Overslaan en naar de inhoud gaan

Meldingregistratie

Met Meldingregistratie meld je makkelijk en snel gebeurtenissen die invloed hebben op de status van het reisdocument. Deze functionaliteit geeft meer inzicht in de levensloop en status van het reisdocument. Meldingen die betrekking hebben op uitgereikte reisdocumenten worden direct verwerkt in het Basisregister Reisdocumenten, onderdeel van ReIS (Reisdocumenten Informatiesystemen). En zijn hierna direct inzichtelijk voor andere instanties. Als de melding leidt tot een nieuwe status en het reisdocument bijvoorbeeld ongeldig wordt, dan gaat dit direct in en wijzigt de status vanzelf. Doordat meldingen direct verwerkt worden, blijft het Basisregister Reisdocumenten actueel en betrouwbaar. Hierdoor verkleinen we de kans op fouten en fraude.

Deze methode van melden maakt het mogelijk een vollediger beeld en inzicht in de levensloop van het reisdocument te vormen. En om de meldingen van verschillende autoriteiten van afgifte gelijk te trekken. De (actuele) gegevens van het reisdocument, de geregistreerde meldingen en de daarop gebaseerde status zijn met de functionaliteit ‘Reisdocumentinformatie’ (opvragen ReIS/BR gegevens) direct opvraagbaar. Ga voor een overzicht van melding(typen), statusovergangen en procesflow naar: Statussen van reisdocumenten in het Basisregister Reisdocumenten (BR).

Meldingregistratie wordt stapsgewijs in gebruik genomen

Hiermee starten we in het najaar van 2024. De implementatie en de impact hiervan verschilt voor de verschillende soorten autoriteiten van afgifte. Met de functionaliteit Meldingregistratie vervalt de noodzaak om een C7 formulier in te vullen (handmatig of via RAAS registratie) en naar RvIG te sturen. De C3 formulieren (in het geval van meldingen op reisdocumenten van ingezetenen) gericht aan de instantie van inschrijving zijn nog wel nodig. Zie de Werkinstructie voor Meldingregistratie voor de specifieke stappen in verschillende situaties.

Meldingregistratie in de Reisdocumentenmodule van de Burgerzakenapplicatie

Voor Nederlandse gemeenten en afdelingen Burgerzaken in de Caribische landen en openbare lichamen komt Meldingregistratie beschikbaar in de Reisdocumentenmodule. De manier waarop Meldingregistratie aangezet en gebruikt kan worden verschilt per burgerzakenapplicatie leverancier. Deze functionaliteit is zo ontworpen dat de werking overeenkomt met reisdocument(status) in de BRP. Hierdoor wordt zowel de nieuwe meldingregistratie aangeroepen als de BRP-persoonslijst bijgewerkt . Dit geldt ook voor toekomstige mogelijkheden voor het (digitaal) doorgeven van een vermissing door de houder van een reisdocument met StopID.

De belangrijkste inhoudelijke wijziging is de uitbreiding van de redenen die horen bij een van rechtswege vervallen reisdocument (nu bekend als de registratie van een ‘R’ in de BRP). Deze redenen zijn al aanwezig in het C7 formulier en maken het mogelijk om de specifieke aanleiding of situatie op te nemen. Dit formulier wordt door verschillende autoriteiten van afgifte gebruikt. De verschillende redenen (of -types) staan in de FAQ onderaan deze pagina. De leveranciers informeren gebruikers over de planning.

Meldingregistratie in het ReIS Aanvraagportaal (RAP)

Voor grensgemeenten, kabinetten van de Gouverneur, Koninklijke Marechaussee en Buitenlandse Zaken komt Meldingregistratie beschikbaar in het ReIS Aanvraagportaal (RAP). Informatie over RAP, zoals mogelijkheden voor aansluiten of contactinformatie voor instructiemateriaal of andere zaken, ontvangt de VRS contactpersoon bij livegang.

 

00:00:00:19 - 00:00:04:17
Het is belangrijk dat de status
van het reisdocument klopt.

00:00:05:01 - 00:00:07:22
Daarom moet een vermissing of
vermoeden van fraude...

00:00:07:22 - 00:00:10:03
zo snel mogelijk geregistreerd worden.

00:00:11:01 - 00:00:14:11
Met de nieuwe functionaliteit
Meldingregistratie...

00:00:14:14 - 00:00:19:03
kun je middels een melding de status van
het reisdocument direct zelf aanpassen...

00:00:19:04 - 00:00:21:11
in het Basisregister Reisdocumenten.

00:00:21:17 - 00:00:25:15
Dit register is de bron van
reisdocumentengegevens.

00:00:25:15 - 00:00:30:13
Dit zorgt er ook voor dat de C3 en
C7 formulieren niet meer nodig zijn...

00:00:30:13 - 00:00:34:14
en er geen vertraging meer is tussen
de melding en de verwerking.

00:00:34:17 - 00:00:38:11
Hierdoor verkleinen we de kans op
fouten en fraude aanzienlijk.

00:00:38:16 - 00:00:41:12
Het proces van melden
wordt voor iedereen gelijk.

00:00:41:12 - 00:00:45:00
Dit betekent dat iedereen
dezelfde informatie verstrekt...

00:00:45:03 - 00:00:47:19
en ook dezelfde informatie ontvangt.

00:00:48:09 - 00:00:53:23
Dat maakt de status van het reisdocument voor
iedereen overzichtelijker en eenvoudiger.

