tabel 37 Reden opnemen/beëindigen nationaliteit. Bij beëindiging van de Nederlandse nationaliteit wordt een code opgenomen die in de tabel aangeduid wordt met soort “VL”. Is sprake van de beëindiging van bijzonder Nederlanderschap, een vreemde nationaliteit, de onbekende nationaliteit of vaststelling staatloosheid wordt een code opgenomen die met soort “BE” is aangeduid in de tabel.

Naast de Nederlandse nationaliteit of het bijzonder Nederlanderschap worden geen andere nationaliteiten opgenomen. Zijn deze wel opgenomen dan wordt de bijhouding van deze andere nationaliteiten beëindigd per datum verkrijging van de Nederlandse nationaliteit of het bijzonder Nederlanderschap met reden beëindiging “404”. De betreffende categorie wordt vervolgens niet meer bijgewerkt met nieuwe rechtsfeiten zoals bijvoorbeeld het verlies van die nationaliteit. 

De standaardwaarde “000” kan alleen bij verlies van de Nederlandse nationaliteit voorkomen en dan ook alleen als de reden beëindiging nationaliteit niet aan een brondocument ontleend kan worden.

De code voor reden beëindiging nationaliteit moet geldig zijn op de datum ingang geldigheid van de beëindiging van de betreffende nationaliteit.

Beëindigen nationaliteit
V1.4.64    
64.10 Reden beëindiging nationaliteit 404 Beëindiging registratie (niet-Nederlandse) nationaliteit
85.10 Ingangsdatum geldigheid  Datum verkrijging Nederlanderschap
86.10 Datum van opneming  Systeemdatum

Groep 65 Bijzonder Nederlanderschap

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 04 Nationaliteit

De groep bestaat uit het volgende element:
•    65.10 Aanduiding bijzonder Nederlanderschap

Dit element bevat een aanduiding die aangeeft dat ingeschrevene behandeld wordt als Nederlander of waarvan de rechter bepaald heeft dat de ingeschrevene niet de Nederlandse nationaliteit bezit.

Mogelijke waarden:
B = Behandeld als Nederlander
V = Vastgesteld niet-Nederlander

Groep 66 Blokkering

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit het volgende element:
•    66.10 Datum ingang blokkering PL

Dit element kan slechts tijdelijk voorkomen in een persoonslijst als sprake is van een nog niet afgeronde verhuiscyclus van de ene gemeente naar een andere gemeente of de RNI. Het bevat de datum waarop de PL verzonden is aan de andere gemeente of de RNI. Als de verhuiscyclus afgerond is en de PL is opgenomen in de nieuwe woongemeente of de RNI wordt de blokkering weer verwijderd.

Groep 67 Opschorting

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    67.10 Datum opschorting bijhouding
•    67.20 Reden opschorting bijhouding

Na opschorting van de bijhouding van een persoonslijst worden geen nieuwe actualiseringen (met een datum geldigheid ná opschorting) meer toegevoegd. Uitzondering hierop zijn:
•    Wijzigen van een A-nummer in de persoonslijst van ingeschrevene zelf en diens gerelateerden;
•    Wijzigen van A-nummer verwijzigingen;
•    Wijzigen van een burgerservicenummer in de persoonslijst van ingeschrevene zelf en diens gerelateerden;
•    Wijzigen van synchroniciteitsgegevens;
•    Wijzigen van categorie 08 Verblijfplaats bij een intergemeentelijke infrastructurele wijziging;
•    Wijzigen van documentindicatie;
•    Wijzigen van categorie 10 Verblijfstitel;
•    Wijzigen van categorie 12 Reisdocument;
•    Wijzigen van onderzoeksgegevens.

Correcties en actualiseringen van rechtsfeiten met een geldigheid vóór datum opschorting bijhouding van de persoonslijst moeten altijd wel uitgevoerd worden. 

67.10 Datum opschorting bijhouding
Dit element vermeld de datum waarop de bijhouding van de persoonslijst (gedeeltelijk) opgeschort is.  

