Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetsvoorstel voor invoering van het BSN op Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar Tweede Kamer

Vanaf 2025 krijgen de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een burgerservicenummer (BSN). Het invoeren van het BSN is een eerste stap die het mogelijk maakt dat inwoners in de toekomst steeds meer gebruik kunnen maken van online overheidsdiensten. Zo hebben de inwoners straks één uniek, betrouwbaar persoonsnummer voor de communicatie met de overheid.

Betere overheidsdienstverlening

Naast de dienstverlening aan de balies, kunnen inwoners in de toekomst steeds vaker online zaken met de overheid regelen. Ook die dienstverlening moet veilig en betrouwbaar zijn. Daarom is het nodig dat iedereen één betrouwbaar persoonsnummer en inlogmiddel voor de hele overheid krijgt. Het geeft de overheid zekerheid over de identiteit van een persoon. Het BSN is een betrouwbaar persoonsnummer dat door alle overheidsinstanties gebruikt kan worden. Met het BSN kunnen de inwoners een DigiD aanvragen, hiermee wordt het in de toekomst mogelijk om steeds vaker online iets te regelen met de overheid.  
Het wetsvoorstel regelt onder andere dat de openbare lichamen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba het BSN voor inwoners kunnen registeren en mogen verwerken.

Voorbereidingen

Naast de wetswijzigingen die nodig zijn om het BSN toe te kennen, te registreren in de bevolkingsadministratie en voor het verwerken van deze gegevens, moeten er ook praktische en technische stappen worden gezet. Zoals het aanpassen en testen van ICT-systemen en het ondersteunen van de openbare lichamen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij het invoeren van het BSN. 

Meer informatie: Inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen een BSN

Delen

Scroll naar boven