00:00:54:04 - 00:00:59:01
De nieuwe Meldingregistratie.
Actueel, snel en efficiënt.

00:00:59:02 - 00:01:00:02
Meer weten?

00:01:00:02 - 00:01:04:01
www.rvig.nl/reisdocumenten

 

Veelgestelde vragen

Na het opvoeren van een melding wordt de status direct bijgewerkt in het Basisregister Reisdocumenten en is het direct inzichtelijk voor alle RAP gebruikers en burgerzaken medewerkers.

Klik hiervoor in het RAP op ‘Documentinzage’. In de Reisdocumentenmodule verschilt de benaming per leverancier. Raadpleeg daarom de handleiding van jouw leverancier.
  • De melding reisdocument van rechtswege vervallen heeft de status ongeldig tot gevolg.
  • De melding reisdocument definitief onttrokken heeft de status definitief onttrokken tot gevolg.
Dit kan (nog) niet omdat de burger altijd zelf een melding moet doen. We zijn wel aan het kijken naar alternatieve oplossingen hiervoor.

De Meldingregistratie kan gebruikt worden bij verschillende gebeurtenissen op een uitgereikt reisdocument. Je kiest daarom de reden die hoort bij de gebeurtenis. De verschillende redenen zijn overeenkomstig met de paspoortwet en zie je in de tabel hieronder.

De registratie van meldingen (en statussen) die betrekking hebben op de aanvraag van een reisdocument, zoals aanvraag afgerond, reisdocument uitgereikt of aanvraag vervallen blijven voorlopig via het RAAS lopen. De registratie van meldingen die horen bij het bereiken van de datum einde geldigheid worden door RvIG geregistreerd in het Basisregister Reisdocumenten. Gegevens met betrekking tot deze meldingen zijn al wel beschikbaar en opvraagbaar vanuit het Basisregister Reisdocumenten.

Meldingtype (code)

Meldingtype

RDO 

Reisdocument is definitief onttrokken

RRV

Reisdocument is van rechtswege vervallen

 

Redentype

Meldingtype

(code) 

Reisdocument Nederlanderschap verloren 

RRV 

Reisdocument verlies status/verblijfstitel, verkrijgen Nederlanderschap of nationaliteit/document ander land 

RRV 

Reisdocument houdergegevens gewijzigd 

RRV 

Reisdocument houder overleden 

RRV 

Reisdocument vermist/gestolen 

RRV 

Reisdocument vermoeden fraude 

RRV 

Reisdocument intrekking toestemming 

RRV 

Reisdocument gegevens onjuist na verstrekking 

RRV 

Reisdocument de redenen tot verstrekking zijn vervallen 

RRV 

Reisdocument gezichtsopname is onvoldoende gelijkend

RDO

Reisdocument is ingeleverd 

RDO 

Reisdocument is onleesbaar, beschadigd en/of incompleet 

RDO 

Reisdocument er zijn onbevoegde wijzigingen aangebracht 

RDO 

  • Bij ‘datum melding’ voer je de datum in van de dag waarop de houder de melding doorgeeft.
  • Bij ‘datum redenmelding’ voer je de datum in van de dag waarop de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld: datum van overlijden, datum verlies van nationaliteit of datum van vermissing document. In dit laatste geval is dat wanneer de houder de vermissing heeft ontdekt.

Bij gebruik van Meldingregistratie verkrijgen andere instanties de melding via het Basisregister Reisdocumenten. Daarom hoef je het C7 formulier niet meer te gebruiken. Het C3 formulier hoef je in de meeste gevallen ook niet meer te gebruiken. Als je een melding registreert bij een reisdocument van een ingezetene blijft een C3 formulier richting de instantie van inschrijving wel nodig om categorie 12 bij te werken. Bekijk de tabel hieronder om te bepalen wanneer je het C3 formulier nog moet invullen.

Aanvrager is:

C3* nodig?

C7 nodig?

Een ingezetene

Ja, naar gemeente/land van inschrijving

Nee**

Niet ingezetene

Nee

Nee**

Niet ingeschrevene

Nee

Nee**

 

*Gebruik van C3 voor het melden van een uitreiking, onttrekking of vermissing aan RvIG (RNI; voor niet ingezetenen) is niet meer nodig. C3 aan gemeente of land van inschrijving (voor bijwerken van BRP/PIVA; voor ingezetenen) juist wel.
** Bij vermissing van een nooddocument is een C7 wel nodig. Want deze staan nog niet in het BR (basisregister Reisdocumenten).

Let op! Een melding is onomkeerbaar. Indien het reisdocument als gevolg van de melding bijvoorbeeld ongeldig wordt, heeft dit gevolgen voor de houder!

Om werk te besparen hoef je dit niet meer in te vullen. Alle instanties van afgifte hebben nu direct toegang tot het BR en kunnen de statussen inzien.
Als de melding leidt tot de status ’ongeldig’, gaat dit per direct in. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder risico op fraude met het document.

In RAP heet deze functionaliteit 'Meldingregistratie'. In de Burgerzakenapplicatie (reisdocumentenmodule) heet dit: ReIS (2.1) en/of Meldingregistratie.

Een melding is onomkeerbaar en kan niet aangepast worden. Wanneer er achteraf gezien toch een fout is gemaakt kan je dit aangeven bij RvIG via het C16 formulier .

Scroll naar boven