67.20 Reden opschorting bijhouding
Dit element vermeld de reden waarom de bijhouding van de persoonslijst is opgeschort.

Mogelijke waarden:
O = Overlijden
       Categorie 06 Overlijden moet voorkomen.    
E = Emigratie
      In categorie 08 Verblijfplaats moet groep 13 Adres buitenland voorkomen. 
M = Ministerieel besluit
       In categorie 08 Verblijfplaats moet groep 13 Adres buitenland voorkomen, waarbij element 
      13.10 gevuld is met de standaardwaarde “0000” en element 72.20 met B Ministerieel besluit.
R = PL aangelegd in de RNI
F = Fout

Als een persoonslijst opgeschort is met reden “O” moet ook categorie 06 Overlijden voorkomen. 

Groep 68 Opname

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    68.10 Datum eerste inschrijving BRP

Dit element bevat de datum waarop de persoon voor het eerst in ingeschreven in de BRP (de 1e inschrijving).

Groep 69 Gemeente PK

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    69.10 Gemeente waar de PK zich bevindt

Dit element bevat een code uit tabel 33 Gemeentetabel. Dit is de gemeente waar de persoonskaart zich bevindt.

Groep 70 Geheim

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving
•    Categorie 21/71 Verwijzing

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    70.10 Indicatie geheim

Dit element bevat informatie over het wel of niet verstrekken van gegevens aan derden. 

Mogelijke waarden:
0 (= geen beperking)
1 (= niet zonder toestemming aan derden ter uitvoering van een algemeen 
verbindend voorschrift)
2 (= niet aan kerken)
3 (= niet aan vrije derden)
4 (= niet zonder toestemming aan derden ter uitvoering van een algemeen 
verbindend voorschrift en niet aan kerken)
5 (= niet zonder toestemming aan derden ter uitvoering van een algemeen 
verbindend voorschrift en niet aan vrije derden)
6 (= niet aan kerken en niet aan vrije derden)
7 (= niet zonder toestemming aan derden ter uitvoering van een algemeen 
verbindend voorschrift en niet aan vrije derden en niet aan kerken) 
Sinds 1 april 2007 mogen uitsluitend de waarden 0 en 7 gebruikt worden. De oude waarden kunnen nog voorkomen op persoonslijsten.

Geheim
V1.4.70    
  Categorie 07 Inschrijving  
67.10 Datum opschorting bijhouding  
67.20 Omschrijving reden opschorting bijhouding  
68.10 Datum eerste inschrijving BRP  10-5-2016
69.10 Gemeente waar de PK zich bevindt  
70.10 Indicatie geheim 7
87.10 PK-gegevens volledig meegeconverteerd  

Groep 71 Verificatie

De groepen 71 en 88 kunnen uitsluitend voorkomen op een PL die deel uitmaakt van de RNI.

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit de volgende elementen:
•    71.10 Datum verificatie
•    71.20 Omschrijving verificatie

Indien de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor. Deze elementen bevat gegevens over de verificatie van de PL in de RNI.

71.10 Datum verificatie

De datum waarop de verificatie van gegevens op de PL in de RNI heeft plaatsgevonden.

71.20 Omschrijving verificatie
De omschrijving op welke wijze de verificatie van gegevens op de PL in de RNI heeft plaatsgevonden.

Groep 72 Adresaangifte

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats
De groep bestaat uit het volgende element:
•    72.10 Omschrijving van de aangifte adreshouding

Dit element bevat een aanduiding van de persoon die aangifte van verblijf en adres heeft gedaan bij een vestiging, adreswijziging of emigratie.

