Overslaan en naar de inhoud gaan

De ontwikkeling van de BRP onder invloed van de maatschappij

In een tijdperk waarin kwaliteit van informatie steeds belangrijker wordt, speelt de Basisregistratie Personen (BRP) een cruciale rol in de relatie tussen de Nederlandse overheid en haar burgers. De BRP, die dit jaar haar tiende verjaardag viert, heeft de manier waarop persoonsgegevens worden gebruikt, fundamenteel veranderd. Maar hoe is de BRP ontstaan, en welke doelen dient het? In 2024 kijken we elke maand naar één facet van deze basisregistratie met deze maand als onderwerp: De ontwikkeling van de BRP onder invloed van een maatschappelijk thema.

Sinds 3 februari 2019, vijf  jaar na de invoering van de BRP, is een belangrijke wijziging in het register doorgevoerd. Want sinds die dag kunnen ouders, dankzij een wijziging in de wet BRP, hun levenloos geboren zoon of dochter laten registreren. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen worden opgenomen. Zodat ook deze kinderen officieel geregistreerd staan. Deze wijziging in de BRP laat de complexiteit zien van beleidsvorming in reactie op wensen vanuit de samenleving, zoals de steun voor een petitie die aandrong op deze verandering. En daarnaast het belang om maatschappelijke thema’s goed te volgen en hierin mee te bewegen bij de doorontwikkeling van de BRP.

Petitie en politieke reactie

De invoering van de mogelijkheid tot registratie komt voort uit de petitie ‘Ik wil ook in de BRP’. Deze petitie is ingediend door ouders die het een groot emotioneel gemis vonden en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in deze basisregistratie voorkomt. Met duizenden handtekeningen werd deze aangeboden aan de politiek. De wens vanuit de maatschappij werd zorgvuldig bekeken en uiteindelijk unaniem ondersteund door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.  Dit traject is een goed voorbeeld van hoe wensen vanuit de samenleving en politieke processen kunnen samenvloeien om beleid te vormen.

De rol van RvIG bij de implementatie

Als verantwoordelijke voor de BRP heeft RvIG de aanpassingen doorgevoerd met focus op de mogelijkheden binnen de BRP en rekening houdend met de maatschappelijke gevoeligheid. Het doorvoeren van deze wijziging omvatte technische aanpassingen en daarnaast een nauwe samenwerking met gemeenten om de uitvoering te waarborgen. Waarbij de emotionele impact en aanleiding van de registratie voorop stond.
 

Maatschappelijke impact

Sinds de implementatie in 2019 hebben duizenden ouders gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun levenloos  geboren kind te registreren. In april 2024 staan er 19.101 levenloos geboren kinderen geregistreerd. De mogelijkheid tot registratie heeft niet alleen de direct betrokken families geholpen maar heeft indirect ook bijgedragen aan een breder maatschappelijk bewustzijn rond verlies en rouw. ‘Het ging ons echt om het rechtzetten van iets wat verkeerd was. We zijn super trots dat ons dat gelukt is’, aldus Geyteman-Bos, één van de initiatiefnemers van de petitie destijds over de aanpassing in de BRP.

De wens vanuit de maatschappij werd zorgvuldig bekeken en uiteindelijk unaniem ondersteund door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Toekomstvisie en evaluatie

RvIG blijft alert op de lessen uit deze ervaring en evalueert regelmatig hoe de BRP kan ontwikkelen om beter te voldoen aan de behoeften van de samenleving en de samenwerkingspartners. Dit proces van luisteren, aanpassen en implementeren is voorwaardelijk om te zorgen dat de BRP een dynamisch systeem blijft.

De wijziging in de BRP, ingegeven vanuit de maatschappij, toont het belang van een open dialoog tussen de gemeenschap, de politiek en overheidsorganen zoals RvIG. Het onderstreept hoe nauwgezette afwegingen en samenwerkingen tussen deze partijen leiden tot beleid dat niet alleen technisch uitvoerbaar is, maar juist ook in het maatschappelijk belang. Zo zorgen we ervoor dat de BRP midden in de maatschappij staat en hierin flexibel kan meebewegen. 
 

Scroll naar boven