Overslaan en naar de inhoud gaan

In de Paspoortwet (Ppw) staan de redenen waarom iemands gegevens in het RPS staan. Dit wordt ook wel een ‘signalering’ genoemd. Hieronder staan de belangrijkste situaties waarin een signalering in het RPS mogelijk is. Allemaal gaan ze over het beschermen van een fundamenteel belang van de samenleving en om het vertrouwen in Nederlandse reisdocumenten. Hieronder een beschrijving van de verschillende situaties.

Artikel 18

Je wordt verdacht van een zwaar misdrijf, of je bent veroordeeld vanwege een zwaar misdrijf en je probeert je straf te ontlopen door naar het buitenland te vluchten.

Artikel 19

Je verkeert in staat van faillissement. Als je failliet bent verklaard mag je het land niet verlaten.

Artikel 22

Je hebt een niet-betaalde schuld aan de Belastingdienst, DUO, het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) of een sociale dienst. Als je naar het buitenland vertrekt kan deze schuld niet meer op jou worden verhaald.

Artikel 23

Je vormt een bedreiging voor de veiligheid van het Koninkrijk of essentiële belangen van het Koninkrijk of een bevriend land en het vermoeden bestaat dat je naar het buitenland wilt reizen om strafbare feiten te plegen. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een terroristische organisatie.

Artikel 24a

Je bent in de afgelopen tien jaar veroordeeld voor een internationaal misdrijf, zoals vliegtuigkaping, handel in verdovende middelen, gijzeling, terroristische activiteiten of mensenhandel en het vermoeden bestaat dat je zo’n misdrijf opnieuw zult plegen. Om te voorkomen en bestrijden dat je dit opnieuw zult doen kan je paspoort vervallen worden verklaard.

Artikel 24b

  • Je hebt je paspoort of identiteitskaart expres beschadigd. Je hebt bijvoorbeeld pagina’s uit je paspoort gescheurd, gegevens onleesbaar gemaakt, of je paspoort in de wasmachine gedaan.
  • Je hebt iemand anders in de gelegenheid gesteld jouw paspoort of identiteitskaart te misbruiken. Je hebt je paspoort bijvoorbeeld verhuurd, in onderpand gegeven of uitgeleend. Als je jouw paspoort aan iemand anders uitleent, pleeg je allebei identiteitsfraude.
  • Je hebt andere handelingen verricht die wijzen op misbruik van reisdocumenten. Je hebt bijvoorbeeld een paspoort vervalst of fraude gepleegd met je paspoort. Of je hebt een valse vermissing opgegeven en het paspoort toch gebruikt. Of je hebt je paspoort op een valse naam laten zetten.

Artikel 47

Je reisdocument is niet meer geldig en je weigert het in te leveren. Het kan voorkomen dat je paspoort, identiteitskaart of reisdocument voor vreemdelingen/vluchtelingen niet meer geldig is omdat je bijvoorbeeld geen Nederlander meer bent, je persoonsgegevens niet meer kloppen, of je verblijfsstatus is gewijzigd. Je moet het reisdocument dan inleveren bij de gemeente. Als je dit weigert kunnen je gegevens worden gesignaleerd in het RPS.

Artikel 49

Het paspoort of de identiteitskaart van je kind is niet meer geldig omdat een van de gezaghouders de toestemming heeft ingetrokken. Je moet het reisdocument inleveren bij de gemeente. Als je dit weigert kunnen de gegevens van je kind worden gesignaleerd in het RPS. Je hebt hierbij nog wel de mogelijkheid om de rechter een vervangende verklaring van toestemming te vragen.

Meer informatie

Als je meer informatie wilt over de reden dat jouw gegevens in het RPS staan, dan kun je contact opnemen met de instantie die dit heeft besloten. Dit kan bijvoorbeeld RvIG, je gemeente, of het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn. De contactgegevens staan in de brief die je van RvIG hebt ontvangen. Mocht je deze gegevens niet hebben dan kun je een e-mail sturen naar info@rvig.nl.

Scroll naar boven