Mogelijke waarden:
A = ambtshalve
      Deze waarde wordt ingevuld als sprake is van:     
•    een ambtshalve procedure inschrijving,  adreswijziging of uitschrijving; 
•    een ambtshalve aanleg van een persoonslijst naar aanleiding van het opmaken van een Nederlandse geboorteakte;
•    een aangifte door een verzorger van een minderjarige (niet zijnde een gezaghouder), bijvoorbeeld door een pleegouder 
•    een ambtshalve correctie van een adreswijziging die ten onrechte uitgevoerd is (geen aangife) 
B = Ministerieel besluit
Deze waarde wordt ingevuld in de specifieke situatie als er sprake is van een uitschrijving van een geprivilegieerde of een NAVO-militair. 
G = gezaghouder
Deze waarde wordt ingevuld als sprake is van de aangifte door een persoon of instantie die het gezag over de minderjarige heeft. Er kan sprake zijn van gezag van rechtswege (dat wordt niet aangetekend in categorie 11 in de persoonslijst) of er is gezag aangetekend in categorie 11 Gezag op de persoonslijst. Iedereen die het gezag heeft over een minderjarige is bevoegd tot het doen van aangifte, die persoon hoeft niet samen te wonen met de minderjarige. 
H = hoofd instelling
Als een meerderjarige vanwege de toestand van zijn/haar gezondheid niet zelf aangifte kan doen dan kan dit door het hoofd van de instelling voor gezondheidszorg, waar betrokkene woonachtig is, gedaan worden. 
I = ingeschrevene
      Een minderjarige mag vanaf 16 jaar zelfstandig aangifte doen.
K = meerderjarig inwonend kind voor ouder
      Het nieuwe woonadres van kind en ouder moet gelijk zijn. 
M = meerderjarige gemachtigde
      De persoon die gemachtigd wordt moet meerderjarig zijn.
O = inwonende ouder voor meerderjarig kind
      Het nieuwe woonadres van ouder en kind moet gelijk zijn. 
P = echtgenoot/geregistreerd partner
      Het nieuwe woonadres van de partners moet gelijk zijn.
T = technische wijziging i.v.m. BAG
Deze waarde is van toepassing op de initiële vulling van de BAG in de periode 2011/2012 en is gebruikt om de BAG-elementen aan een reeds opgenomen adres toe te voegen. 
W = infrastructurele wijziging
Een infrastructurele wijziging is een wijziging in adresgegevens zonder dat iemand fysiek verhuisd naar een ander pand, stand- of ligplaats. Voorbeelden hiervan zijn vernaming of vernummering van adressen, herindelingen, wijzigingen of toevoeging BAG-gegevens (anders dan initiële vulling in 2011/2012).    

Groep 73 Buitenlands persoonsnummer

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 04 Nationaliteit

De groep bestaat uit het volgende element:
•    73.10 EU-persoonsnummer

Dit element bevat een gegeven over het buitenlands persoonsnummer van vreemdelingen, voor zover het een nummer betreft uitgegeven door een EU-land.

Groep 75 Documentindicatie

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 08 Verblijfplaats

De groep bestaat uit het volgende element:
•    75.10 Indicatie document

Dit element bevat een gegeven over het feit dat gedurende de opschorting van de bijhouding in de RNI van de PL documenten zijn binnengekomen die betrekking hebben op de bijhouding van de PL.

Groep 80 Synchroniciteit

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 Inschrijving

De groep bestaat uit het volgende element:
•    80.10 Versienummer
•    80.20 Datumtijdstempel

Deze groep Dit gegeven is bedoeld om de synchroniciteit tussen de persoonslijsten bij de gemeenten en die in de BRP-V te bewaken. Indien de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor.

80.10 Versienummer
Een nummer waarmee de versie van de PL aangegeven wordt

80.20 Datumtijdstempel
Dit is de datum en tijd waarop de laatste wijziging of de eerste inschrijving van de PL heeft plaatsgevonden.

Groep 81 Akte

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 01, 02, 03, 05, 06, 09

De groep bestaat uit het volgende element:
•    81.10 Registergemeente akte 
•    81.20 Aktenummer

Indien de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor.

81.10 Registergemeente akte 

Een code, opgenomen in tabel 33, Gemeententabel, die aangeeft in welke gemeente de akte in de registers van de burgerlijke stand in Nederland is opgenomen.

81.20 Aktenummer
Een aanduiding van de akte die is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand in Nederland. De eerste drie posities van het aktenummer dienen conform tabel 39, Akteaanduiding te zijn. De laatste 4 posities bevatten een volgnummer van de akte.

Groep 82 Document

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 01, 02, 03, 04, 05, 06, 09, 11, 12, 13

De groep bestaat uit het volgende element:
•    82.10 Gemeente document 
•    82.20 Datum document 
•    82.30 Beschrijving document
Indien de groep voorkomt komen alle elementen verplicht voor.

