W207 Versoepelen regels afsplitsen voorvoegsels bij dubbele geslachtsnamen
In de landelijke tabel 34 Voorvoegseltabel staan 44 voorvoegsels die in 2007 in Nederland voorkwamen als familienaam. Voorbeelden zijn de familienamen "Los", "Van" en "Over". Als die familienamen als eerste naam voorkomen in een dubbele achternaam, dan moet dit deel volgens de huidige instructies in het LO BRP en de HUP van de naam worden afgesplitst en op de PL worden opgenomen in element 02.30 Voorvoegsels geslachtsnaam. Tot 1 januari 2024 bleef het bij enkele gevallen.
Sinds 1 januari echter mogen ouders hun kinderen de achternamen van beide ouders meegeven: de gecombineerde geslachtsnaam. Dat heeft tot gevolg dat familienamen die ook in de voorvoegseltabel voorkomen, zullen worden afgesplitst als ze, gevolgd door een tweede familienaam, voorkomen in een gecombineerde geslachtsnaam. Het fictieve echtpaar Over en De Brug dat hun kinderen bewust "Over de Brug" wil noemen, wordt daardoor geconfronteerd met de naamgegevens 02.30 = "Over de" en 02.40 = "Brug" op de persoonslijsten van henzelf én die van hun kinderen. Niet alleen is dat vervelend omdat er in 02.40 Geslachtsnaam nu nog steeds geen gecombineerde geslachtsnaam staat; het leidt ook tot praktische problemen bij contacten met afnemers (ze worden niet meer gevonden bij de O, maar bij de B). Omdat er dagelijks veel kinderen geboren worden in Nederland, zal dit probleem steeds vaker optreden en niet beperkt blijven tot een handjevol (bekende) voorbeelden.
Nu al krijgt RvIG steeds meer vragen, klachten en markeerverzoeken van gemeenten die het niet terecht vinden dat uit een gecombineerde geslachtsnaam één van beide geslachtsnamen in zijn geheel in 02.30 Voorvoegsels geslachtsnaam terecht komt. Sinds 1 januari zijn er meer dan 50 markeerverzoeken gedaan door gemeenten die te maken hebben met het afsplitsen van een hele naam uit een gecombineerde geslachtsnaam. Het is een onwenselijke situatie, dat de huidige regels in het LO en de HUP ervoor zorgen dat sommige familienamen worden gedegradeerd tot voorvoegsel in een gecombineerde geslachtsnaam.
Het formele standpunt dat de naam een combinatie blijft van voorvoegsels en geslachtsnaam en dat die combinatie niet anders wordt doet geen recht aan het gevoelen van burgers dat hier een gecombineerde familienaam op een onjuiste wijze wordt opgeknipt. Op termijn is het de wens om voorvoegsels in de BRP geheel af te schaffen. Omdat de impact daarvan erg groot zal zijn, voeren we nu een oplossing in voor de korte termijn. Die bestaat uit het versoepelen van de afsplitsinstructie voor gemeenten in de HUP en de beschrijving van element 02.30 Voorvoegsel geslachtsnaam in LO BRP en LO BES.
Zie ook
- Wijzigingsdocument
- Oplegnotitie