Verzoek tot overeenstemming
Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het verzoek tot overeenstemming en het Register Paspoortsignaleringen (RPS).
Wat is een verzoek tot overeenstemming?
In uitzonderingsgevallen kun je toch een paspoort krijgen. Dit heet een zwaarwegend belang. Bijvoorbeeld bij overlijden of ziekte van een familielid in het buitenland, of als je voor je studie, werk of stage naar het buitenland moet. Als je een zwaarwegend belang hebt, dien je een verzoek tot overeenstemming in. Daarin vraag je ons (RvIG) om een paspoort. Je moet hiervoor bewijs meesturen. Je kunt je verzoek tot overeenstemming sturen aan info@rvig.nl. Lees meer op de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.
Wanneer kan ik een verzoek tot overeenstemming indienen?
Als je een zwaarwegend belang hebt, kun je een tijdelijk paspoort aanvragen. Dit noemen we een verzoek tot overeenstemming. Daarin vraag je de signalerende autoriteit (of bij artikel 24b RvIG) om een paspoort dat kort geldig is. Je moet hiervoor bewijs meesturen. Je kunt je verzoek tot overeenstemming sturen aan de signalerende autoriteit (bij artikel 24b aan info@rvig.nl). Lees meer op de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.
Aan wie moet ik een verzoek tot overeenstemming richten?
Je kunt je verzoek tot overeenstemming sturen aan de signalerende autoriteit (bij artikel 24b aan info@rvig.nl). Lees meer op de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.
Wat is een zwaarwegend belang?
Je kunt een tijdelijk paspoort krijgen als je een zwaarwegend belang hebt om te reizen. Bijvoorbeeld bij het overlijden of bij ziekte van een familielid in het buiteland, of als je voor werk, studie of stage naar het buitenland moet. Het paspoort is dan maar kort geldig en geldt bijvoorbeeld maar voor één land. Je moet je belang goed kunnen aantonen en bewijsstukken meesturen. Dat heet een verzoek tot overeenstemming. Lees meer over hoe je een tijdelijk paspoort aanvraagt via de pagina Tijdelijk paspoort aanvragen.