82.10 Gemeente document 
Een code, opgenomen in tabel 33, Gemeententabel, die aangeeft in welke gemeente de ontlening aan of de afleiding uit het document heeft plaatsgevonden.

82.20 Datum document 
De datum waarop de ontlening aan of de afleiding uit het document heeft plaatsgevonden.

82.30 Beschrijving document
Beschrijving van het document waaraan de gegevens zijn ontleend of waaruit de gegevens zijn afgeleid.

Groep 83 Procedure

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 01, 02, 03, 04, 05, 06, 08, 09, 10, 11, 12, 16, 21

De groep bestaat uit het volgende element:
•    83.10 Aanduiding gegevens in onderzoek 
•    83.20 Datum ingang onderzoek 
•    83.30 Datum einde onderzoek
Indien de groep voorkomt dan komen alle elementen verplicht voor.

83.10 Aanduiding gegevens in onderzoek 
Een aanduiding dat in een categorie één of meer gegevens met betrekking tot de onjuistheid of de strijdigheid met de openbare orde zijn of worden onderzocht

83.20 Datum ingang onderzoek 
De datum waarop een onderzoek inzake de onjuistheid of de strijdigheid met de openbare orde is gestart.

83.30 Datum einde onderzoek
De datum waarop een onderzoek inzake de onjuistheid of de strijdigheid met de openbare orde is beëindigd

Groep 84 Onjuist

Dit gegeven kan alleen voorkomen in historische categorieën. Bij de categorieën 51, 52, 53, 54, 55, 56, 58, 60, 61, 66 en 71

De groep bestaat uit het volgende element:
•    84.10 Indicatie onjuist, dan wel strijdigheid met de openbare orde.

Een gegeven op de persoonslijst kan onjuist blijken te zijn doordat het fout is overgenomen van een brondocument of helemaal niet voor moet komen. Ook kan achteraf blijken dat een gegeven ten onrechte is opgenomen wegens in strijd zijn met de openbare orde.

Groep 85 Geldigheid

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 01, 02, 03, 04, 05, 06, 08, 09, 10, 11, 12, 14, 16, 21

De groep bestaat uit het volgende element:
•    85.10 Ingangsdatum geldigheid

85.10 Ingangsdatum geldigheid

De datum waarop het geheel van gegevens geldig is geworden.

Groep 86 Opneming

Deze groep komt voor in de volgende categorieën: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 98, 09, 10, 11, 12, 14, 16, 21

De groep bestaat uit het volgende element:
•    86.10 Datum van opneming

86.10 Datum van opneming
De datum waarop het geheel van gegevens in de BRP is opgenomen.

Groep 87 PK-conversie

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 07 inschrijving

De groep bestaat uit het volgende element:
•    87.10 PK-gegevens volledig meegeconverteerd

Een aanduiding dat de gegevens over alle kinderen van de PK zijn opgenomen in de BRP.

Groep 88 RNI-deelnemer

De groepen 71 en 88 kunnen uitsluitend voorkomen op een PL die deel uitmaakt van de RNI. Deze groep komt voor in de volgende categorie:

•    Categorie 07 inschrijving

De groep bestaat uit het volgende element:
•    88.10 RNI-deelnemer 
•    88.20 Omschrijving verdrag

Indien de groep voorkomt komt element 88.10 verplicht voor.

88.10 RNI-deelnemer 
Een code, voorkomend in tabel 60, RNI-deelnemerstabel, die aangeeft welke RNI-deelnemer de gegevens in de betrokken categorie heeft aangeleverd.

88.20 Omschrijving verdrag
Een aanduiding van het verdrag op basis waarvan de gegevens in de betrokken categorie door een buitenlandse zusterorganisatie van een RNI-deelnemer aan die deelnemer zijn aangeleverd

Groep 89 Registratie afstamming

Deze groep komt voor in de volgende categorie:
•    Categorie 09

De groep bestaat uit het volgende element:
•    89.10 Registratie betrekking

89.10 Registratie betrekking
De indicatie dat een kind levenloos is geboren.

Scroll naar boven