Je moet je bij contact met de overheid altijd kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs.
Als je woongemeente dat vraagt, ben je verplicht nadere inlichtingen te geven over jouw gegevens die zijn opgenomen in de BRP.
Als je binnen Nederland verhuist, moet je binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen na de verhuizing de adreswijziging doorgeven.
Als je voor langere tijd, meer dan acht maanden, in het buitenland gaat verblijven, moet je dit binnen vijf dagen vóór je vertrek aangeven bij de gemeente waar je woont.
Als je persoonlijke gegevens veranderd zijn tijdens je verblijf in het buitenland, omdat je bijvoorbeeld getrouwd bent of een kind hebt gekregen, dan moet je bij terugkeer ervoor zorgen dat je de originele documenten over deze verandering kunt laten zien.
Als je je vanuit het buitenland in Nederland vestigt, moet je je binnen vijf werkdagen na vestiging in Nederland inschrijven bij de gemeente waar je verblijft. Wil je ook je partner en/of kinderen laten inschrijven, dan moeten zij allemaal meekomen naar het gemeentehuis. Neem bij de aangifte de originele documenten mee waaruit je identiteit, burgerlijke staat en verblijfplaats in Nederland blijkt. In ieder geval jouw paspoort en zo nodig ook een bewijs waaruit blijkt dat je in Nederland mag wonen. Denk ook aan de geboorteakten (van jezelf en je kinderen), huwelijksakten (ook van eerdere huwelijken)
In de volgende situaties kan je inschrijving niet direct plaatsvinden in de gemeente:
Als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt en geen geldige verblijfsvergunning. Je moet eerst een verblijfsvergunning aanvragen bij een van de loketten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Meer informatie hierover vind je op www.ind.nl.
Als je asiel hebt aangevraagd en in een asielzoekerscentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verblijft, registreert het COA je verblijf in Nederland de eerste zes maanden. Na deze termijn of wanneer je al eerder buiten dit centrum verblijft, moet je je wel inschrijven. Dit doe je bij een BRP-straat. De gemeente kan je hier meer over vertellen.
Als je op een van de Caribische eilanden van het Koninkrijk hebt gewoond, moet je aantonen dat je je daar hebt laten uitschrijven. Dit om dubbele inschrijvingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden te voorkomen.