Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe doe ik aangifte van een levenloos geboren kind?

Hoe lang de zwangerschap duurde, maakt niet uit voor het opmaken van de akte van geboorte (levenloos). Ook maakt het niet uit wanneer het kind geboren werd. Dat mag bijvoorbeeld ook 30 jaar geleden zijn.

Akte

De akte komt inhoudelijk overeen met een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister. De akte van geboorte (levenloos) is een officiële erkenning dat het kind ter wereld is gekomen. En geldt als officieel bewijs. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt de akte op. De ambtenaar van de burgerlijke stand houdt daarbij rekening met individuele omstandigheden. Je kunt als ouder alleen een verzoek voor jezelf doen, en niet namens een partner. Het kan dus zijn dat de registratie van je kind wel bij jou in de BRP komt te staan, en niet bij je partner.

Achternaam kiezen (bij stille geboorte)

Gaat het om je eerstgeboren kind? Dan mag je als ouders de achternaam van je kind kiezen. Dat kan de achternaam van een van de ouders zijn. Bij een volgend kind kun je opnieuw zelf de achternaam kiezen.

Geen namen op de akte

Het is niet verplicht om de naam of namen van het kind op de akte te vermelden. In theorie is het mogelijk dat je als ouders verschillende namen geeft aan hetzelfde kind. Voor de registratie in de BRP is dat geen probleem; je kind staat bij jou als verzoekende ouder op jouw eigen BRP bijgeschreven.

 

Scroll naar boven