Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rolverdeling functiescheiding vanaf 1 januari 2025

Voor de invoering van de functiescheiding vanaf 1 januari 2025*, heeft RvIG verschillende voorlichtingsmiddelen ontwikkeld. Eerder deelden we al informatie over de functiescheiding in de huidige situatie en de nieuwe situatie. Vanaf vandaag is dit aangevuld met het advies beoordelen aanvraag en een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Aanleiding

Om medewerkers beter te beschermen tegen mogelijke dwang of chantage van buitenaf introduceert RvIG een nieuwe vorm van functiescheiding. Per 1 januari 2025 schrijft de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN) voor dat er altijd minimaal drie verschillende personen betrokken zijn bij de verschillende handelingen in de aanvraag en uitgifte van paspoorten en identiteitskaarten. Er is in het bijzonder aandacht voor de rol van verstrekker (de persoon die het verstrekkingsbesluit neemt).

Voorlichtingsmiddelen

Op onderstaande pagina’s is alles over de nieuwe vorm van functiescheiding terug te vinden.

Uitzonderingsregeling

De uitzondering op functiescheiding wordt verzwaard. Indien er sprake is van een noodsituatie kan een uitgevende instantie een beroep doen op de uitzonderingsregel van functiescheiding. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van plotselinge uitval van een medewerker door ziekte. Elke keer als een gemeente tijdelijk niet kan voldoen aan functiescheiding, moet het C17-formulier worden ingevuld. Het C17-formulier wordt per 1 januari 2025 beschikbaar gesteld op de pagina voor B en C formulieren.   

Image
RvIG visual Functiescheiding - Dame met hoofddoek achter balie

Meer informatie

Meer informatie over de laatste ontwikkelen op het gebied van functiescheiding is te vinden op de RvIG webpagina van ‘Samen scherp’ of via RvIG op LinkedIn. Binnenkort verschijnt ook het ‘Samen scherp’ magazine in de brievenbus van alle afdelingen Burgerzaken bij de Nederlandse gemeenten. Daarin is een artikel opgenomen over functiescheiding waar medewerkers Burgerzaken van de gemeente Arnhem en de gemeente Lopik vertellen hoe zij met de nieuwe vorm van functiescheiding omgaan. Mis het niet!

* Het voornemen is om de rolverdeling van functiescheiding per 1 januari 2025 te wijzigen in de Paspoort Uitvoeringsregeling Nederland (PUN). Deze weken voert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de verplichte consultatie voor deze wijziging uit, waarin (o.a.) NVVB en VNG namens gemeenten op het voorstel reageren.
 

Delen

Scroll naar boven