Gebruik BSN personen
De overheid gebruikt je burgerservicenummer (BSN) bij de verwerking van jouw persoonsgegevens. Met je BSN kun je bij elk loket van de overheid terecht. Met dit nummer kan een overheidsorganisatie je gegevens opzoeken. Zo hoef je je gegevens niet bij elke overheidsorganisatie opnieuw aan te leveren.
BSN in de zorg
Met het BSN identificeer je je als je zorg nodig hebt. Erkende zorgverleners moeten het BSN gebruiken. Bijvoorbeeld huisartsen en zorgverzekeraars. Lees meer over het Burgerservicenummer in de zorg op Rijksoverheid.nl
BSN in het onderwijs
In het onderwijs heet het BSN het persoonsgebonden nummer (PGN). Ook wel onderwijsnummer genoemd. Het PGN is hetzelfde nummer als het BSN. Scholen moeten het PGN gebruiken in hun administratie. Lees meer over het Burgerservicenummer in het onderwijs op Rijksoverheid.nl.
BSN voor kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en zorgtoeslag
Kinderopvangorganisaties moeten je vragen naar je BSN en dat van je kind. De Belastingdienst Toeslagen koppelt de administratie van het aantal gebruikte opvanguren aan de gegevens van de kinderopvangorganisatie. Dit geldt ook voor verhuurders voor de huurtoeslag en voor zorgverzekeraars voor de zorgtoeslag.
BSN van je kind(eren)
Heb je (nog) geen document waarop het BSN van jouw kind(eren) staat? Dan kun je bij de gemeente een uittreksel opvragen met hierop het BSN van jouw kind(eren). Of kijk op Mijnoverheid.nl (als je in Nederland woont).
BSN overleden persoon
Een BSN is uniek gekoppeld aan een persoon. Als iemand is overleden, blijft het BSN gekoppeld aan deze persoon en wordt het niet opnieuw uitgegeven. Lees meer over het BSN bij een overleden persoon op Rijksoverheid.nl.