Veelgestelde vragen koppeling BAG-BRP
Met de wijziging W180 in het Logisch Ontwerp komt er per 1 januari 2024 een vaste koppeling tussen het actuele woon- of briefadres in de BRP en een hoofdadres in de BAG. De gegevens in de BAG zijn hierbij leidend. Dus de adresgegevens op de Persoonslijst in de BRP moeten dezelfde waarden bevatten als de gegevens van het gekoppelde hoofdadres in de BAG.
Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen. Staat je vraag hier niet tussen, neem dan contact op met de Frontoffice van RvIG via info@rvig.nl
Algemeen
Wat te doen met de huidige onbekende adressen (‘puntadressen’)?
Rond zo snel mogelijk de lopende adresonderzoeken af. Zie de Circulaire adresonderzoek en de Handleiding Uitvoeringsprocedures, paragraaf 6.9.3 “Het beëindigen van een onderzoek”. Verwerk vervolgens de resultaten van het onderzoek.
Wanneer tijdens de uitvoer van het onderzoek vastgesteld wordt dat een persoon niet meer woont op het adres waarop hij is ingeschreven in de BRP, moet dit deel van het onderzoeksresultaat al worden opgenomen op de persoonslijst van de persoon. Zie de Handleiding Uitvoeringsprocedures, paragraaf 6.9 “Deelresultaat adresonderzoek”.
Wat te doen met een adres met de aanduiding ‘Bij” of “Tegenover”?
Wat gebeurt er als niet alle verschillen opgelost zijn voor de zelfevaluatie van 2024?
Met ingang van 1 januari 2024 zijn verschillen volgens het Logisch Ontwerp BRP niet meer toegestaan. Vanaf april 2024 wordt er voor ieder verschil een bevinding geplaatst in de Kwaliteitsmonitor. De gemeente wordt daarmee geattendeerd op het feit dat de burger niet correct geregistreerd staat in de BRP. Als die bevinding niet opgelost wordt, zal die op het einde van het jaar meetellen in de Zelfevaluatie van 2024. Alleen bevindingen waarbij het adresseerbaar object in de BAG de indicatie Geconstateerd heeft of een of meer gegevens van het adresseerbaar object in de BAG in onderzoek staan, tellen niet mee in de Zelfevaluatie.
Geldt de koppeling ook voor historische adressen?
Waarom is het zo belangrijk dat het woon- of briefadres in de BRP altijd in de BAG moet staan?
Burgers lopen mogelijk belangrijke informatie van bijvoorbeeld de overheid mis wanneer hun woon- of briefadres geen officieel BAG-adres is. Het adres is dan onbruikbaar voor het bezorgen van post of andere zaken.
Ook afnemers ondervinden deze problemen wanneer zij een burger niet kunnen bereiken. Maar ook de juiste bepaling van de bewoning (welke personen in dezelfde woning wonen binnen een bepaalde periode) is niet mogelijk zonder unieke adrescode.
Mogen de actuele adresgegevens op de persoonslijst afwijken van die in de BAG?
Nee, die adresgegevens moeten gelijk zijn aan de corresponderende gegevens in de BAG. Meld eventuele verschillen zo snel mogelijk aan je BAG-beheerder. Als het adresseerbaar object in de BAG de indicatie Geconstateerd heeft of een of meer gegevens van het adresseerbaar object in de BAG in onderzoek staan, kan tijdelijk afgeweken worden in de BRP totdat de gegevens in de BAG aangepast zijn.
Waarom worden zowel de identificatiecode verblijfsobject als de identificatiecode nummeraanduiding uit de BAG overgenomen en wat is het verschil tussen beide codes?
