Mooie resultaten in verbeteren gezagsregistratie in de BRP
Sinds half april levert RvIG via de Kwaliteitsmonitor aan gemeenten bevindingen over verschillen tussen het gezagsregister van de Rechtspraak en de BRP. Er zijn in de eerste fase ruim 13.000 bevindingen gedeeld waarvan er inmiddels bijna 10.000 zijn opgelost. Een mooie en veelbelovende start!
Waarom is dit belangrijk
Instanties zoals jeugdzorg, de Koninklijke Marechaussee, politie en gemeenten moeten snel en betrouwbaar kunnen vaststellen wie het gezag heeft over een minderjarige. Die informatie is cruciaal voor het nemen van beslissingen in het belang van het kind.
In de praktijk blijkt echter dat gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) en het gezagsregister van de Rechtspraak niet altijd met elkaar overeenkomen. Dat kan leiden tot onduidelijkheid of vertraging bij de uitvoering van wettelijke taken.
Oplossen van de verschillen
Er zijn in totaal meer dan 22.000 bevindingen geconstateerd. In de eerste fase zijn daarvan circa 13.000 gedeeld. Gemeenten moeten in vrijwel alle gevallen een uittreksel uit het gezagsregister opvragen bij de rechtbank om een bevinding te controleren en op te lossen.
In slechts twee maanden tijd zijn er al bijna 10.000 bevindingen opgelost. Dat is een resultaat waar we trots op zijn — het overtreft onze verwachtingen. We zijn blij dat gemeenten en rechtbanken dit zo voortvarend oppakken.

Ondersteuning via vragenuurtjes
Om gemeenten te ondersteunen bij het oplossen van bevindingen, organiseerden we in mei en juni meerdere vragenuurtjes voor o.a. medewerkers van Burgerzaken. Veel vragen gingen over specifieke en soms complexe casussen. In enkele gevallen bleek dat de fout niet in de BRP zat, maar in het uittreksel zelf. Gemeenten melden dit dan bij de rechtbank die het betreffende uittreksel heeft aangeleverd, zodat het gezagsregister kan worden aangepast.
Aandacht gevraagd voor bevinding gezagsregistratie en reisdocument minderjarige
Voor één specifieke bevinding hebben wij op 8 juli aandacht gevraagd bij de BRP-contactpersonen. Deze bevinding houdt in het kort in dat bij de aanvraag van een paspoort en identiteitskaart voor een minderjarig kind tot 12 jaar niet altijd een juiste status van het gezag zichtbaar is geweest. Hierdoor heeft de medewerker de aanvraag van het reisdocument met slechts de toestemming van één gezaghouder in behandeling genomen, in plaats van de vereiste toestemming van beide gezaghouders. Lees hier het nieuwsbericht over de oplossing die wij voor deze bevinding aandragen.
Nieuwe bevindingen in juli
In juli starten we met de uitlevering van de tweede fase. Dan volgen vier nieuwe typen bevindingen, in totaal zo’n 4.900 meldingen. Ook in augustus en september organiseren we weer vragenuurtjes, zodat gemeenten en rechtbanken hun vragen kunnen stellen en we gezamenlijk de BRP kunnen blijven verbeteren.
Meer informatie
Op onze dossierpagina lees je meer over het verbeteren van de gezagsregistratie in de BRP. Daar vind je ook de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op via info@rvig.nl