Overslaan en naar de inhoud gaan

Productiefout in paspoort 2024

Bij de productie van de eerste 50.000 paspoorten van model 2024 heeft zich eind september tot begin oktober een probleem voorgedaan. Hierdoor kan het soms voorkomen dat de drie voelbare schuine lijnen aan de linkerzijde van de houderpagina ontbreken. De houderpagina is de plastic kaart in het paspoort met de zwart-wit foto en persoonsgegevens. Deze fout komt voor in 100 tot 120 paspoorten van model 2024. Deze paspoorten zijn tussen 30 september en 8 oktober 2024 geleverd aan uitgevende instanties, zoals gemeenten.

Paspoorten met productiefout moeten terug

Image
 Productiefout in paspoort 2024

Inmiddels zijn ruim 70 paspoorten met de productiefout terug. Deze komen veelal terug van uitgevende instanties en waren nog niet uitgereikt. Het kan voorkomen dat paspoorten met productiefout al zijn uitgereikt. Ook dan moet het document terug. Alle personen die een paspoort met productiefout kunnen hebben, worden persoonlijk geïnformeerd. In deze brief is de houder van het paspoort (of de ouder of verzorger bij een minderjarige houder) verzocht om het paspoort zelf te controleren. Bij twijfel of vragen helpt de eigen uitgevende instantie graag verder. De houder met een productiefout in het paspoort kan kosteloos een nieuw paspoort aanvragen bij de eigen uitgevende instantie.

Gebruik het paspoort met productiefout niet

De voelbare lijnen zijn een echtheidskenmerk in het paspoort. De productiefout doet niets af aan de geldigheid van het document. Het is echter niet uit te sluiten dat een houder bij het gebruik van een paspoort met productiefout problemen kan krijgen bij een controle. Ons advies is om zo snel mogelijk contact om te nemen met de eigen uitgevende instantie als de voelbare lijnen aan de linkerzijde van de houderpagina niet aanwezig zijn of als hier twijfel over is.

Meer informatie?

Model 2024 is eind september ingevoerd. Dit model bevat voor het eerst de voelbare schuine lijnen op de houderpagina. Deze lijnen zijn bedoeld voor personen met een visuele beperking. Wil je meer weten over de echtheidskenmerken van het model? Download hier de kenmerkenbrochure paspoort model 2024.

Delen

Scroll naar boven