Het gegevensmodel van de BAG zit anders in elkaar dan het gegevensmodel van de BRP. De BAG kent meerdere objecten die in de BRP in één gegevensgroep gebundeld worden. De koppeling vanuit de persoonslijst in de BRP wordt gelegd op het adresseerbaar object (verblijfsobject, standplaats of ligplaats) in de BAG. Om duidelijk te maken welk adres hierbij hoort, wordt ook de identificatiecode van de nummeraanduiding opgenomen in de BRP.
Nevenadressen
Mag een burger ingeschreven worden op een woonadres dat in de BAG bekend is als nevenadres?
Nee, dit is niet toegestaan, je kunt alleen een hoofdadres uit de BAG als woonadres gebruiken voor het inschrijven van een burger.
Mag in de BRP als briefadres een adres worden opgevoerd, dat in de BAG bekend is als nevenadres?
Alleen wanneer een gemeente of organisatie als briefadresgever voor een burger optreedt, mag een nevenadres als briefadres worden opgevoerd. Het opvoeren van een nevenadres als briefadres is en blijft niet toegestaan als de briefadresgever een natuurlijk persoon is.
Wel is het van belang dat het nevenadres bij de gemeente of betreffende organisatie, dat in de BAG staat of wordt opgevoerd om deze als briefadres in de BRP te gebruiken, voldoet aan de BAG-regels voor een nevenadres. De regels voor het benoemen van een nevenadres in de BAG staan hier: https://imbag.github.io/praktijkhandleiding/gebeurtenissen/benoemen-nevenadres.
Meer informatie over briefadressen en nevenadressen: Praktijkhandleiding BAG: Mag het gebruiksdoel worden gewijzigd of een nevenadres worden toegekend om een briefadres te realiseren?
Basisadministratie Gebouwen (BAG)
Hoelang mag in de BAG de indicatie ‘Geconstateerd’ blijven staan bij een object?
Wat te doen wanneer de BAG-beheerder geen Adresseerbaar Object met de indicatie Geconstateerd wil opnemen?
Wat te doen als er nog geen postcode bekend is in de BAG voor het adres?
Vraag de postcode op bij PostNL en voeg deze toe aan het adres in de BRP. Geef tegelijkertijd door aan de BAG-beheerder dat de postcode ontbreekt voor het adres met het verzoek deze toe te voegen.
Bijzondere woonsituaties
Wat te doen wanneer een burger toch ingeschreven moet worden op een adres dat niet in de BAG staat?
Volgens de Wet BRP moet een burger ingeschreven worden op het adres waar hij daadwerkelijk woont. Neem contact op met je BAG-beheerder om dit object zo snel mogelijk in de BAG op te laten nemen.
Zo nodig kan de BAG-beheerder de indicatie ‘Geconstateerd’ toevoegen, wat duidt op het ontbreken van een regulier brondocument op het moment van opname.
Wat te doen wanneer iemand op een boot woont die in de winter op een andere ligplaats ligt dan in de zomer (beide formeel door bevoegde gemeentelijke orgaan aangewezen)?
De burger verhuist in dit geval elk halfjaar van de ene ligplaats naar de ander en weer terug. Dit wordt dan iedere keer door middel van een verhuisaangifte verwerkt in de BRP.
Waar moet een persoon worden ingeschreven, die mét toestemming/gedoogd op een niet formeel door het bevoegde gemeentelijke orgaan aangewezen stand- of ligplaats woont?
Volgens de Wet BRP moet een burger ingeschreven worden op het adres waar hij daadwerkelijk woont. Als blijkt dat in de BAG die stand- of ligplaats niet voorkomt, neem dan contact op met je BAG-beheerder om deze stand- of ligplaats zo snel mogelijk met de indicatie ‘Geconstateerd’ in de BAG op te laten nemen. Zolang de burger daar verblijft leg je dit adres als woonadres vast. Zodra de burger niet meer verblijft op de betreffende stand- of ligplaats, en deze is/wordt nog niet gelegaliseerd, dan kan de BAG-beheerder de stand- of ligplaats in de BAG intrekken en bestaat het adres niet meer.