Overslaan en naar de inhoud gaan
Naslagwerk

Wat kun je vinden op deze pagina?

Contact

088 900 1000
Maandag - Vrijdag 08:30 - 17:00 uur

Werkinstructie Meldingregistratie in het RAP

Met de functionaliteit meldingregistratie kan je een melding op een reisdocument doorgeven. Deze melding wordt direct verwerkt in het Basisregister Reisdocumenten. Lees hieronder welke stappen je moet doorlopen om een melding door te geven.

  1. Gebruik de menu-optie ‘Documentinzage’ om naar reisdocument(en) te zoeken. Zie ook de pagina Opvragen Reisdocumentinformatie.
     
  2. Kies het reisdocument waar een melding bij geregistreerd moet worden en klik op de knop ‘Melding registreren’.
     
  3. Vul de benodigde gegevens in.
    - De ‘Meldende instantie’ is al ingevuld. Kies (indien van toepassing) de instantielocatie.
    - Kies het soort melding (van rechtswege vervallen of definitief onttrokken) en bijbehorende reden.
    - Voer de melding datum (standaard ingevuld op de dag van melden) en de datum van de reden in (bijvoorbeeld de datum van vermissing zoals de houder verklaart, de datum van verlies nationaliteit of de datum van overlijden – afhankelijk van de gekozen reden). Een totaallijst van beschikbare meldingen en bijbehorende redenen vind je in de veelgestelde vragen op de pagina Meldingregistratie.
    - In het geval van een melding ‘van rechtswege vervallen’ is het mogelijk om ook direct aan te geven dat het reisdocument definitief wordt onttrokken. Als je voor deze optie kiest, worden direct 2 meldingen geregistreerd (achter elkaar).
     
  4. Na succesvolle registratie van de melding wordt de status van het reisdocument (indien nodig) direct en automatisch aangepast in het Basisregister Reisdocumenten. Deze informatie is vervolgens ook direct zichtbaar voor andere uitgevende instanties of organisaties die reisdocumentgegevens controleren.
    - Voorbeeld: Na het opvoeren van een vermissing wordt de status van een reisdocument wat ‘geldig’ was direct aangepast naar ‘ongeldig’.
    - Voorbeeld: Na opvoeren van een melding van overlijden waarbij het reisdocument ook direct wordt ingeleverd, wordt de status van een ‘geldig’ reisdocument direct aangepast naar ‘ongeldig’ en vervolgens ‘definitief onttrokken’.
     
  5. Betrof de geregistreerde melding een reisdocument van een ingezetene Nederlander (ingeschreven in de BRP)? Vergeet dan niet een C3 formulier naar de gemeente van inschrijving te sturen, zodat de wijziging ook kan worden doorgevoerd in de Basisregistratie Personen.
     
  6. Informeer de houder over de geregistreerde melding en de huidige/nieuwe status van het reisdocument.

Gevolgen van een melding

De registratie van meldingen is onomkeerbaar en heeft verschillende gevolgen. Let daarom goed op dat je een melding bij het juiste reisdocument registreert en informeer de houder/melder over de gevolgen voor het gebruik van het reisdocument.

Een melding van vermissing of andere vorm van ‘van rechtswege vervallen’ leidt tot een status ‘ongeldig’. Dit betekent dat het reisdocument niet meer gebruikt kan worden om identiteit aan te tonen bij de aanvraag van bepaalde producten of diensten (documentverificatiedienst). Ook wordt het doorgegeven aan grensbewaking, waardoor het niet meer gebruikt kan worden om te reizen.

Mocht een document (later) door de houder teruggevonden en ingeleverd worden , dan moet er een melding ‘reisdocument definitief onttrokken’ geregistreerd te worden met de daarbij behorende reden: ‘reisdocument ingeleverd’.

Meer informatie?

Kijk in de RAP handleiding of de handleiding van de RDM leverancier.

Delen

Scroll naar boven