Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbeteren gezagsregistratie in de BRP

Het komt regelmatig voor dat een medewerker van bijvoorbeeld jeugdzorg, de koninklijke marechaussee of een andere instantie voor het uitvoeren van zijn of haar taak informatie nodig heeft over wie het gezag heeft over een minderjarige. Informatie hierover staat zowel in BRP als in het gezagsregister van de Rechtspraak. Deze informatie is vaak niet eenduidig, toegankelijk, volledig of actueel. Dit kan leiden tot onwenselijke situaties. RvIG participeert samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Rechtspraak, de NVVB en diverse ketenpartners in het project Verbeteren Gezagsinformatie. Een van de deelprojecten heeft als doel om het aantal verschillen tussen het gezagsregister en de BRP te verkleinen en daarmee de kwaliteit van de gezagsinformatie in de BRP te verbeteren.

Pilot

Uit een gezamenlijk onderzoek van RvIG en Rechtspraak uit 2021 is gebleken dat dat er in circa 3,5% van de gevallen verschillen bestaan tussen wat er in het gezagsregister geregistreerd staat en wat in de BRP staat. Vorig jaar heeft RvIG in samenwerking met de bovengenoemde partners een pilot gedraaid onder 7 gemeenten om inzicht te krijgen in de aantallen en oorzaak van de verschillen tussen het gezagsregister van de Rechtspraak en de BRP. 

Een van de conclusies uit deze pilot is dat een structurele vergelijking tussen het gezagsregister van de Rechtspraak en de BRP zeer nuttig is en leidt tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de gezagsregistratie in de BRP. In circa 77% van de geconstateerde verschillen door de gemeente is een correctie doorgevoerd in de BRP.

Verschillen tussen gezagsregister en de BRP

Uit de pilot is naar voren gekomen dat veel van de verschillen op Gezamenlijk gezag, Aantekening gezamenlijk gezag, Voogdij en Adoptie gecorrigeerd kunnen worden. De belangrijkste redenen voor het ontstaan van de verschillen in de pilot waren:

  1. Uittreksel niet ontvangen
  2. Ouder is overleden
  3. Uittreksel niet (goed) verwerkt

Niet alle verschillen worden gecorrigeerd, belangrijke redenen hiervoor zijn:

  1. Ouder is overleden (dit wordt niet aangepast in het gezagsregister)
  2. Gezag is van rechtswege ontstaan
*Rustige muziek begint*

Voiceover:
Onduidelijkheid over wie het gezag heeft over een minderjarige, kan tot ongewenste situaties leiden. Het is lastig voor betrokkenen en de professionals die hun werk uitvoeren, maar vooral het kind is meestal de dupe. Helaas komt dit nog te vaak voor. Het is daarom belangrijk dat de gezagsinformatie in de BRP up to date is en de verschillen tussen het gezagsregister van de Rechtspraak en de BRP opgelost worden. Jullie als medewerkers bij Burgerzaken en de Rechtbanken zijn hierbij onmisbaar. Om de kwaliteit te verbeteren, gaat RvIG de gegevens in de BRP en het gezagsregister actief vergelijken. RvIG zal deze bevindingen delen via de Kwaliteitsmonitor, de KWM. Het doel is om zoveel mogelijk verschillen op te lossen. En hier is jullie inzet nodig. Medewerkers van Burgerzaken beoordelen de bevindingen en corrigeren de gegevens waar nodig. In veel gevallen is het nodig een uittreksel uit het gezagsregister bij de rechtbank op te vragen. De medewerker van de rechtbank stuurt deze aan de gemeente. Door actief met de verschillen aan de slag te gaan, kunnen we maximaal resultaat behalen. Het vraagt de nodige inspanning maar het levert ook veel op. Alleen samen kunnen we de registratie van gezag in de BRP echt verbeteren en zoveel mogelijk ongewenste situaties voor kinderen voorkomen. En jullie zijn hierbij onmisbaar. Meer informatie? Kijk op www.rvig.nl/brp-gezag.

Beeldtekst: Meer informatie?
Kijk op www.rvig.nl/brp-gezag.

Logo Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt in beeld.

*Muziek eindigt*

Oplossen verschillen

Medewerkers van de gemeente krijgen vanaf april 2025 via de Kwaliteitsmonitor de verschillen gefaseerd aangeleverd. Hierbij wordt ook een oplossingsrichting aangereikt. In bijna alle gevallen is een uittreksel van de rechtbank nodig om het verschil op te kunnen lossen. Iedere gemeente is aan een rechtbank gekoppeld waar ze de uittreksels kunnen opvragen. Een uitgebreide werkinstructie is hiervoor beschikbaar.

Uit de pilot bleek dat gemeenten met enthousiasme hebben deelgenomen. Gezagsregistratie is een actueel onderwerp waar veel medewerkers burgerzaken graag verbetering in zien. Ook rechtbanken geven aan de controle nuttig te vinden.

 

Scroll naar boven