Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging mailboxserver door de BRP Berichten API

RvIG vervangt de mailboxserver (GBA Berichtendienst) door de BRP Berichten API. De mailboxserver wordt gebruikt door gemeenten, afnemers, IND en RvIG voor het onderlinge berichtenverkeer dat nodig is voor het bijhouden, synchroniseren en verstrekken van persoonsgegevens. Het gebruik van de BRP Berichten API stelt de partijen in het stelsel in staat om afscheid te nemen van verouderde technieken. Deze partijen stappen over op moderne technologische standaarden die veilig, gemakkelijk en goedkoop zijn in gebruik en onderhoud.

Aansluiting via een ICT-leverancier

Alle gemeenten zijn voor het bijhouden van persoonsgegevens aangesloten op de mailboxserver. Afnemers kunnen tabel 59 GBA-deelnemers raadplegen om te controleren of hun organisatie is aangesloten op de mailboxserver. In de kolom ‘Aangesl. op berichtendienst’ geeft een ‘1’ aan dat de organisatie is aangesloten, terwijl een ‘0’ betekent dat dit niet het geval is.

De meeste aangesloten partijen maken gebruik van een ICT-leverancier om de aansluiting op de mailboxserver te verzorgen en het berichtenverkeer te ondersteunen. Deze ICT-leveranciers moeten hun software aanpassen om op de BRP Berichten API aan te kunnen sluiten. RvIG heeft contact met de ICT-leveranciers om hen te informeren over het traject en de nieuwe techniek, waarvan de specificaties beschikbaar zijn op GitHub. Als jouw organisatie geen gebruikmaakt van een ICT-leverancier, moet je zelf de benodigde aanpassing doorvoeren. In dat geval heeft RvIG al contact opgenomen met jouw organisatie.

Lees meer over het uitfaseren van de mailboxserver en de BRP Berichten API op de pagina vervanging mailboxserver.

Webservice StuurGBAbericht als tussenstap naar de BRP Berichten API

Afnemers kunnen vanaf 1 januari 2026 aansluiten op de BRP Berichten API. Wil je als afnemer nu al afstappen van de verouderde technieken van de mailboxserver? Dan kun je overwegen om als tussenstap aan te sluiten op de webservice StuurGBAbericht. Deze webservice is sinds 2019 beperkt beschikbaar geweest, maar wordt nu breder aangeboden. Hoewel het niet verplicht is om eerst over te stappen op deze webservice, biedt dit het voordeel dat je eerder afstapt van het verouderde protocol dat de mailboxserver gebruikt. Zodra een afnemer is aangesloten op de webservice StuurGBAbericht, verloopt de overstap naar de BRP Berichten API naar verwachting eenvoudiger dan de overstap vanaf de mailboxserver.

Aanvragen webservice StuurGBAbericht

Sinds juni 2024 kunnen afnemers en/of ICT-leveranciers overstappen naar de webservice StuurGBAbericht. Wil je meer informatie over deze overgang en de bijbehorende stappen? Bekijk dan de pagina aanvragen webservice StuurGBAbericht.

Vragen?

Voor vragen of meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met de Front Office van RvIG via info@rvig.nl.
 

Delen

Scroll naar boven